avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandra.D

Activitate Alexandra.D

Răspuns la discuția Program vizitare minor
Nu m-am putut abtine asa ca mai trebuie sa scriu ceva.

Imi vine greu sa cred ca o femeie insarcinata poate sa doarma in acelasi pat cu sotul si cu un copil de 4 ani ( probabil depinde si cat de avansata e sarcina, parac nu s-a spus ). Cum nu s-a spus mama ce conditii ii ofera fetitei. Lipsesc foarte multe detalii pt o opinie cat mai sigura.

In fine...chiar si in conditiile prezentate, tot raman la ideea ca mama nu va putea obtine prea multe. Nu este decat un singur pat in garsoniera? Asta e, tatal mai cumpara un fotoliu ce se desface, un pat pliabil, probabil se pot gasi solutii. Si o femeie insarcinata poate sa aiba grija si de fetita. Ganditi-va ca sunt multe mame cu un copil de 1-2 ani care sunt insarcinate pt a doua oara...asadar, pe motivul "femeii insarcinate" care nu se poate ocupa de copil, nu cred ca vor fi sanse de izbanda.

Dar, de ce sa introduci apel cand se poate rezolva cu o simpla discutie intre mama si tatal copilui.
"Nu va e greu acum, in conditiile date, sa tineti copilul peste noapte?Sau nu credeti ca e mai bine si pentru voi sa il luati dimineata si sa il aduceti seara inapoi?" Daca fostul sot si prietena/sotia considera ca nu pot oferi conditiile si ingrijirea copilului peste noapte, nu cred ca se vor opune...vor fi de acord sa ia copilul dimineata si sa il duca inapoi seara...ca doar vrem binele copilului si nu sa ne satisfacem orgoliile, nu?

Judecati singuri. E doar o chestiune de orgoliu sau chiar e urmarit interesul copilului?
Răspuns la discuția Program vizitare minor
Si legat de comentariile natasei.

Protectia copilului are un cuvant de spus atunci cand sunt lezate drepturile copilului. Ei bine, copilul are dreptul la relatie apropiata cu tatal sau, chiar daca acesta si-a refacut viata langa altcineva. Si sa nu vorbim de Biserica. Dupa cum bine stiti ( DACA stiti), Biserica Ortodoxa permite divortul (Biserica catolica nu) tocmai pentru ca incurajeaza refacerea vietii, dreptul la o noua relatie, o noua familie, etc. Biserica Ortodoxa permite casatoria in biserica pentru a doua oara...de ce? Pentru ca e asa un mare pacat ca ai divortat, ca ti-ai refacut viata?

Natasa, tu nu stii nimic despre relatia celor doi. Ii atribui pecetea de amanta acelei femei fara a sti absolut nimic. Poate cei doi s-au cunoscut inainte ca tatal fetitei sa fie divortat..dar poate el nu mai avea o relatie cu mama fetitei inainte de a o cunoaste pe actuala prietena/sotie etc. Deci, cumpateaza-ti vorbele si nu lasa frustrarile din tine sa vorbeasca pe langa subiect (daca nu stii mai multe amanunte).

Nu tin partea nimanui, dar nu pot sa nu reactionez la o gandire invechita de genul celei sustinute de natasa. Te casatoresti, divortezi..viata merge mai departe. Prea ne place sa dam cu pietre, sa invinovatim barbatii care isi lasa copii si amantele care destrama casnicii.
Haideti sa acceptam un adevar : o casnicie fara o temelie solida, se va destrama mai devreme sau mai tarziu, indiferent de cati copii sunt implicati, indiferent de vina, indiferent de existenta sau nu a unei alte femei.
De aceea azi judecatoriile au la fiecare sedinta 10-15-20 de divorturi chiar...pentru ca nu mai traim intr-o epoca in care ne casatoream si imbatraneam langa acelasi om doar pentru ca ne-am luat un angajament candva. Suntem liberi si avem dreptul sa ne gestionam viata asa cum dorim.
Răspuns la discuția Program vizitare minor
Initiatoarea topicului voia sa stie daca are vreo sansa la apel. Ei bine, este greu a se da un raspuns excat pe acest forum. Avocatii pot sa isi exprime o parere bazata pe cunostintele si practica juridica dar, in ultima instanta, doar judecatorul hotaraste pe baza probelor administrate.

