avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum sa verific o garsoniera la cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum sa verific o garsoniera la cumparare

BUNA ziua
Doresc sa cumpar o garsoniera si nu stiu foarte bine procedurile de verificare cum ma pot asigura ca ,garsoniera nu este ipotecata , este achitata ,nu a fost vanduta altcuiva ce verificari legale pot face pentru a ma asigura ca totu este in regula ?
singuru lucru pe care il stiu este extrasu de carte funciara de informare pe care sa il cer propietarului
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:03, 22 Septembrie 2008
mariuscilin a scris:

singuru lucru pe care il stiu este extrasu de carte funciara de informare pe care sa il cer propietarului




ªi, bănuiesc eu, nici pe acela nu-l ştiţi foarte bine. :oops:

Adresaţi-vă fie unui avocat, fie notarului la care doriţi să încheiaţi contractul.
Încă un sfat: nu vă grăbiţi să achitaţi un avans înainte de a proceda conform celor de mai sus.

Liviu S.Bordaş.


mariuscilin a scris:

Doresc sa cumpar o garsoniera...


Prima autoverificare este legata de modalitatea in care ati aflat ca se vinde si daca pretul e in concordanta cu valoarea de piata. Chilipirul si sau discutia la masa unui restaurant poate constitui o sursa de indoiala.

...si nu stiu foarte bine procedurile de verificare


Sunt multe in functie de nr. de "suspiciuni" pe care le aveti dvs.. Adresa si numele din buletinul proprietarului coincide sau nu cu datele din contractul de vanzare cumparare (sau actul prin care a obtinut posesia ) si altele.

cum ma pot asigura ca
,

...nu este ipotecata
,

Sunt de parere ca singura modalitate este ca in actul de vanzare cumparare sa includeti si fraza :
Vanzatorul declara ca garsoniera din str... nu face obiectul nici unei garantii bancare sau de alta natura.

...este achitata ,


Dupa valoarea inscrisa in actul de vanzarea si actele contabile de plata ( facturi si chitante ) pe care le-a folosit in achizitionare si confruntarea lor cu cea ale emitentului.

...nu a fost vanduta altcuiva


Extrasul de carte funciara la zi va atrage atentia si asupra unor sarcini legate de detinerea proprietatii ( daca sunt ).

Nicolaie Ciobotaru a scris:

mariuscilin a scris:

cum ma pot asigura ca
,

...nu este ipotecata
,

Sunt de parere ca singura modalitate este ca in actul de vanzare cumparare sa includeti si fraza :
Vanzatorul declara ca garsoniera din str... nu face obiectul nici unei garantii bancare sau de alta natura.






Pentri identitate de raţiune, identitate de soluţii: nu mai solicitaţi niciun act de proprietate. Includeţi în contract declaraţia vînzătorului că este proprietar şi dormiţi liniştit. Vorba aia: FNI veghează pentru tine. :happy:

Din fericire există prevederea legală potrivit căreia ipoteca nu este opozabilă terţilor decît prin înscrierea ei în cartea funciară. Prin urmare, soluţia pentru identificarea unor ipoteci asupra imobilului este cercetarea părţii a treia a cărţii funciare (foaia de sarcini), unde se înscriu toate drepturile reale care grevează imobilul.

Liviu S.Bordaş

themis a scris:

dormiţi liniştit. Vorba aia: FNI veghează pentru tine. :happy:


Liviu S.Bordaş




Mai sa fie ???....!!! FNI ???X-(
@mariuscilin, inteleg ca aveti o problema cat se poate de reala in care solicitati un sfat. Spre linistea dvs, notarul va poate ajuta:)
La incheierea tranzactiei notarul public solicita cartii funciare un extras pentru autentificare - cartea funciara a imobilului este blocata timp de 5 zile si nu se pot face alte tranzactii cu imobilul in cauza, cu exceptia celei care e facuta de dvs si vanzator prin notarul care perfecteaza actul. Asta cu privire la siguranta tranzactiei...
In ce priveste verificarea imobilului, nu platiti nici un avans pana nu vedeti extrasul CF de informare recent, actul de proprietate ( actul prin care vanzatorul a dobandit imobilul).
In extrasul CF trebuie sa verificati daca la rubrica proprietar e trecut vanzatorul. La rubrica sarcini ( partea a 3-a a extrasului) ar trebui sa apara ipotecile de care va temeti, sau alte sarcini cum ar fi uzufructul in favoarea unor terte persoane, altele decat proprietarul/proprietarii. Daca nu apar in cartea funciara a imobilului nu va sunt opozabile. Reveniti dupa ce aveti extrasul CF si actul de proprietate ( contract de vanzare-cumparare, certificat de mostenitor etc).
In principiu pentru siguranta puteti incheia si antecontractul la un notar public, astfel ca promisiunea de vanzare sa fie notata in CF.
De obicei probleme juridice au terenurile, garsonierele/apartamentele sunt mai simplu de analizat;)
Va asteptam cu informatii concrete: extras CF, act de proprietate.

Alte discuții în legătură

Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament apu apu Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Pe langa taxele notariale, mi s-a solicitat si am achitat impozitul de 2%, ... (vezi toată discuția)
Achizitionare garsoniera..risc? ellena7 ellena7 Buna ziua, Doresc sa achizitionez o garsoniera in orasul \"A\" si imi este teama..deoarece vanzatorul, care are domiciliul in orasul \"B\" doreste sa ... (vezi toată discuția)
Imobil vandut de 2 ori, antecontract nerespectat Sebastian03 Sebastian03 Buna ziua, In anul 2018 am semnat un antecontract pentru o garsoniera intr-un bloc la care abia se incepuse constructia (Ilfov). Desi nu mi-a sunat bine, ... (vezi toată discuția)