art.8 din OUG 57/2015
...
(5) Prevederile art. 13 alin. (5)-(8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu completări prin Legea nr. 28/2014, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile art. 12 alin. (6)-(11) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător şi în anul 2016.
Multumesc mult pentru raspuns, mi-ar fi luat o viata ca sa gasesc:))
As expune totusi pe scurt situatia de fapt, daca m-ati putea ajuta cu un raspuns.
Am avut 280 de ore suplimentare efectuate.
La data de 2 septembrie 2016 am solicitat sa mi se acorde timp liber pentru aceste ore suplimentare. Am primit raspuns verbal negativ.
La data de 6 septembrie m-am pensionat.
La data de 14 septembrie am solicitat plata acestora, tot fara raspuns in cele din urma.
Acum, ma gandesc sa actionez in instanta dar nu stiu in ce masura as putea avea castig de cauza. Acum, dupa ce am citit trimiterile pe care le-ati bolduit mai sus, pare ca ar merge. Dvs ce credeti?
Da, intrucat va puteti prevala si de prevederile Codului Muncii.
Art. 123 C.mun.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Prin urmare, dreptul de a primi compensatia in bani se naste in momentul expirarii celor 60 de zile de la data efectuarii orelor suplimentare, nu?
Intreb pentru ca m-am gandit si la urmatoarea ipoteza..Angajatorul va incerca sa invoce in instanta faptul ca, pensionandu-ma la doar cateva zile dupa depunerea cererii de acordare a timpului liber, nu a mai putut sa imi comunice in scris raspunsul conform caruia, vezi doamne, as fi putut efectua timpul liber astfel cum am solicitat (desi,astfel cum v-am spus, eu am primit raspuns verbal de la conducatorul unitatii cum ca nu are om care sa ma inlocuiasca si prin urmare nu imi poate satisface cererea, insa ma gandesc ca nu cumva o astfel de declaratie din partea lor, chiar daca este neadevarata, sa cantareasca in sensul retinerii in sarcina mea a unei posibile rele credinte datorate faptului ca nu am asteptat raspuns scris - raspuns care cred ca se trimite in termen de 30 de zile)
Numai pentru sectorul privat , pentru bugetari exista norma speciala care nu prevedea plata muncii suplimentare.