avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil vandut de 2 ori, antecontract nerespectat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil vandut de 2 ori, antecontract nerespectat

Buna ziua,

In anul 2018 am semnat un antecontract pentru o garsoniera intr-un bloc la care abia se incepuse constructia (Ilfov). Desi nu mi-a sunat bine, dezvoltatorul si notarul m-au convins sa NU notam antecontractul in CF. Termenul de predare era in sept 2019, dar s-a mai intarziat cateva luni, iar acum m-au anuntat ca “dintr-o eroare” au vandut catre altcineva garsoniera. Problema este ca am achitat 90% din suma la antecontract, pentru a beneficia de un pret bun. Ce ma sfatuiti ? As avea nevoie chiar de un avocat care sa ma reprezinte, va rog sa-mi lasati date de contact - cei specializati in litigii imobiliare.
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2020
Sebastian03, utilizator
Faptul ca spuneti ca v-au convins nu se sustine in instanta decat cu martori care au asistat la incheierea lui. Luati legatura cu acest dezvoltator si vedeti ce alte oferte are la acelasi pret, aceeasi suprafata si eventual locatie. Intrati cu el intr-o mediere in prima faza. Instantele nu functioneaza in acest moment, termenele vor fi undeva la sfarsitul anulului sau anul care vine, tergiversare din partea dezvoltatorului. Ce clauze aveti in contract ? Chiar daca nu este inscris in cartea funciara el produce efecte de care va puteti folosi.
Am spus ca m-au convins in sensul ca am acceptat asta, nicidecum in sensul ca as invoca asta intr-un proces....este greseala mea si mi-o asum. Exista o clauza prin care vanzatorul trebuie sa achite 2.000 de euro daca nu isi indeplineste obligatiile, dar in cazul unui proces tot acest timp in care eu as fi incasat chirie se calculeaza cumva? Au trecut deja 6 luni de la termen si probabil vor mai trece 6-12 pana la un eventual proces, ca sa nu mai vorbim de faptul ca eu am acceptat sa achit 90% din suma in 2018 si am blocat banii pentru un pret mai bun, acum imobilul valoreaza cu 4-5.000 euro mai mult. Se mai poate recupera ceva din aceste prejudicii ?
Mai exista de asemenea mentiunea standard privind ipoteca cf art 2386 pct 2. Aceasta ipoteca in CF se poate inscrie tot printr-un proces care dureaza f mult sau si prin alte metode ?
Multumesc pentru raspuns si mai astept si alte opinii / sfaturi .
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2020
Sebastian03, utilizator
Buna ziua, bineînțeles că vă veți putea recupera banii în baza acelui antecontract, deoarece dumneavoastră v-ați îndeplinit obligațiile contractuale și ei nu, dar trebuie obligatoriu să aveți dovada achitării sumelor respective
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2020
Avocat Popescu Radu Cătălin, Avocat
Stimata doamna,

Daca imobilul s-a instrainat( urmeaza sa va informati, cerand un extras de carte funciara de informare, care atesta transferul dreptului de proprietate), nu va ramane decat sa va raportati la clauza contractuale referitoare la avansul remis.

In actiune civila veti solicita rezolutiunea antecontractului perfectat, repunerea in situatia anterioara(este obligatorie o astfel de solicitare) , restituirea avansului remis, si eventuale daune-interese pentru prejudiciul ce vi s-a ocazionat.

Va sugerez sa va interesati daca societatea care a perfectat antecontractul de vanzare-cumparare este solvabila, daca detine terenuri, ori conturi bancare.

Pe portalul instantelor de judecata, informati-va daca sunt litigiile similare , in care societatea,promitent -vanzator este implicata.

Antecontractul trebuia notat in CARTEA FUNCIARA, pentru opozabilitate fata de terti, pentru a nu putea instraina bunul .

Avansul, de obicei, este de 10 %, 20 % din pret, ori dumneavoastra ati achitat o suma de bani apropiata pretului, ca si valoare.

O zi frumoasa,
av.Stoica Ioana.

Ar mai fi un sigur litigiu similar pe aceasta societate de anul trecut.
In ceea ce priveste notarea in CF, bunul respectiv nu exista la momentul semnarii antecontractului, abia se incepuse constructia blocului. Singura modalitate de notare in CF ar fi fost pe teren din cate am inteles, insa majoritatea dezvoltatorilor nu sunt de acord cu acest lucru, pentru ca depind de cumparator pentru intreg blocul.
In ceea ce priveste avansul, am mentionat si anterior ca am stabilit sa achit o suma atat de mare tocmail pentru a beneficia de un pret mai bun, imobilul la ora actuala valorand cu 20-25% mai mult.

Alte discuții în legătură

Antecontract de vânzare-cumpărare garsonieră. cum procedez ca să mă asigur că nu rămân fără avans, sau că o vinde altcuiva? andreicristi andreicristi Buna ziua, doresc sa achizitionez o garsoniera, iar proprietarul doreste sa facem un antecontract de v-c si sa-i ofer o suma avans, toate acestea la notar. In ... (vezi toată discuția)
Art. 2386 cod civil Vartgoth Vartgoth Salut , Vreau sa vand un apartamanet si in Draftul de precontract Notarul a pus si fraza urmatoare : \"În acelaşi timp, Promitentul Cumpărător are ... (vezi toată discuția)
Cum sa verific o garsoniera la cumparare mariuscilin mariuscilin BUNA ziua Doresc sa cumpar o garsoniera si nu stiu foarte bine procedurile de verificare cum ma pot asigura ca ,garsoniera nu este ipotecata , este achitata ... (vezi toată discuția)