avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporuri vs Repaus saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporuri vs Repaus saptamanal

Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti daca are sens afirmatia de mai jos deoarece sunt in discutii in contradictoriu si as vrea sa stiu daca cele mentionate mai jos sunt gresit interpretate sau nu:
”munca de weekend și munca în repaus săptămânal sunt două concepte distincte, dar ele pot coincide în anumite situații, în funcție de programul de lucru al angajatului și de structura săptămânii de lucru stabilită de angajator.

1. Munca de weekend

• Se referă la activitatea desfășurată în zilele de sâmbătă și duminică, indiferent dacă acestea sunt sau nu zilele de repaus săptămânal ale angajatului.
• În anumite industrii și programe de lucru, sâmbăta și duminica nu sunt considerate zile de odihnă (de exemplu, în retail, turism, sănătate, transporturi), iar angajații pot lucra în weekend fără ca acesta să fie considerat repaus săptămânal.
• Pentru munca de weekend, unele companii pot oferi un spor de weekend (de exemplu, 1%), dar acesta este opțional și nu este reglementat ca obligatoriu în Codul Muncii din România.

2. Munca în repaus săptămânal

• Repausul săptămânal este definit în legislația muncii ca fiind perioada de 48 de ore consecutive de odihnă, de obicei sâmbătă și duminică, dar poate fi stabilit și în alte zile ale săptămânii în funcție de specificul muncii (de exemplu, luni-marți pentru angajații care lucrează în weekend).
• Dacă un angajat lucrează în perioada de repaus săptămânal, legea prevede obligativitatea acordării unui spor de 100% pentru orele lucrate, deoarece se consideră că persoana lucrează în timpul destinat odihnei săptămânale.
• Dacă nu i se pot acorda 48 de ore consecutive de repaus, angajatorul este obligat să acorde timp de odihnă echivalent în alte zile.

Pot apărea ambele situații?

Da, munca de weekend și munca în repaus săptămânal pot coincide. De exemplu, dacă un angajat lucrează sâmbăta și duminica și acestea sunt zilele sale de repaus săptămânal, el va primi sporul pentru munca în repaus săptămânal (100%), și nu un spor de weekend.

În concluzie, munca de weekend și munca în repaus săptămânal sunt concepte diferite:
• Munca de weekend poate fi compensată cu un spor specific, dacă firma decide acest lucru.
• Munca în repaus săptămânal este reglementată și necesită compensare cu un spor de 100%, fiind o formă de protecție a dreptului la odihnă.”
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:49, 13 Noiembrie 2024
Munca in weekend este totuna cu munca in zilele de repaus saptamanal.

Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Asta incerc si eu sa conving insa mi s-a transmis si inca se sustine acel raspuns si nu stiu cum sa mai explic altfel pentru ca stiu ca nu e corect daca se va implementa in acest fel
Probabil isi vor da seama de eroare doar cand vor primi control de la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repausul saptamanal in alte zile decat sambata si duminica AphisG AphisG Buna ziua, In situatia in care un angajat are contract de munca in care repausul saptamanal este in alte zile decat sambata si duminica pentru ca lucreaza ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza orele suplimentare? Anastasia12 Anastasia12 Conform Art. 114 din Codul Muncii orele suplimentare sunt cele care depasesc durata normala de 40 de ore pe saptamana si se platesc cu un spor de minim 75% ... (vezi toată discuția)
Repausul saptamanal DanaDM DanaDM Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o clarificare/interpretare a Codului Muncii privind repausul saptamanal de 48 de ore. De exemplu, avem un program de ... (vezi toată discuția)