avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Activitate dragoshz

Activitate dragoshz

Răspuns la discuția Parcare centru comercial
Buna seara,

In momentul de fata masina mea este in parcarea kaufland cu roata blocata iar ei imi solicita o suma de 100 de ron pentru deblocare. Nu ete vorba de suma ci de un abuz. Motiv pentru care as vrea sa depun o plangere.

Parcarea cum am mai spus este fara plata, fara bariera.

Asa ca astept raspunsurile dvs.

Am sau nu dreptate. Abuz sau nu?

Multumesc
Dragos
Răspuns la discuția Parcare centru comercial
Mai mult de atat puteti vedea urmatorul articol:

Conducerea magazinului Kaufland încearcă să impună un regulament de funcţionare a parcării, cu un termen de staţionare limitat la 2 ore. Pentru managerii magazinului problema ocupării locurilor de parcare de cei care nu sunt clienţi este una veche, iar solicitările anterioare, transmise către Primăria municipiului Suceava, de montare a unor bariere pentru acces, nu au fost acceptate. Agenţii de pază angajaţi de cei de la Kaufland stau în parcare şi pun avertismente pe parbrizul autoturismelor care staţionează mai mult de două ore. Mai mulţi suceveni s-au arătat deranjaţi de faptul că agenţii de pază practic îi pândesc atunci când coboară din maşini, iar dacă nu se îndreaptă spre intrarea în Kaufland, ci spre Piaţa Mică, de exemplu, sunt abordaţi agasant.



Blocarea roţilor şi taxă de 100 de lei pentru deblocare

În regulamentul de funcţionare, sucevenii sunt avertizaţi inclusiv că autoturismelor parcate neregulamentar, mai mult de două ore, li se vor bloca roţile.

„Taxa pentru deblocarea autovehiculului care staţionează în parcare în afara perioadei de efectuare a cumpărăturilor ca şi în celelalte situaţii non-contractuale este de 100 de lei”, se arată în regulamentul afişat în parcare.



Deocamdată şoferii sunt rugaţi să nu parcheze

Interesant este că în avertismentele puse pe maşini tonul este unul mai îndulcit şi nu se face referire la vreo posibilitate de amendă. Se apelează doar la înţelegerea şoferilor.

„În interesul clienţilor noştri, firma noastră nu poate asigura locuri de parcare pentru un interval de timp mai lung decât cel în care clienţii noştri îşi efectuează cumpărăturile. Pe viitor, vă rugăm să parcaţi autoturismul pe locurile de parcare ale firmei noastre numai pe perioada în care vă efectuaţi cumpărăturile în magazinul Kaufland”, este o parte din avertismentul pus pe una dintre maşini, joi, 6 octombrie.



Scandalul transformat în dosar penal cu blocarea roţilor la Iulius Mall

Deşi cei de la Kaufland sunt de înţeles cu privire la faptul că încearcă să facă ordine în parcare şi să-şi deservească doar clienţii, problema apare la acele avertismente de blocare a roţilor şi de amendare a şoferilor. Poliţiştii rutieri nu au încă vreo sesizare de la cineva care să fi fost amendat ori să-şi fi găsit roţile maşinii blocate la Kaufland, însă dacă acest lucru se va întâmpla există riscul deschiderii unor dosare penale.

Anul trecut, şi cei de la Iulius Mall Suceava au încercat să impună un astfel de regulament şi au trecut, prin agenţii unei firme de pază, la blocarea roţilor. Poliţiştii rutieri au deschis un dosar penal în care se fac cercetări pentru infracţiunea de abuz în serviciu. În dosar au fost audiate sau urmează să fie audiate în jur de 400 de posibile părţi vătămate. Concret, anchetatorii susţin că măsura a fost abuzivă, în sensul că regulamentul intern nu putea fi pus în aplicare la o astfel de parcare, este drept privată, însă deschisă circulaţiei publice şi prin urmare supusă regulilor de pe drumurile publice.

În interiorul parcării deschise circulaţiei publice sunt aplicabile regulile de circulaţie instituite de OUG nr. 195/2002R, privind circulaţia pe drumurile publice, iar potrivit acestui act normativ sancţiunile contravenţionale aplicabile pentru oprirea/staţionarea neregulamentară sunt două-trei puncte amendă, respectiv patru-cinci puncte amendă, şi două, respectiv trei puncte de penalizare.

Există în actul normativ şi sancţiunea contravenţională complementară a imobilizării vehiculului, însă aceasta se aplică doar de poliţistul rutier, şi nu de agentul de pază. În plus, amenda se dă pentru parcare sau staţionare neregulamentară, ceea ce nu este tot una cu staţionarea regulamentară, dar mai mult de un număr de ore.

Este drept că dosarul penal nu a ajuns încă în instanţă, iar reprezentanţii marilor centre comerciale au alt punct de vedere. Totuşi, după deschiderea dosarului penal, cei de la Iulius Mall Suceava nu au mai pus în aplicare regulamentul.

Buna ziua,

Va adresez urmatoarea intrebare:

In incinta magazinului kaufland exista o parcare cu acces liber( nu exista bariere).

In baza carui temei legal reprezentantii magazinului/o firma subcontractata de securitate au dreptul sa imi blocheze roata masinii pentru "depasirea perioadei maxime de stationare".

Conform [ link extern ]

Instanta dupa recurs a considerat parcarea unui centru comercial ca fiind drum public intrand.

Extrapoland acest aspect avem urmatorul paragraf

ART. 117 (OUG 195/2002):
(1) Imobilizarea unui vehicul se dispune de către poliţistul rutier în cazul săvârşirii de către conducătorul acestuia a uneia dintre următoarele fapte:
a) conducerea unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat ori cu număr de înmatriculare sau de înregistrare fals ori fără a avea montate plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare;
b) conducerea unui vehicul a cărui stare tehnică pune în pericol grav siguranţa circulaţiei, deteriorează drumul public sau afectează mediul;
c) conducerea unui vehicul cu încălcarea regulilor referitoare la transportul mărfurilor periculoase ori cu gabarite şi/sau mase depăşite;
d) conducerea unui vehicul despre care exista date sau indicii că face obiectul unei fapte de natura penală;
e) refuză să se legitimeze;
f) se află sub influenţa băuturilor alcoolice, a substanţelor psihoactive, iar conducerea vehiculului nu poate fi asigurată de o altă persoană;
----------
Lit. f) a alin. (1) al art. 117 a fost modificată a fost modificat de lit. a şi e) ale pct. 35 al art. I din ORDONANŢA nr. 21 din 26 august 2014, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 635 din 29 august 2014, prin înlocuirea expresiei "substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare" cu expresia "substanţe psihoactive".
g) nu respectă timpii de conducere şi de odihna prevăzuţi de lege.
(2) Imobilizarea unui vehicul se dispune şi în cazul în care conducătorul acestuia ori unul dintre pasageri săvârşeşte o faptă de natură penală sau este urmărit pentru săvârşirea unei infracţiuni.
(3) Pentru oprirea forţată sau imobilizarea în cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2), poliţia rutieră poate utiliza dispozitive speciale omologate.
(4) Procedura de imobilizare a vehiculelor în cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2) se stabileşte prin regulament.


De unde rezulta foarte clar ca doar Politia are dreptul de a bloca roata masinii

Consider actiunea reprezentantilor magazinului una abuziva si restrictiva. Efectiv mi au sechesteat bunul.

Va rog sa imi confirmati daca am sau nu dreptate.

Repet si mentionez ca accesul in parcare se face nerestrictionat(bariere sau orice alt mijloc)

Va multumesc