Dar din raspunsul anterior am inteles ca nu ma ajuta cu nimic faptul ca antecontractul este inscris in CF din punct de vedere juridic. Asadar comparand cele doua ar fi mai putin riscant sa acord un avans mai mic pentru a ma expune mai putin. Inscrierea in CF a antecontractului prezinta si alte avantaje in afara incapacitati vanzatorului de a vinde si altcuiva fara acordul meu?
In cazul in care as face un contract de imprumut si s-ar ajunge sa nu se respecte clauzele, as putea sa ma duc cu el direct la un executor judecatoresc sau tot ar mai trebui actionat in instanta?
Din ce inteleg, din punct de vedere juridic nu ma ajuta cu nimic faptul ca inscriu antecontractul in CF, nu?
Ajung acum insa si la varianta cu un contract de imprumut in loc de antecontract de vanzare cu avans. In cazul nefavorabil in care vanzatorul nu isi respecta promisiunile, cum este mai usor sa imi recuperez banii din punct de vedere juridic? Cu un contract de imprumut sau cu antecontract de vanzare, cu clauza de restituire a avansului in caz de nerespectare?
Sunt confruntat cu urmatoarea situatie. Doresc sa cumpar o jumate de duplex care este in constructie. Pretul final este unul bun insa vanzatorul cere un avans de 20000euro ceea ce mi se pare prea mult.
El justifica suma mare prin faptul ca terenul pe care se construieste duplexul este achizitionat prin credit (15.000euro) iar pentru a putea inscrie un eventual antecontract in CF acesta ar ar trebui sa fie fara ipoteca, altfel spus "curat". Asta inseamna ca 15000 din avansul meu ar fi folosit pentru a inchide creditul si restul pentru constructie.
Mentionez ca vanzatorul este persoana fizica ce nu a mai construit case. El spune ca cealalta jumatate o va tine pentru el. Prin cunostinte comune am aflat ca intr-adevar asa ar fi. Pare de incredere dar nu poti fi niciodata prea precaut.
Ce variante de a proceda exista in acest caz? Eu vad 2 sau 3 (a 3-a recomandata de vanzator):
1. Avans de 20000euro cu inscrierea antecontractului in CF. Banii par in siguranta dar daca el nu are banii necesari sa termine constructia raman cu f multi bani blocati si fara locuinta.
2. Avans de 5000euro fara a inscrie antecontractul in CF. Asa nu trebuie inchis creditul decat la sfarsit cand casa este gata si o cumpar. Mai putin safe dar si suma riscata este mult mai mica. Daca ar fi probleme cu termenul as putea sa iau altceva si in timp CRED ca pot sa recuperez banii. Sau?
3. Varianta pe care nu am inteles-o prea bine si nu stiu cu ce ar fi diferita de 2. Acordarea avansului (~7000euro) sub forma de imprumut la notar. Vanzatorul spune ca imprumutul are titlu executoriu si ca ar avea "putere" mai mare decat un simplu antecontract.
Care varianta credeti ca este cea mai buna? Care sunt beneficiile/riscurile? Exista si alte variante?