avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Activitate spider1413

Activitate spider1413

Multumesc pentru raspunsuri!
Prin urmare, beneficiez. Dar intrebarea e daca, referitor la procedura concreta de acordare, mi se aplica dispoz. acelea din codul muncii referitoare la termenul de 60 de zile, si anume art. 122 din Cod : (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
sau
art. 13, alin. 8 din OUG 103/2013 : Condiţiile de stabilire a dreptului prevăzut la alin. (5) (acesta fiind dreptul la plata celor 75% pt orele neefectuate ca timp liber) şi (6), precum şi activităţile pentru care se acordă acest drept se stabilesc prin ordin al conducătorilor instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Intreb asta intrucat, daca s-ar aplica prevederile codului muncii, obligatia angajatorului de a mi le plati ar fi deja exigibila, intrucat orele suplimentare au fost efectuate demult, chiar si din 2015 mai ramanand.
Pe de alta parte, daca se aplica art.13 alin. 8 din OUG 103/2013, atunci mi s-ar putea arunca in fata vreun ordin al conducatorului prin care mi s-ar refuza acest drept pe anumite motive.
Administratia Nationala a Penitenciarelor. Functionar public la penitenciar.
Pai spuseserati ca exceptia de la articolul 9 din OUG 57 este art. 13, alin. (5)-(8) din OUG 103/2013. Astfel, din moment ce OUG 57 spune ca art 13, alin 5-8 din OUG 103/2013 se aplica in mod corespunzator, iar acest articol spune ca orele suplimentare neefectuate ca timp liber se platesc la 75%, asta inseamna ca am dreptul la acesti bani, nu?
Si, din moment ce nu se specifica termenul sau procedura privind aceste ore suplimentare neefectuate ca timp liber nici in OUG 57 si nici in OUG 103, asta nu inseamna ca, astfel cum ati spus mai sus, prevederile Codului Muncii referitoare la acel termen de 60 de zile devin aplicabile si in privinta bugetarilor?

Ca sa vad daca am inteles, voi expune temeiurile legale:

Potrivit art. 9 din OUG 57/2015, În anul 2016, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora, cu excepţia situaţiilor când prin prezenta ordonanţă de urgenţă se dispune altfel.

Astfel cum dvs ati spus, acest cu exceptia situatiilor cand prin prezenta ordonanta de urgenta se dispune altfel se refera practic la art. 8, alin. 5 din OUG 57/2015, care spune: Prevederile art. 13 alin. (5)-(8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu completări prin Legea nr. 28/2014, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile art. 12 alin. (6)-(11) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător şi în anul 2016.

Prin urmare, ducandu-ne la art. 13, alin (5) din OUG 103/2013 observam ca : Prin excepţie de la prevederile art. 9 alin. (1), în situaţia în care activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, se acordă o majorare de 75% din baza de calcul prevăzută la alin. (4).

Acum, intrebarea mea e urmatoarea..care este procedura care se aplica in aceasta situatie a mea, bugetar fiind? adica, e evident, din moment ce nu mi s-au putut compensa cu timp liber orele suplimentare, OUG 103/2013 imi permite sa obtin acesti bani. Insa, ce anume se va aplica?
Prevederile Codului Muncii de care ati amintit dvs si care trimit la acel termen de 60 de zile in care trebuie sa imi fie acordate orele sub forma de timp liber,
sau
aliniatul 8 al art. 13 din OUG 103/2013, care prevede ca Condiţiile de stabilire a dreptului prevăzut la alin. (5) şi (6), precum şi activităţile pentru care se acordă acest drept se stabilesc prin ordin al conducătorilor instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
?
Prin urmare, dreptul de a primi compensatia in bani se naste in momentul expirarii celor 60 de zile de la data efectuarii orelor suplimentare, nu?
Intreb pentru ca m-am gandit si la urmatoarea ipoteza..Angajatorul va incerca sa invoce in instanta faptul ca, pensionandu-ma la doar cateva zile dupa depunerea cererii de acordare a timpului liber, nu a mai putut sa imi comunice in scris raspunsul conform caruia, vezi doamne, as fi putut efectua timpul liber astfel cum am solicitat (desi,astfel cum v-am spus, eu am primit raspuns verbal de la conducatorul unitatii cum ca nu are om care sa ma inlocuiasca si prin urmare nu imi poate satisface cererea, insa ma gandesc ca nu cumva o astfel de declaratie din partea lor, chiar daca este neadevarata, sa cantareasca in sensul retinerii in sarcina mea a unei posibile rele credinte datorate faptului ca nu am asteptat raspuns scris - raspuns care cred ca se trimite in termen de 30 de zile)
Multumesc mult pentru raspuns, mi-ar fi luat o viata ca sa gasesc:))
As expune totusi pe scurt situatia de fapt, daca m-ati putea ajuta cu un raspuns.

Am avut 280 de ore suplimentare efectuate.
La data de 2 septembrie 2016 am solicitat sa mi se acorde timp liber pentru aceste ore suplimentare. Am primit raspuns verbal negativ.
La data de 6 septembrie m-am pensionat.
La data de 14 septembrie am solicitat plata acestora, tot fara raspuns in cele din urma.

Acum, ma gandesc sa actionez in instanta dar nu stiu in ce masura as putea avea castig de cauza. Acum, dupa ce am citit trimiterile pe care le-ati bolduit mai sus, pare ca ar merge. Dvs ce credeti?
Potrivit art. 9 din OUG 57/2015 "În anul 2016, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora, cu excepţia situaţiilor când prin prezenta ordonanţă de urgenţă se dispune altfel."
Pe mine m-ar interesa care sunt acele situatii? Mentionez ca am citit ordonanta dar nu am gasit nicio situatie de exceptie.