Deja s-a spus care sunt sansele. Ei bine, am sa imi exprim si eu parerea ( bazata pe studiile mele si cazurile la care am fost prezenta). In primul rand, e nevoie a se proba influenta negativa a anuturajului "din garsoniera" asupra fetitei. Daca se probeaza ca fetita nu are unde dormi, manca, etc atunci posibil ca instanta sa hotarasca a interzice tatalui sa mai ia copilul la domiciliul propriu (ceea ce ma indoiesc ca se va intampla). In cel mai bun caz (in favoarea reclamantei) se va hotari ca fetita sa fie luata de dimineata pana seara de catre tata, urmand ca noaptea sa se odihneasca la domiciliul reclamantei....si, eventual, a doua zi, sa fie luata iar de tatal.

Din cele scrise de initiatoarea topicului tind sa cred ca motivele apelului ei nu sunt legate doar de lipsa locului de dormit al copilului ci si de prezenta copilului langa prietena (ca nu o putem numi amanta din moment ce ei sunt divortati) / sotia fosului sot. Probabil ca venirea pe lume a unui al doilea copil al fostului sot ii provoaca acesteia anumite sentimente/resentimente si, prin urmare, ar dori sa limiteze prezenta fetitei langa femeia insarcinata. Poate considera ca fetita ar putea dezvola sentimente fata de fratiorul/surioara nenascut(a) inca....in fine, deja trecem in domeniul psihologiei si am depasi scopul acestui forum.

Dar, sa revenim la subiect. Daca nu exista probe concludente care sa ateste grava vatamare a copilului fizica/morala/etc de catre prezenta tatalui si a "femeii insarcinate", nu veti putea obtine nimic. Cum v-am spus, cel mult veti putea obtine ca fetita sa nu doarma acolo dar sa nu stea impreuna cu cei doi, sa nu manance impreuna cu cei doi, nu cred sa aveti sanse.
Ganditi-va bine cata satisfactie va ofera acest lucru...faptul ca fetita nu doarme acolo dar ca in restul timpului tot cu cei doi sta. Cam atat veti obtine (daca veti obtine). Oricum, nici un judecator, in lispa unor motive intemeiate, nu ii va interzice tatalui sa ia copilul la domiciliul sau (fie pe timpul zilei fie pe timpul zilei si a noptii). Sa ne anuntati de rezultate.
Răspuns la discuția O speta de divort
La atitudinea pe care o are sotia in prezent, probabil ca se va cere si un progrem de vizitare, asa, de siguranta. Un week-end o data pe luna sau la doua saptamani, probabil, inca nu s-a discutat problema cu ea.

Cu martorii va fi bataie de cap si asta pentru ca fratele meu nu prea doreste sa isi implice familia in acest proces ( mai ales ca parintii nu sunt foarte fericiti cu decizia lui). La fel si cu colegii. Nu se vrea amestecarea vietii profesionale cu cea personala. Ramane de vazut cum se va rezolva si aceasta problema.

Dar, ma gandesc ca dupa dicutia cu un avocat cu experienta va gasi o solutie si pentru acesta. Oricum, pentru culpa comuna, din cate am inteles eu, e suficient unul de fiecare parte (unu da' bun, nu? :D )

Va multumesc foarte mult pentru sfaturile practice primite. Sunt sigura ca ii vor fi de un real folos fratelui meu.
Răspuns la discuția O speta de divort
Referitor la "procedura divortului prin acordul ambelor parti", credeti ca se poate cand exista un copil minor?

Oricum, nu stiu cat de mult va fi sotia fratelui meu de acord cu un divort pe cale amiabila.
Răspuns la discuția O speta de divort
Ei bine, evident ca fratele meu va apela la sfaturile unui avocat cu experienta ( eu sunt inca prea "mica" :D - ca si experienta si nu cred ca l-as putea ajuta asa cum trebuie, mai ales ca nu e chiar un divort simplutz )

Pana atunci, m-am oferit eu sa ii fac rost de cat mai multe informatii si astfel sa mearga la avocat pregatit de surioara mai mica cu tot ce trebuie.

