Buna ziua,
Va adresez urmatoarea intrebare:
In incinta magazinului kaufland exista o parcare cu acces liber( nu exista bariere).
In baza carui temei legal reprezentantii magazinului/o firma subcontractata de securitate au dreptul sa imi blocheze roata masinii pentru "depasirea perioadei maxime de stationare".
Conform
[ link extern ]
Instanta dupa recurs a considerat parcarea unui centru comercial ca fiind drum public intrand.
Extrapoland acest aspect avem urmatorul paragraf
ART. 117 (OUG 195/2002):
(1) Imobilizarea unui vehicul se dispune de către poliţistul rutier în cazul săvârşirii de către conducătorul acestuia a uneia dintre următoarele fapte:
a) conducerea unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat ori cu număr de înmatriculare sau de înregistrare fals ori fără a avea montate plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare;
b) conducerea unui vehicul a cărui stare tehnică pune în pericol grav siguranţa circulaţiei, deteriorează drumul public sau afectează mediul;
c) conducerea unui vehicul cu încălcarea regulilor referitoare la transportul mărfurilor periculoase ori cu gabarite şi/sau mase depăşite;
d) conducerea unui vehicul despre care exista date sau indicii că face obiectul unei fapte de natura penală;
e) refuză să se legitimeze;
f) se află sub influenţa băuturilor alcoolice, a substanţelor psihoactive, iar conducerea vehiculului nu poate fi asigurată de o altă persoană;
----------
Lit. f) a alin. (1) al art. 117 a fost modificată a fost modificat de lit. a şi e) ale pct. 35 al art. I din ORDONANŢA nr. 21 din 26 august 2014, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 635 din 29 august 2014, prin înlocuirea expresiei "substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare" cu expresia "substanţe psihoactive".
g) nu respectă timpii de conducere şi de odihna prevăzuţi de lege.
(2) Imobilizarea unui vehicul se dispune şi în cazul în care conducătorul acestuia ori unul dintre pasageri săvârşeşte o faptă de natură penală sau este urmărit pentru săvârşirea unei infracţiuni.
(3) Pentru oprirea forţată sau imobilizarea în cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2), poliţia rutieră poate utiliza dispozitive speciale omologate.
(4) Procedura de imobilizare a vehiculelor în cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2) se stabileşte prin regulament.
De unde rezulta foarte clar ca doar Politia are dreptul de a bloca roata masinii
Consider actiunea reprezentantilor magazinului una abuziva si restrictiva. Efectiv mi au sechesteat bunul.
Va rog sa imi confirmati daca am sau nu dreptate.
Repet si mentionez ca accesul in parcare se face nerestrictionat(bariere sau orice alt mijloc)
Va multumesc