avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legi parcare autoturism
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legi parcare autoturism

Buna ziua. Stie cineva ceva legi care reglementeaza parcarile in Romania la modul general?
De asemenea, stie cineva ceva legi care permit unor firme private sau autoritatilor sa
blocheze rotile masinilor daca este parcat neregulamentar sau intr-o parcare in domeniul public, prea aproape de trotuar sau pe trotuar dar cu respectarea distantei prevazuta si fara sa fie vreun semn care sa interzica?

Primaria orasului a emis un regulament prin care interzice stationarea autoturismelor in orice loc in care nu este parcare, iar acolo unde este amenajat loc de parcare stationarea este permisa numai cu taxa. Daca parchezi neregulamentar sau stationezi in parcare fara sa platesti, o firma privata vine si blocheaza roata. Pentru deblocare se percepe o taxa mare. De asemenea, nu exista aproape nicaieri semne de parcare cu plata si nici semne cu oprirea ori stationarea interzisa.
Intreb si eu ca romanul ,,oare daca parchez in mijlocul intersectie imi blocheaza roata autoturismului ? ''.

V-asi ruga sa-mi spuneti si cateva pareri. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 09:59, 29 Iulie 2022
Fiecare autoritate publica locala dispune HCL distincte
Exista hotarari diferite inclusiv la nivelul sectoarelor capitalei
oare daca parchez in mijlocul intersectie imi blocheaza roata autoturismului ? ''.



Fiti convins ca si in acest caz,organele in drept,vor fi imediat sesizate de participantii la trafic,finalizarea fiind constatarea si consemnarea de PV de contraventie cu aplicarea sanctiunilor legal prevazute
Pentru parcare in mijlocul intersectiei vi se intocmeste dosar penal. Punerea in pericol a sigurantei participantilor la trafic, etc., etc.
Pai sunt convins de asta, dar ceva legi care reglementeaza parcarile?
Oricum, am citit regulamentul mult mai bine si se pare ca nu este chiar asa cum am zis prima data, adica la prima vedere fiindca nu este prevazut foarte clar in regulament ar parea ca iti poate bloca roata masinii oriunde ai stationa daca nu platesti ori e neregulamentar, insa in realitate iti blocheaza roata doar daca nu respecti indicatiile din regulament in parcarile cu plata, ori daca parchezi neregulamentar oriunde, sau pe spatii verzi, deci in zone in care iti este interzis si prin legislatia rutiera.

Cu toate aceste, problema e ca spre exemplu parchez intr-un loc unde este semn cu stationarea interzisa si deci nu sunt intr-o parcare ci pe un drum public. Ca sanctiune, angajatii primariei vin si imi blocheaza roata, desi legile Romaniei prevad sanctiuni contraventionale eventual. Mie fiindu-mi blocata roata nu mai pot sa ma deplasez cu masina si deci sunt privat de dreptul de folosinta. Procesele verbale contraventionale pot fi atacate in instanta si deci asi fi obligat sa platesc amenda daca intradevar este justificata abia dupa un control al legalitatii, pe cand in situatia de fata nu asi mai avea nici cu ce sa ma mai deplasez pana la instanta dar sa mai si contest !
Blocarea rotilor si ridicarea masinilor sunt activitati "suplimentare" sanctiunilor contraventionale. Trebuie sa "traiasca" toata lumea, in primul rand "prietenii" primarilor.
Aplicarea unor sanctiuni mai drastice in locul blocarii sau ridicarii masinii, eventual la nivelul deblocarii sau eliberarii masinii din parcul hingherilor sunt convins ca ar disciplina mai mult conducatorii auto.
In loc sa faci infarct ca ti-a disparut masina din locul unde stiai ca ai lasat-o sau vreun atac cerebral cand o vei vedea cu caracatita pe ea, mai bine stii ca ai putea face infarct cand vei scoate din buunar 500-800 de lei amenda.
Chiar daca nu sunt locuri suficiente de parcare conducatorul auto se va gandi de 10 ori inainte de a parca intr-un loc interzis si va cauta un locusor unde sa isi inchesuie masina si unde sa fie sigur ca nu risca o sanctiune.
Multi contesta ridicarea si blocarea masinii atacand hotararile CL, daca ar contesta doar sanctiunea ptr parcare intr-un loc interzis nu ar avea nicio sansa in instanta.
Multi vor sa parcheze la "botul calului" in loc sa caute un loc liber la 300-500 m mai departe.
Mda.. este si asta drept. Oricum, va spun sincer ca nu am de gand sa incalc legea, doar ca regulile stabilite de primarie mi se par exagerate, chiar abuzive.
Dar in legea circulatiei este prevazuta ca sanctiune complementara blocarea rotilor, ridicarea masinii si alte asemenea, care s-ar aplica in functie de necesitati, mai exact pentru a fi prevenite anumite pericole. In regulamentul de care vorbesc eu este prevazuta doar sanctiunea avertismentului impreuna cu blocarea rotilor. Astfel intreb si eu, oare pe ce justificare opereaza acestia in cazul blocarii rotii masinii, tinand cont ca principalul scop il constituie prevenirea unor pericole ??? Oare pot acestia sa-mi justifice ca mi-au blocat roata pentru ca blocam drumul ori incurcam circulatia? Pai asa nu blocheaza si ei circulatia?
In plus in acelasi regulament este prevazut ca li se blocheaza rotile si masinilor pe care agentul le considera ca sunt abandonate. Agentul care nu este politist ci este doar un angajat al firmei respective si care este autorizata de primarie sa faca asta. Pai e o aberatie. adica blochezi roata unei masini abandonate?? Cu ce scop? Unde pleaca masina singura? In plus de unde stie agentul, angajat al primariei daca masina este abandonata ori nu?
Mai mult, este prevazuta blocarea rotilor daca parchezi pe trotuar, desi legea circulatie permite asta dar cu conditia rezervarii unei distante de 1m pentru pietoni.

Va pun si un link cu regulamentul ca sa nu credeti ca scriu aiurea... #-o

Alte discuții în legătură

Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc ... iamchaos iamchaos Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc de parcare, dar blochează trotuarul cu partea din spate a mașinii? În zona mea, a ajuns ... (vezi toată discuția)
Parcare centru comercial dragoshz dragoshz Buna ziua, Va adresez urmatoarea intrebare: In incinta magazinului kaufland exista o parcare cu acces liber( nu exista bariere). In baza carui temei ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala politia locala Maria-Criss Maria-Criss Bun seara, Va rog sa ma ajutati cu informatii privind urmatoarea situatie: Am primit in Sinaia o amenda contraventionala pt oprire intr-un loc nepermis ... (vezi toată discuția)