Eu stiam ca la cererea de divort se anexeaza certificatul de casatorie in original si parca copii dupa celelelate acte ( certificat de nastere al copilului, c.i. ale reclamantului si paratului). Astfel, cum sotia lui i-a promis ca nu va vedea actele in original, m-am gandit sa faca rost de duplicate ( si ii va trebui si duplicat dupa certificatul de nastere al copilului ca altfel nu va avea dupa ce sa faca copie ).

Nu stiu daca exista posibilitatea de a face doar cererea de divort urmand sa i se solicite paratei sa aduca la dosar actele, certificatul de casatorie in original si copiile necesare ( daca ne gandim un pic, el nu va avea o copie dupa c.i. al ei , decat numai daca va aduce ea).

Referitor la culpa, evident ca ideal ar fi sa fie din culpa comuna si nemotivata. Totusi, nu stiu cum va aprecia instanta faptul ca el locuieste cu altcineva (desi a survenit despartirae in fapt, deci nu stiu cat se numeste adulter sau nu).

Legat de martori, stiu ca pot sa fiu si eu martor ( ne-am gandit la varianta asta) si tocmai de aceea intrebam daca martorii sunt supusi unui interogatoriu sau nu. Eu una nici nu pot sa sustin mai mult decat ca "nu i-am mai vazut impreuna", "locuiesc separat" si "intre ei nu mai exista comunicare decat strict legata de copil".

Ma pasioneaza dreptul familiei tocmai pentru ca lucrurile aparent simple pot fi foarte complicate...si oamenii sunt cei care le complica. :D
Sunt studenta la drept in anul 2 si, din pacate, am un caz de divort in familie. Cum nu stiu practica ci mai mult teorie, as dori sa apelez la sfaturile de pe acest forum.

Fratele meu a avut o casnicie de 4 ani din care a rezultat un copil de 3 ani. In ultimele 6 luni, el si sotia lui nu s-au mai inteles, el si-a gasit pe altcineva si s-a mutat impreuna cu acea femeie.
Sotia lui nu vrea sa divorteze, el insa considera ca nu se mai poate continua asa.
Certificatul de casatorie, actele copilului si cam toate actele se afla in posesia sotiei lui, acesta amanintandu-l (la telefon,deci fara martori), ca nu ii va da nici un act pentru divort.

Si acum intrebarile aferente problemei:

1. Cum poate el obtine duplicate dupa actele necesare divortului? (ma gandesc la duplicate dupa certificat de casatorie si certificat de nastere al copilului )
2. Ei s-au inteles relativ ok, fara certuri foarte mari, asadar nu prea sunt nici martori. Ce poate sa faca in legatura cu martorii? Sa gaseasca 2 persoane care sa sustina ca ei nu mai locuiesc impreuna? Sa puna martor pe actuala sa prietena?
Totodata, as dori sa stiu daca martorii sunt supusi unui interogatoriu sau doar se asculta martorii, ce au de declarat si punct ( martorii nu pot sustine decat numai ca nu i-au mai vazut impreuna, ca ei s-au despartit in fapt de mai bine de jumatate de an si cam atat...nu au fost martori la vreo cearta)?

3. Ca motiv de divort, el va sustinte nepotrivirea de caracter, lipsa comunicarii si lipsa relatiilor intre ei doi in ultimul an (asta pt a fi cupla comuna). Exista insa temerea ca ea va sustine ca e din culpa lui, ca el si-a parasit domiciliul si, poate il va acuza de infidelitate (desi stia de la bun inceput de cealalta femeie si chiar a cunoscut-o pe acesta).
Se va respinge cererea lui sau se va considera culpa comuna? Faptul ca el si-a parasit domiciliul si are pe altcineva reprezinta un motiv de a respinge cererea?

Ca si mentiune, in tot acest timp cat au fost despartiti in fapt, el si-a vizitat copilul aproape saptamanal si a dat bani mamei (aproximativ 25% din salar) lunar pentru cresterea copilului. (aici iar, nu prea sunt martori, poate doar vecinii daca l-au vazut vizitand copilul).

Ce se poate face in acest caz? V-as fi extrem de recunoscatoare daca ati putea sa imi dati un raspuns.
Cu multumiri, Alexandra Dumitrescu.