Revin intrucat nu gasesc lamuriri referitor la modul de acordare a subventiei pe someri de lunga durata.
Șomerul este persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
• este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani și până la îndeplinirea condițiilor de pensionare;
• starea de sănătate și capacitățile fizice și psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
• nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii,venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, în vigoare, respectiv 500 ron;
• este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.
Șomer înregistrat - persoana care îndeplinește cumulativ condițiile prevăzute mai sus și se înregistrează la agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei raza teritorială își are domiciliul sau, după caz, reședința ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcționează în condițiile prevăzute de lege, în vederea obținerii unui loc de muncă.
Șomerul de lungă durată este persoana care este şomer pe o perioadă mai mare de 12 luni, încazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani şi pe o perioadă de 6 luni, în cazul persoanelorcu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani.
Prin urmare de ce o persoana de 36 ani care a fost in somaj din 17.11.2015 pt 6 luni, ulterior nu a avut loc de munca, dar nu a facut cerere pt a ramane ca si somer inregistrat la ajofm,este considerata somer?Legea potrivit careia se acorda subventia de 900 lei pe luna pt someri de lunga durata, cine hotaraste dc include somerii inregistrati sau neinregistrati intrucat in definitia somerului de lunga durata nu este precizat acest lucru.Multumesc.
Am inteles acest lucru..eu intrebam legea la ce categorie de someri se refera..cei inregistrati sau neinregistrati?(acest lucru nu este precizat in lege) pt ca
Șomerul este persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
• este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani și până la îndeplinirea
condițiilor de pensionare;
• starea de sănătate și capacitățile fizice și psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
• nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, în vigoare, respectiv 500 ron;
• este disponibilă să înceapă
lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.
Șomer înregistrat
-persoana care îndeplinește cumulativ condițiile prevăzute mai sus și se
înregistrează la agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei raza teritorială își are domiciliul sau, după caz, reședința ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcționează în condițiile prevăzute de lege, în vederea obținerii unui loc de muncă
Prin urmare somerul de lunga durata = este persoana care este şomer pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani şi pe o perioadă de 6 luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani.
Intrebarea este daca persoana a fost 6 luni inregistrata la ajofm cu indemnizatie si de 6 luni este somer dar nu inregsitrat de ce nu poate beneficia, pt ca sunt mai mult de 12 luni de cand este somer?Nu este precizat la somerul de lunga durata ca face referire la somer inregistrat sau neinregistrat.
Va rog daca ma puteti lamuri..persoana pe care dorim sa o angajam a beneficiat de indemnizatie pt somaj din 17.11.2015 pt 6 luni, ulterior nu s a angajat.Practic in 17.11.2016 sunt 12 luni, 6 luni somer inregistrat cu indemnizatie, 6 luni somer neinregistrat.In definitia somer de lunga durata, observ ca nu este specificat...deci trebuie sa fie somer inregistrat, neinregistrat?Nu mi se pare ca legea este clara in acest sens.Cine decide dc cele 12 luni referirea este la somer inregistrat sau nu?
Va rog sa ma lamuriti daca o persoana de 36 ani (nu este in somaj, nu este inregistrata la ajofm , nu are un loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant, a absolvit in urma cu 1 an si jumatate),se incadreaza in aceasta categorie "tineri NEET", In situatia angajarii unei astfel de persoane , societatea beneficiaza de subventia de 900 lei?Multumesc.
Am sunat la ajofm si mi au spus ca nu se poate acorda subventia pt ca persoana trebuie sa fie inregistrata ca si somer de cel putin 12 luni.Prin urmare daca angajez o persoana de 36 de ani care a terminat indemnizatia de somaj in urma cu 6 luni , care nu a avut un loc de munca din acel moment, dar care este in cautarea unui loc de munca, nu se acorda nici o facilitate?Multumesc!
As dori sa stiu in situatia in care doresc sa angajez o persoana 36 ani care momentan nu are un loc de munca si a terminat somajul in urma cu 6 luni , beneficiez de suventie ?(am inteles ca in prezent s a majorat la 900lei/luna).Din ce am inteles eu, poti beneficia daca angajezi someri inregistrati la ajofm dar si someri de lunga durata(neinregsitrati la ajofm), banuiesc ca este vorba de persoane care sunt in cautarea unui loc de munca.Multumesc!
daca sunt anagjat intr o societate cu contract nedeterminat de 8 ore si asociat unic, administrator intr o alta societate pot beneficia de somaj?Daca firma l acre lucrez imi desface contractul de munca pot intra in somajLa societatea la care sunt asociat unic,administrator ma poat anagaja ulterior din somaj?Multumesc.