Dezirabil ar fi sa cumparati un imobil finalizat, conform procesului verbal de receptie a imobilului.
Altminteri, pot surveni inconveniente legate de executarea efectiva a lucrarii.
Spre exemplu, poate sa nu fie respectat termenul de finalizare a lucrarii, conform antecontractului de vanzare-cumparare.
De asemenea, lucrarea poate sa nu fie realizata conform conditiilor stipulare in promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare.
Avansul ce poate fi remis poate sa reprezinte 10 %, 20 % din pretul aferente vanzarii.
Promitentul vanzator poate sa nu respecte clauzele contractuale, iar dumneavoastra, in calitate de promitent-cumparator, sa fiti pus in postura de a investi instanta de judecata , in vederea pronuntarii unei hotarari care tine loc de contract .( hotararea care tine loc de contract poate fi pronuntata numai daca exista intrunite toate cerintele imperative ale legii pentru perfectarea contractului de vanzare-cumparare).
De asemenea, conform antecontractului perfectat , puteti solicita restituirea sumei de bani avansate, ori dublul avansului remis, daca exista o clauze contractuala, in acest sens.
Daca proprietarul este solvabil, hotararea poate fi pusa in executare, altiminteri, executarea silita , chiar incuviintata in toate formele sale, nu poate avea loc.
Mara atentie sa nu fie practica vreo forma de inselaciune, prin solicitarea unui avans foarte mare,inainte de finalizarea constructiei.
Succes.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt.
Din ce inteleg, din punct de vedere juridic nu ma ajuta cu nimic faptul ca inscriu antecontractul in CF, nu?
Ajung acum insa si la varianta cu un contract de imprumut in loc de antecontract de vanzare cu avans. In cazul nefavorabil in care vanzatorul nu isi respecta promisiunile, cum este mai usor sa imi recuperez banii din punct de vedere juridic? Cu un contract de imprumut sau cu antecontract de vanzare, cu clauza de restituire a avansului in caz de nerespectare?
Multumesc!
Varianta cea mai buna este sa faceti antecontractul discutat cu sums de 2000 euro, in care sa trecceti, de comun acord, toate clauzele contractuale cu termene bine stabilite si respectate intocmai. Daca unul din teremne nu este respectat cereti restituirea duba suma avansata prin antecontract.
NOTA: Daca nu se respecta clauzele, se ajunge pe la instanta.
Multumesc pentru raspuns.
Va refereati la varianta cu 20000euro avans, nu?
Dar din raspunsul anterior am inteles ca nu ma ajuta cu nimic faptul ca antecontractul este inscris in CF din punct de vedere juridic. Asadar comparand cele doua ar fi mai putin riscant sa acord un avans mai mic pentru a ma expune mai putin. Inscrierea in CF a antecontractului prezinta si alte avantaje in afara incapacitati vanzatorului de a vinde si altcuiva fara acordul meu?
In cazul in care as face un contract de imprumut si s-ar ajunge sa nu se respecte clauzele, as putea sa ma duc cu el direct la un executor judecatoresc sau tot ar mai trebui actionat in instanta?
Multumesc!
un antecontract facut la notar se inscrie automat in cartea funciara. rostul este ca sa impiedice vanzarea multipla.
un antecontract care nu prevede inscrierea in cartea funciara e facut de mana si... va complica viata.
un contract de imprumut nu are nici o legatura cu imobilul. omul va va inapoia banii si gata!
daca aveti suspiciuni, puteti sa faceti antecontract in care promitentul vanzator sa va garanteze durata de executie si calitatea acesteia, eventual cu o ipoteca. ma indoiesc de faptul ca va accepta, dar merita incercat.
o marja de risc oricum va veti asuma