Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca are sens afirmatia de mai jos deoarece sunt in discutii in contradictoriu si as vrea sa stiu daca cele mentionate mai jos sunt gresit interpretate sau nu:
”munca de weekend și munca în repaus săptămânal sunt două concepte distincte, dar ele pot coincide în anumite situații, în funcție de programul de lucru al angajatului și de structura săptămânii de lucru stabilită de angajator.
1. Munca de weekend
• Se referă la activitatea desfășurată în zilele de sâmbătă și duminică, indiferent dacă acestea sunt sau nu zilele de repaus săptămânal ale angajatului.
• În anumite industrii și programe de lucru, sâmbăta și duminica nu sunt considerate zile de odihnă (de exemplu, în retail, turism, sănătate, transporturi), iar angajații pot lucra în weekend fără ca acesta să fie considerat repaus săptămânal.
• Pentru munca de weekend, unele companii pot oferi un spor de weekend (de exemplu, 1%), dar acesta este opțional și nu este reglementat ca obligatoriu în Codul Muncii din România.
2. Munca în repaus săptămânal
• Repausul săptămânal este definit în legislația muncii ca fiind perioada de 48 de ore consecutive de odihnă, de obicei sâmbătă și duminică, dar poate fi stabilit și în alte zile ale săptămânii în funcție de specificul muncii (de exemplu, luni-marți pentru angajații care lucrează în weekend).
• Dacă un angajat lucrează în perioada de repaus săptămânal, legea prevede obligativitatea acordării unui spor de 100% pentru orele lucrate, deoarece se consideră că persoana lucrează în timpul destinat odihnei săptămânale.
• Dacă nu i se pot acorda 48 de ore consecutive de repaus, angajatorul este obligat să acorde timp de odihnă echivalent în alte zile.
Pot apărea ambele situații?
Da, munca de weekend și munca în repaus săptămânal pot coincide. De exemplu, dacă un angajat lucrează sâmbăta și duminica și acestea sunt zilele sale de repaus săptămânal, el va primi sporul pentru munca în repaus săptămânal (100%), și nu un spor de weekend.
În concluzie, munca de weekend și munca în repaus săptămânal sunt concepte diferite:
• Munca de weekend poate fi compensată cu un spor specific, dacă firma decide acest lucru.
• Munca în repaus săptămânal este reglementată și necesită compensare cu un spor de 100%, fiind o formă de protecție a dreptului la odihnă.”
Multumesc
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
12:49, 13 Noiembrie 2024