Ce presupune solutia: "Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului .... Declină competenţa de soluţionare a cauzei ce formează obiectul dosarului în favoarea Judecătoriei ...."? Reclamantul trebuie sa depuna plangerea la Judecatorie, nu la Tribunal? Sau va fi redirectionat direct? Multumesc.
Dupa cum spuneam, aveam nevoie doar de o confirmare daca exista o baza legala pentru afirmatia din postarea initiala. Multumesc. PS. In postarea mea e vorba de un prejudiciu moral/afectiv, nu patrimonial, ca sa vorbim de "intinderea prejudiciului".
Va multumesc pentru raspuns si totodata imi pare sincer rau ca v-am dat (daca v-am dat ...) vreun motiv sa ma "banuiti" ca as fi dorit altceva decat un raspuns la intrebarea mea. Inainte de a gasi acea frază, pur si simplu nu intelegeam de ce si cum trebuie dovedit prejudiciul afectiv suferit prin decesul (moarte violenta) a propriului părinte/copil, sau al fratelui/surorii etc. Iar cand am gasit acea mentiune, nu mi-a venit sa cred ca totusi "in mod natural suferi, nu trebuie dovedit ca suferi".
Inca nu am primit incheierea de sedinta insa am retinut ca e vorba de o expertiza medico legala ceruta de reclamant (nu de instanta) care sa dovedeasca faptul ca concluziile medico legale rezultate in urma unei autopsii (daca aceasta ar fi fost facuta, dar nu s-a facut), nu are nimic de-a face cu faptul ca medicul a neglijat recomandarea unui coleg de-a lui de a face o anumita investigatie. Concret: medicul curant nu a facut o investigatie recomandata de un coleg de-a lui, pacientul a decedat din cauza ca i s-a pus un diagnostic partial si nu s-a intervenit chirurgical la timp, iar acum suspectul pretinde ca daca s-ar fi facut autopsia (care nu s-a facut), s-ar fi putut afla cauza bolii (nesemnificativ, zic eu in conditiile in care investigatia pe care nu i-a facut-o, ar fi dus un diagnostic corect).
"Potrivit jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului în materia daunelor morale, încălcarea dreptului unei persoane fizice produce în mod natural şi prejudicii morale, care nu trebuie dovedite, fiind prezumate".
E vorba de daune morale solicitate de apartinatorul decedatului iar expertiza judiciara a fost solicitata ca proba de catre reclamant (apartinatorul decedatului). Multumesc.
Da, e vorba de daune morale solicitate de apartinatorul decedatului iar expertiza judiciara a fost solicitata ca proba de catre reclamant (apartinatorul decedatului). Multumesc.
POPA GHEORGHE a scris:
Detaliati, la ce se refera pretentiile. Banuiesc ca se continua dosaul doar pe cale civila pentru daune materiale si/ sau daune morale. Ce obiective s-au stabilit pentru expertiza de catre instanta de judecata ?
Cine are dreptul sa decidă referitor la efectuarea/scutirea de autopsie?
In cazul decesului unui membru de familie, cine are dreptul sa decidă efectuarea/scutirea de autopsie: sotia decedatului sau persoana desemnata de catre decedat in Consimtământul informat privind investigatiile si procedurile terapeutice (sora decedatului, in acest caz)? Precizez faptul ca aceasta din urma (sora decedatului) a fost anuntata telefonic de survenirea decesului de catre un reprezentant al spitalului.
Proba cu expertiza judiciara intr-o cauza avand ca obiect pretentii
Intr-o cauza avand ca obiect pretentii, s-a solicitat Proba cu expertiza judiciara. La ce se refera această probă? Mentionez faptul ca paratii sunt medicul curant si spitalul si e vorba de malpraxis in urma caruia pacientul a decedat, iar dosarul penal a fost clasat intrucat a intervenit prescriptia (8 ani). Multumesc