Am doua probleme cu firma la care sunt angajat.
1) Nu-si platesc datoriile la ANAF de multe luni, iar din primavara 2020 tot incerc sa-mi fac un credit bancar si imi este respins din acest motiv. Am tot discutat cu ei pe aceasta tema si tot nu au rezolvat, luna de luna ii intreb care mai este statusul. Va rog sa-mi spuneti daca legal se considera ca-mi incalca drepturile de angajat sau pot sa o tina tot asa la infinit. Si daca mi se incalca drepturile unde ar trebui sa reclam acest aspect caci la ITM doamna mi-a raspuns in 2 peri la telefon si m-a trimis la plimbare.
2). Mai am o problema cu sporul de weekend care nu cred ca este specificat in contract. Ma pun sa lucrez in weekend si nu primesc nimic pentru asta, nici un fel de spor, nici macar 1 leu. Inainte de starea de urgenta primeam dublu pentru orele de weekend, iar de prin martie nu mai primesc nimic. In schimb pot sa-mi iau liber in alte zile. Doresc sa stiu daca sunt obligati prin lege totusi sa imi ofere un spor.
1.. ITM-ul nu are competenta privind plata contributiilor.
Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul : - unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze obligatia angajatorului de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.
- unei sesizari la ANAF in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca (de exemplu, neacordarea sporului de week-end), securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
(1) Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi
duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia
interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate
fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin
regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu
stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual
de muncă.
Codul Muncii art. 137
. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Repausul saptamanal
voces
Buna ziua,
Situatia mea este urmatoarea: Lucrez in cadrul unei institutii al carei domeniu de activitate se desfasoara si in weekend. Programul de luni pana ... (vezi toată discuția)