avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de trecere drum privat (cu utilitata publica) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de trecere drum privat (cu utilitata publica) speta

Buna ziua,

La noi in cartier avem un drum de acces care da acces la mai mult de 30 de case. Acest drum este in proprietatea proprietarilor (cota parte) care locuiesc pe acest drum si la intrare este o bariere si un semn cu ”drum privat”. Nu exista un ”regulament” sau ”statut” sau o regula pe parte de interzicere de a intra pe acest drum pentru ca este un cartier rezidential in care toate lumea este fericita.

Noi avem o gradina legate de acest drum si am acces la gradina mea prin intrarea in fata (adica nu prin acest drum de acces) si am o mica portita la acest drum de acces (cand vine Urban sa ia gunoiul). Toti copii din zona joc pe acest drum (si cu biciclete) si toate lumea este fericita si nu face probleme.

Dar doamna avocata la la casa 7 (adica la jumatata de drum de acces care merge pana la capatul proiectului imobilar) a amenintat soacra mea astazi (si copilul meu) ca va suna la polita daca ei mai trec o data pe bucata ei de drum (de 10m2).Adica bucata ei face parte din drumul de acces cu ”utilitata publica” la toate alte casele din cartier.

Doamna spune mai departe ca ea decide cine are voie sa trece (afara de alti coproprietari care bineinteles au voie). Adica, doamna de la posta are voie sa trece pe bucata ei de 10m2, persoanele in vizite la vechinii au voie sa trece pe bucata ei , o persoane care trece dar a gresit drumul are voie sa trece pe bucata ei de 10m2, domnul de la Distrigaz are voice sa trece pe bucata ei, ... dar copilul meu (cu bunica ei) sunt amentintat cu politia si nici nu trecem mai mult de 3-4 ori pe saptamana pe acest drum pe care joaca toti copii din cartier rezidential.

Doresc sa mai preciziez ca o rude (unchiul meu) are o casa si pe acest drum de acces, si acum spunem ca motivul de trecere este sa mergem la el. Mi-se pare aberant ca noi singuri suntem ”fortat” sa venim cu motive de a trece pe bucata ei de 10m2 din drumul de acces. In plus, am vorbit cu mai multi vechini (care au ei o cota de proprietate asupra acest drum) si toate lumea spune ca ”doamna avocata este nebuna” si ei nu au nicio problema cu faptul ca copilul meu joaca sau trece pe acest drum cu alti copii (parintii fiind coprietarii drumului de acces)

Am cautat pe internet despre dreptul de servitute, dreptul de propriete vs dreptul de trecere pe un drum cu utilitata publica, dar n-am gasit un text sau raspuns cu care pot sa revin la doamna avocat.

Intrebarii:

1. Conform ce articul din (orice) lege, are doamna avocat acest drept sa ma interzice trecerea pe ”bucata ei de drum” daca are utilitata publica? Copilul meu poate fi interzis sa trece pe partea ei de 10m2 din drum de acces?

2. Ce drept se aplica in cazul de trecere pe un drum privat cu ”utilitata publica”? Trebuie sa am un motiv, trebuie sa declar un motiv de a trece pe bucata ei de 10m2, sau pot sa spun ca nu e treaba ei? (inca o data, niciun alt co-proprietar care au aproape 97% din drumul de acces in proprietate au o problema cu copilul meu trecand pe acest drum de acces!)

3. Vorbim despre un caz de discriminare? (adica, fica mea/soacra mea nu are voie, dar orice alte persoane care trece pe acest drum nu primeste nicio interzicere si nicio intrebare)

Datorita faptului ca sunt strain n-am scris perfect romaneste, dar sper ca m-ati inteles.

cu stima




Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
Stefan021, utilizator
Cel mai recent răspuns: keops_mic , utilizator 07:36, 23 Octombrie 2021
faptul ca dumneavoastra aveti un acces separat pentru a ajunge la gradina, nu ii obliga pe proprietarii caii de acces privata sa va asigure trecerea spre gradina pe drumul lor.
In acelasi timp doamna avocat exagereaza amenintandu-va ,pentru ca intrarea pe drumul privat poate avea ca motiv si vizita la rude . Se speram ca la un moment dat se va plictisi sa va urmareasca si se va ocupa de ceva mai util.
Chiar daca cheama politia nu va avea mari sanse de castig, stati linistit si sperati sa-si indrepte atentia in alta directie.
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2013
Monica Hanganu, Mediator
Va multumesc pentru raspuns. Dar pe ce baza (juridica) doamna avocata poate decide cine poate trece, cine nu pe bucata ei de 10m2 din acest drum de acces cu utilitata publica, daca toti alti proprietari nu au probleme ca faptul ca fiica mea sa joaca acolo cu alti copii?

