Sunt diferente mari intre drumul de servitute si drumul privat!
Prima diferenta este ca drumul de servitute nu e privat in adevaratul sens al cuvantului. Daca ar fi privat ai putea face ce vrei pe el, ceea ce nu e cazul. De exemplu nu poti construi pe el sau nu-l poti bloca sau vinde! Si ma refer si la blocarea de a trece a unui om.
Toata aceasta neintelegere e usor de explicat: la parcelarea unui teren e OBLIGATORIU crearea unui drum de acces. Cel care parceleaza, de obicei o face ca sa vanda ulterior si iti baga pe gat si drumul de servitute. De obicei la jumate de pret sau mai putin pentru ca n-are ce face cu el. Chiar daca ar ramane proprietar pe el, n-are practic nici un drept. La fel si cel care cumpara acel drum de servitute.
Rolul drumului de servitute e sa asigure accesul tuturor la proprietatile lor (si a oricui doresc). De fapt drumul de servitute serveste dreptului de proprietate. Iti dau 2 exemple pentru a intelege mai bine:
1. Sa presupunem ca drumul de servitute are 5 m latime. Ai casa in fundul drumului de servitute. Daca vreun vecin impruna cu cel de vizavi cred ca pe "parcela " lui din fata casei pot parca masina,in virtutea faptului ca sunt "proprietari" si ca pot face orice, si tu sa nu mai poti trece cu masina ta pana la proprietatea ta din fundul drumului, se inseala amarnic. Da-i in judecata, cere-le despagubiri si vei castiga. Mai mult, daca doar unul are masina parcata si tu nu poti trece cu un camion, pe care vrei sa-l duci la tine in curte si care in mod normal ar putea trece pe drum fara sa calce pe proprietatile lor private, ii poti da iar in judecata. Ai inteles ideea!
2. Daca am un prieten care urla in miez de noapte in timp ce merge pe drumul de servitute catre proprietatea mea din fundul curtii, nu poate nimeni, chiar daca se strang toti proprietarii si hotarasc, sa-i interzica sa mearga pe vreo "parcela" de-a lor. El e liber sa mearga urland pe orice centimetru patrat vrea, de pe drumul de servitute.
In concluzie vreau sa spun, ca rolul drumului de servitute este de ati garanta ca te bucuri liber si neconditionat de proprietatea ta privata (casa, curte etc.) fara a cere vreunui vecin vreo favoare.
Iti dai seama ca faza cu copilul si cu avocata de pe strada ta e de rasul curcilor!!!!!