avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vanzare Centrala Termica de cartier
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vanzare Centrala Termica de cartier

Totul a inceput cand, administratorul blocului a venit cu o lista de semnaturi: trebuie semnat daca sunteti sau nu de acord cu vanzarea CENTRALEI TERMICE (de care apartineau candva, pe vremea cand functiona, 6 blocuri inclusiv al nostru). Acum multi ani, aceasta centrala a fost cumparata de la stat de catre asociatia de proprietari, fiecare contribuind cu o anumita suma. Anii au trecut, unii si-au vandut apartamentele mentionand si cota parte din centrala, altii nu. Si de aici multele si inevitabilele dileme.
Una dintre intrebari este: este legal sa vinzi un apartament pastrand cota parte din respectiva centrala (fara sa mentionezi macar ca exista)? Cum poti detine o cota parte dintr-o centrala aflata in cealalta parte a orasului? Nu ti-ai recuperat deja investitia in cota din centrala...prin vanzarea apartamentului (la un pret mult mai mare, logic)?
Ideea este ca am semnat atunci pentru vanzarea centralei insa, pe lista pentru recuperarea banilor este proprietarul initial al apartamentului (primul, intre timp apartamentul mai avand 3 proprietari.)
Acum proprietarii sunt impartiti in:
- cei care sunt primii proprietari ai apartamentelor in care locuiesc;
- cei care nu sunt primii insa au mentionata cota parte din CT in contractul de vanzare-cumparare si
- cei care nu sunt primii proprietari si nu au mentionata cota din CT in contractul de vanzare-cumparare.

Toata situatia e blocata pe moment - pentru cei din urma, se pare.

Exista mentionat in legislatie ceva referitor la o asemenea situatie?
Cine si ce drepturi are?

Multumesc anticipat pentru eventualele lamuriri.
Cel mai recent răspuns: zapmama , utilizator 11:02, 26 Noiembrie 2007
Prin vanzarea de catre primii proprietari ai apartamentelor (bun principal) s-a transmis si cota parte din centrala termica aferenta (bun in proprietate comuna fortata si perpetua) indiferent daca acest lucru se specifica sau nu in mod expres.

Nu cred ca are vreunul specificata expres cota parte din treptele pe care urca in bloc, si cu toate astea le au in coproprietate.
Multumesc pentru raspunsul prompt.

Si mie mi se pare normal sa fie asa. Insa ei vor "hartia, dom'le", stiti cum e. Desi mi s-ar fi parut suficient un act de identitate, dar ma rog. Daca merg la un notar cu cartea funciara si tot ce trebuie, imi poate face un act din care sa rezulte ca asa este corect?
Sau pot dovedi cu un articol de lege ceva?
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2007
zapmama, utilizator
Nu totul este scris in lege negru pe alb (sau "a la proasta", vorba cuiva) unele lucruri se mai si deduc din ansamblul reglementarilor existente. Bunaoara, din coroborarea dispozitiilor art 40 din Legea 50/1991 cu art 45 din Legea cadastrului 7/1996, etc. etc.... la care se adauga principii vechi de pe la romani, cum ar fi: accesorium sequitur principale. Sau, altfel spus, in cazul dvs. cota parte din bunul comun accesoriu (centrala) a urmat soarta bunului principal, apartamentul, adica a fost vanduta odata cu acesta, indiferent daca exista sau nu mentiune expresa.
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2007
romascanu, moderator
Multumesc din nou. Aseara am aratat niste extrase din legislatie, ce am putut gasi pe internet, doamnei care se ocupa de asta, dar dansa spune ca nu e valabil in cazul asta. Ca este singurul caz de genul asta in oras! :D
Ca ei au platit atunci o suma si acum o vor inapoi. Ca o investitie, stii, de parca CT e societate pe actiuni sau o cabana la munte pe care au cumparat-o impreuna. Glumesc acum, evident.
Ultima tentativa, astazi cerem parerea unui avocat. Daca e corect asa cum spun ei, ok, sa ramana asa. Deja devine complicat si nu cred ca merita efortul.
Update:

Ei bine, am vorbit cu un avocat care a studiat hartiile si care ne-a dat dreptate. Este foarte clar, am citit contractul de vanzare-cumparare al primilor proprietari, unde scrie foarte clar ca CT este bun comun (fapt care reiese f clar si din legislatie), pretul apartamentului se calculeaza adaugand suma platita pt cota parte din CT. Partea trista este ca, unii din vechii proprietari care nu mai locuiesc in zona, s-au dus la notar cu actul vechi si li s-a facut o hartie din care reiese ca au dreptul la suma provenita din vanzarea centralei. E de-a dreptul ilar. Sau e rasul-plans? Cum a putut un notar sa semneze un asemenea act, cand pe contractul respectiv scrie f clar ca in clipa in care ai vandut apartamentul, iti iei la revedere si de la cota parte?
In fine, urmeaza confruntarea cu mintile inchise si apoi mai vedem.
Multumesc pt raspunsurile primite, mi-au fost de folos.

P.S. m-a amuzat teribil sa gasesc in contractul de vanzare-cumparare a CT o referire la art. 30 din Codul Familiei.

Alte discuții în legătură

Datorie termica nykusor99 nykusor99 Buna ziua, as vrea un sfat pt. urmatorul aspect:In anul 2004 am cumparat prin credit ipotecar un apartament,pentru fratele meu, care era la munca in ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa calda/rece la asociatiile de proprietari adina.r adina.r Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si sa-mi comunicati legea si eventual articolul in care se specifica cum se repartizeaza pierderile de apa calda/rece si ... (vezi toată discuția)
Investitie centrala bloc noua Arrina2015 Arrina2015 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc vechi cu mai putin de 20 de apartamente, cu centrala termica proprie din anii \'70, ce este intr-un stadiu avansat de ... (vezi toată discuția)