avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract casa in constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract casa in constructie

Buna seara!

Sunt confruntat cu urmatoarea situatie. Doresc sa cumpar o jumate de duplex care este in constructie. Pretul final este unul bun insa vanzatorul cere un avans de 20000euro ceea ce mi se pare prea mult.

El justifica suma mare prin faptul ca terenul pe care se construieste duplexul este achizitionat prin credit (15.000euro) iar pentru a putea inscrie un eventual antecontract in CF acesta ar ar trebui sa fie fara ipoteca, altfel spus "curat". Asta inseamna ca 15000 din avansul meu ar fi folosit pentru a inchide creditul si restul pentru constructie.

Mentionez ca vanzatorul este persoana fizica ce nu a mai construit case. El spune ca cealalta jumatate o va tine pentru el. Prin cunostinte comune am aflat ca intr-adevar asa ar fi. Pare de incredere dar nu poti fi niciodata prea precaut.

Ce variante de a proceda exista in acest caz? Eu vad 2 sau 3 (a 3-a recomandata de vanzator):

1. Avans de 20000euro cu inscrierea antecontractului in CF. Banii par in siguranta dar daca el nu are banii necesari sa termine constructia raman cu f multi bani blocati si fara locuinta.
2. Avans de 5000euro fara a inscrie antecontractul in CF. Asa nu trebuie inchis creditul decat la sfarsit cand casa este gata si o cumpar. Mai putin safe dar si suma riscata este mult mai mica. Daca ar fi probleme cu termenul as putea sa iau altceva si in timp CRED ca pot sa recuperez banii. Sau?
3. Varianta pe care nu am inteles-o prea bine si nu stiu cu ce ar fi diferita de 2. Acordarea avansului (~7000euro) sub forma de imprumut la notar. Vanzatorul spune ca imprumutul are titlu executoriu si ca ar avea "putere" mai mare decat un simplu antecontract.

Care varianta credeti ca este cea mai buna? Care sunt beneficiile/riscurile? Exista si alte variante?

Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2017
mihai0062000, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 22:34, 10 Ianuarie 2017
Dezirabil ar fi sa cumparati un imobil finalizat, conform procesului verbal de receptie a imobilului.

Altminteri, pot surveni inconveniente legate de executarea efectiva a lucrarii.

Spre exemplu, poate sa nu fie respectat termenul de finalizare a lucrarii, conform antecontractului de vanzare-cumparare.


De asemenea, lucrarea poate sa nu fie realizata conform conditiilor stipulare in promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare.


Avansul ce poate fi remis poate sa reprezinte 10 %, 20 % din pretul aferente vanzarii.


Promitentul vanzator poate sa nu respecte clauzele contractuale, iar dumneavoastra, in calitate de promitent-cumparator, sa fiti pus in postura de a investi instanta de judecata , in vederea pronuntarii unei hotarari care tine loc de contract .( hotararea care tine loc de contract poate fi pronuntata numai daca exista intrunite toate cerintele imperative ale legii pentru perfectarea contractului de vanzare-cumparare).


De asemenea, conform antecontractului perfectat , puteti solicita restituirea sumei de bani avansate, ori dublul avansului remis, daca exista o clauze contractuala, in acest sens.


Daca proprietarul este solvabil, hotararea poate fi pusa in executare, altiminteri, executarea silita , chiar incuviintata in toate formele sale, nu poate avea loc.


Mara atentie sa nu fie practica vreo forma de inselaciune, prin solicitarea unui avans foarte mare,inainte de finalizarea constructiei.


Succes.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt.

Din ce inteleg, din punct de vedere juridic nu ma ajuta cu nimic faptul ca inscriu antecontractul in CF, nu?

Ajung acum insa si la varianta cu un contract de imprumut in loc de antecontract de vanzare cu avans. In cazul nefavorabil in care vanzatorul nu isi respecta promisiunile, cum este mai usor sa imi recuperez banii din punct de vedere juridic? Cu un contract de imprumut sau cu antecontract de vanzare, cu clauza de restituire a avansului in caz de nerespectare?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2017
mihai0062000, utilizator
Varianta cea mai buna este sa faceti antecontractul discutat cu sums de 2000 euro, in care sa trecceti, de comun acord, toate clauzele contractuale cu termene bine stabilite si respectate intocmai. Daca unul din teremne nu este respectat cereti restituirea duba suma avansata prin antecontract.
NOTA: Daca nu se respecta clauzele, se ajunge pe la instanta.
Multumesc pentru raspuns.

Va refereati la varianta cu 20000euro avans, nu?

Dar din raspunsul anterior am inteles ca nu ma ajuta cu nimic faptul ca antecontractul este inscris in CF din punct de vedere juridic. Asadar comparand cele doua ar fi mai putin riscant sa acord un avans mai mic pentru a ma expune mai putin. Inscrierea in CF a antecontractului prezinta si alte avantaje in afara incapacitati vanzatorului de a vinde si altcuiva fara acordul meu?

In cazul in care as face un contract de imprumut si s-ar ajunge sa nu se respecte clauzele, as putea sa ma duc cu el direct la un executor judecatoresc sau tot ar mai trebui actionat in instanta?

Multumesc!
un antecontract facut la notar se inscrie automat in cartea funciara. rostul este ca sa impiedice vanzarea multipla.
un antecontract care nu prevede inscrierea in cartea funciara e facut de mana si... va complica viata.
un contract de imprumut nu are nici o legatura cu imobilul. omul va va inapoia banii si gata!
daca aveti suspiciuni, puteti sa faceti antecontract in care promitentul vanzator sa va garanteze durata de executie si calitatea acesteia, eventual cu o ipoteca. ma indoiesc de faptul ca va accepta, dar merita incercat.
o marja de risc oricum va veti asuma

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil vandut de 2 ori, antecontract nerespectat Sebastian03 Sebastian03 Buna ziua, In anul 2018 am semnat un antecontract pentru o garsoniera intr-un bloc la care abia se incepuse constructia (Ilfov). Desi nu mi-a sunat bine, ... (vezi toată discuția)
Restituire avans antecontract imobil nou carmen1978 carmen1978 In anul 2008 am contractat un apartament cu 2 camere in Brasov cu pretul de 91.500 euro platind un avans de 19.000 euro.In prezent nici o banca nu mai imi ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)