Adica, nu interzice pe nimeni care trece pe bucata ei de drum, si doar pe copilul meu de 3,5 ani (si bunica ei).Eu sunt aproape vecin cu doamna (la o distanta de 25 metri) si locuiesc in acelasi cartier (cu diferenta ca intrarea la casa mei este in fata, nu prin acest drum de acces)

Daca ea suna la politia pe ce baza poate sa ma reclama (ce articul din lege?). Poate sa ma interzice sa trec pe acest drum (indiferent daca nu sau sunt in vizita la o alta persoane care are o case pe acest drum de acces?).

Nu exista ceva in legislatia romaneasca ca un drum privat cu utilitata publica nu inseamna ca un singur co-proprietar (cu cota parte si cu mai putin de 3% din dreptul total de proprietate al drumului de acces) poate sa decide sa interzice anumite persoane sa trece pe bucata ei de 10m2?

Motivul de a nu trece pe bucata ei este ”deranjul” spune ea. Dar in acelasi timp toate lumea inclusiv zeci de copii (de alti co-proprietari de drum de acces) trec pe bucata ei de 100 de ori pe zi.

Nu mi-se pare corect ca trebuie sa dau un motiv (”doamna avocata, noi mergem in vizita la casa 15” ) si cum poate ea decide singura acordarea trecerii oamenilor pe bucata ei?
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2013
Stefan021, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Nu cred ca ai inteles ce am vrut sa spun:

Este un drum privat (cu 30 de proprietari -nu eu- , fiecare are o cota parte de 3,33%) si eu trec de exemplu pe acest drum (pe jos) in drum spre o alta casa pe acest drum. Si unul din proprietari -doamna avocata- spune ca nu am voie sa mai trec pe bucata ei (chiar daca este un drum cu ”utilitata publica” si chiar daca visitez pe altcineva care locuieste pe acest drum). Din punctul de vedere juridic un singur co-proprietar (cu cota parte) are voie sa decide cine sa interzice trecerea de pe bucata ei de drum chiar daca (sau daca nu) sunt in vitiza la cineva?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimat forumist, problema nu o văd a fi chiar simplă.

Din punctul meu de vedere, noțiunea de drum privat de utilitate publică nu este reală, drumul privat tocmai de utilitate publică nefiind, ci tot de utilitate privată.


Ca exemplu, leguitorul arată în Ordonanta 43 din 28 august 1997 privind regimul drumurilor
republicată:

«Art. 3. - Din punct de vedere al destinaţiei drumurile se împart în:
a) drumuri publice - drumuri de utilitate publică destinate circulaţiei rutiere şi pietonale, în scopul satisfacerii cerinţelor generale de transport ale economiei naţionale, ale populaţiei şi de apărare a ţării; acestea sunt proprietate publică;
b) drumuri de utilitate privată - drumuri destinate satisfacerii cerinţelor proprii de transport rutier şi pietonal spre obiective economice, forestiere, petroliere, miniere, agricole, energetice, industriale şi altele asemenea, de acces în incinte, ca şi cele din interiorul acestora, precum şi cele pentru organizările de şantier; ele sunt administrate de persoanele fizice sau juridice care le au în proprietate sau în administrare.»

Acest lucru este tocmai inversul celor arătate de dvs.

Prin urmare, opinia mea este că proprietarii unui drum privat pot cenzura accesul persoanelor străine pe proprietatea lor.

Cu stimă.

Alte discuții în legătură

Parcare pe cota indiviza loredanan21 loredanan21 Ce putem face daca cineva parcheaza pe locul nostru de parcare pe un drum de servitute din care avem cota indiviza 30% si pentru care am platit atat la ... (vezi toată discuția)
Bariera la intrarea in cartier anabalanean anabalanean Buna ziua, Am cumparat acum trei ani un apartament intr-un cartier privat, la momentul respectiv inca mai erau blocuri de construit. De la drumul public pana ... (vezi toată discuția)
Preluare cota indiviza Mihaflorica Mihaflorica Intr-un ansamblu rezidential de vile drumurile de acces si aleile aflate in proprietatea constructorului urmeaza a fi preluate in cota indiviza de catre ... (vezi toată discuția)