avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de trecere drum privat (cu utilitata publica) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de trecere drum privat (cu utilitata publica) speta

Buna ziua,

La noi in cartier avem un drum de acces care da acces la mai mult de 30 de case. Acest drum este in proprietatea proprietarilor (cota parte) care locuiesc pe acest drum si la intrare este o bariere si un semn cu ”drum privat”. Nu exista un ”regulament” sau ”statut” sau o regula pe parte de interzicere de a intra pe acest drum pentru ca este un cartier rezidential in care toate lumea este fericita.

Noi avem o gradina legate de acest drum si am acces la gradina mea prin intrarea in fata (adica nu prin acest drum de acces) si am o mica portita la acest drum de acces (cand vine Urban sa ia gunoiul). Toti copii din zona joc pe acest drum (si cu biciclete) si toate lumea este fericita si nu face probleme.

Dar doamna avocata la la casa 7 (adica la jumatata de drum de acces care merge pana la capatul proiectului imobilar) a amenintat soacra mea astazi (si copilul meu) ca va suna la polita daca ei mai trec o data pe bucata ei de drum (de 10m2).Adica bucata ei face parte din drumul de acces cu ”utilitata publica” la toate alte casele din cartier.

Doamna spune mai departe ca ea decide cine are voie sa trece (afara de alti coproprietari care bineinteles au voie). Adica, doamna de la posta are voie sa trece pe bucata ei de 10m2, persoanele in vizite la vechinii au voie sa trece pe bucata ei , o persoane care trece dar a gresit drumul are voie sa trece pe bucata ei de 10m2, domnul de la Distrigaz are voice sa trece pe bucata ei, ... dar copilul meu (cu bunica ei) sunt amentintat cu politia si nici nu trecem mai mult de 3-4 ori pe saptamana pe acest drum pe care joaca toti copii din cartier rezidential.

Doresc sa mai preciziez ca o rude (unchiul meu) are o casa si pe acest drum de acces, si acum spunem ca motivul de trecere este sa mergem la el. Mi-se pare aberant ca noi singuri suntem ”fortat” sa venim cu motive de a trece pe bucata ei de 10m2 din drumul de acces. In plus, am vorbit cu mai multi vechini (care au ei o cota de proprietate asupra acest drum) si toate lumea spune ca ”doamna avocata este nebuna” si ei nu au nicio problema cu faptul ca copilul meu joaca sau trece pe acest drum cu alti copii (parintii fiind coprietarii drumului de acces)

Am cautat pe internet despre dreptul de servitute, dreptul de propriete vs dreptul de trecere pe un drum cu utilitata publica, dar n-am gasit un text sau raspuns cu care pot sa revin la doamna avocat.

Intrebarii:

1. Conform ce articul din (orice) lege, are doamna avocat acest drept sa ma interzice trecerea pe ”bucata ei de drum” daca are utilitata publica? Copilul meu poate fi interzis sa trece pe partea ei de 10m2 din drum de acces?

2. Ce drept se aplica in cazul de trecere pe un drum privat cu ”utilitata publica”? Trebuie sa am un motiv, trebuie sa declar un motiv de a trece pe bucata ei de 10m2, sau pot sa spun ca nu e treaba ei? (inca o data, niciun alt co-proprietar care au aproape 97% din drumul de acces in proprietate au o problema cu copilul meu trecand pe acest drum de acces!)

3. Vorbim despre un caz de discriminare? (adica, fica mea/soacra mea nu are voie, dar orice alte persoane care trece pe acest drum nu primeste nicio interzicere si nicio intrebare)

Datorita faptului ca sunt strain n-am scris perfect romaneste, dar sper ca m-ati inteles.

cu stima




Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
Stefan021, utilizator
Cel mai recent răspuns: keops_mic , utilizator 07:36, 23 Octombrie 2021
asa este, cota parte a d-nei avocat nu este specificat ca este in dreptul proprietatii ei
Dacă coproprietari nu sunt într-o asociație de proprietari atunci chestia cu 50 +1 nu e valabila.
Deci ce este într-un bloc nu este același lucru cu ce este pe un drum privat.

Dacă și unchiul dumneavoastră are cota parte și va duceți la el pe jos , nu este nici o problema.

Încercați sa va înțelegeți și sa rezolvați problema reala din spatele acesteia.






Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2021
keops_mic, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parcare pe cota indiviza loredanan21 loredanan21 Ce putem face daca cineva parcheaza pe locul nostru de parcare pe un drum de servitute din care avem cota indiviza 30% si pentru care am platit atat la ... (vezi toată discuția)
Bariera la intrarea in cartier anabalanean anabalanean Buna ziua, Am cumparat acum trei ani un apartament intr-un cartier privat, la momentul respectiv inca mai erau blocuri de construit. De la drumul public pana ... (vezi toată discuția)
Preluare cota indiviza Mihaflorica Mihaflorica Intr-un ansamblu rezidential de vile drumurile de acces si aleile aflate in proprietatea constructorului urmeaza a fi preluate in cota indiviza de catre ... (vezi toată discuția)