Am doua probleme cu firma la care sunt angajat.
1) Nu-si platesc datoriile la ANAF de multe luni, iar din primavara 2020 tot incerc sa-mi fac un credit bancar si imi este respins din acest motiv. Am tot discutat cu ei pe aceasta tema si tot nu au rezolvat, luna de luna ii intreb care mai este statusul. Va rog sa-mi spuneti daca legal se considera ca-mi incalca drepturile de angajat sau pot sa o tina tot asa la infinit. Si daca mi se incalca drepturile unde ar trebui sa reclam acest aspect caci la ITM doamna mi-a raspuns in 2 peri la telefon si m-a trimis la plimbare.
2). Mai am o problema cu sporul de weekend care nu cred ca este specificat in contract. Ma pun sa lucrez in weekend si nu primesc nimic pentru asta, nici un fel de spor, nici macar 1 leu. Inainte de starea de urgenta primeam dublu pentru orele de weekend, iar de prin martie nu mai primesc nimic. In schimb pot sa-mi iau liber in alte zile. Doresc sa stiu daca sunt obligati prin lege totusi sa imi ofere un spor.
La locul de munca al iubitei mele se fac presiuni cu demisiile. In sensul ca vine o persoana si ii/le streseaza/preseaza sa-si dea demisia. Vine cu o hartie gata completata cu demisia si ii preseaza sa semneze. Unii/unele chiar au picat in plasa si au semnat. Problema e ca iubita mea este foarte stresata din cauza asta, nu vrea sa-si dea demisia, ii place jobul respectiv si in plus se mai si gaseste greu in domeniu.
Intrebarea mea e daca este in regula sa inregistreze persoana respectiva care face aceste presiuni cu scopul de-a pastra inregistrarea in caz ca se ajunge in instanta judecatoreasca. Vrem sa stim daca o concediaza (pentru ca demisia e clar ca nu o va semna nici in ruptul capului) si daca mergem sa contestam in instanta judecatoreasca aceasta ipotetica concediere... daca este in regula sa ne folosim de eventuale inregistrari audio. Pana in acest moment nu am facut asa ceva, dar vrem sa stim daca este in regula sa ne apucam.
Din ce-am citit pe internet am inteles ca nu prea e in regula, dar postarile pe care le-am gasit sunt de cativa ani. Ne intrebam daca nu cumva intre timp s-au mai schimbat legile.
Va rugam, asadar, sa ne ajutati cu un raspuns cat mai la obiect. Va multumim anticipat!