Pe lângă observațiile pe care le-ați primit deja, trebuie să știți că activitatea desfășurată prin PFA sau II nu este conformă cu legislația în orice situație și vă poate pune în situația de a fi și dvs. responsabilă pentru nerespectarea obligațiilor fiscale, nu doar persoana juridică în relație cu care veți colabora.
Practic, acestea sunt forme de desfășurare a unei activități economice, independentă, care este diferită de activitatea desfășurată în mod tipic printr-un contract individual de muncă, numită activitate dependentă. În acest caz nu am vorbi despre o angajare, ci despre furnizarea unui serviciu, care are un grad mai mare de risc pentru dvs. (de aceea și beneficiind de o impozitare mai avantajoasă față de cea a veniturilor din salarii).
Dar dacă, în esență, dvs. veți acționa în fapt ca un salariat (cu program fix, desfășurând activitate la un singur client și la sediul său, în relație de subordonare ierarhică, având venituri lunare constante etc), ANAF poate retrata respectiva activitate în cazul unei inspecții ulterioare și vă poate impune, inclusiv pe trecut (până la 5 ani în urmă), plata unor contribuții sociale mai mari din sumele încasate, plus dobânzi și penalități de întârziere, mai ales că dvs. veți fi responsabilă pentru plata taxelor anual din veniturile brute încasate, prin depunerea Declarației Unice, și nu cel care vă va plăti venitul.
Ca urmare, vă recomand să fiți mai degrabă reticentă legat de această propunere, mai ales dacă sunteți angajată deja cu contract individual de muncă. Este posibil să vi se promită niște bani în plus, dar s-ar putea să fie mai puțini decât ați ajunge ulterior să plătiți către stat, dacă activitatea nu este în conformitate cu legea, pe lângă riscurile pe care vi le asumați din postura de furnizor vs. cea de angajat.
Problema acestei practici a ONG-urilor este surprinsă de termenul "minim" din sintagma utilizată. În realitate, participarea la astfel de evenimente organizate de ONG-uri este, în fapt, condiționată de plata unei taxe, iar în cazul unui control de la MFP se procedează la reîncadrarea din punct de vedere fiscal a sumelor din "donații" în "preț" pentru participarea la eveniment. De asemenea, ONG-ul ar trebui să aibă prevăzută în statut posibilitatea de a desfășura și activități economice pe lângă cele fără scop patrimonial și să depună situații financiare și pentru veniturile și cheltuielile aferente acestor activități. Ceea ce, de foarte multe ori, nu se întâmplăîn practică, de multe ori taxele de participare fiind raportate drept venituri din donații aferente activităților fără scop patrimonial. Uneori, în funcție de nivelul veniturilor, se poate ajunge și la situații de evaziune fiscală.