avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de trecere drum privat (cu utilitata publica) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de trecere drum privat (cu utilitata publica) speta

Buna ziua,

La noi in cartier avem un drum de acces care da acces la mai mult de 30 de case. Acest drum este in proprietatea proprietarilor (cota parte) care locuiesc pe acest drum si la intrare este o bariere si un semn cu ”drum privat”. Nu exista un ”regulament” sau ”statut” sau o regula pe parte de interzicere de a intra pe acest drum pentru ca este un cartier rezidential in care toate lumea este fericita.

Noi avem o gradina legate de acest drum si am acces la gradina mea prin intrarea in fata (adica nu prin acest drum de acces) si am o mica portita la acest drum de acces (cand vine Urban sa ia gunoiul). Toti copii din zona joc pe acest drum (si cu biciclete) si toate lumea este fericita si nu face probleme.

Dar doamna avocata la la casa 7 (adica la jumatata de drum de acces care merge pana la capatul proiectului imobilar) a amenintat soacra mea astazi (si copilul meu) ca va suna la polita daca ei mai trec o data pe bucata ei de drum (de 10m2).Adica bucata ei face parte din drumul de acces cu ”utilitata publica” la toate alte casele din cartier.

Doamna spune mai departe ca ea decide cine are voie sa trece (afara de alti coproprietari care bineinteles au voie). Adica, doamna de la posta are voie sa trece pe bucata ei de 10m2, persoanele in vizite la vechinii au voie sa trece pe bucata ei , o persoane care trece dar a gresit drumul are voie sa trece pe bucata ei de 10m2, domnul de la Distrigaz are voice sa trece pe bucata ei, ... dar copilul meu (cu bunica ei) sunt amentintat cu politia si nici nu trecem mai mult de 3-4 ori pe saptamana pe acest drum pe care joaca toti copii din cartier rezidential.

Doresc sa mai preciziez ca o rude (unchiul meu) are o casa si pe acest drum de acces, si acum spunem ca motivul de trecere este sa mergem la el. Mi-se pare aberant ca noi singuri suntem ”fortat” sa venim cu motive de a trece pe bucata ei de 10m2 din drumul de acces. In plus, am vorbit cu mai multi vechini (care au ei o cota de proprietate asupra acest drum) si toate lumea spune ca ”doamna avocata este nebuna” si ei nu au nicio problema cu faptul ca copilul meu joaca sau trece pe acest drum cu alti copii (parintii fiind coprietarii drumului de acces)

Am cautat pe internet despre dreptul de servitute, dreptul de propriete vs dreptul de trecere pe un drum cu utilitata publica, dar n-am gasit un text sau raspuns cu care pot sa revin la doamna avocat.

Intrebarii:

1. Conform ce articul din (orice) lege, are doamna avocat acest drept sa ma interzice trecerea pe ”bucata ei de drum” daca are utilitata publica? Copilul meu poate fi interzis sa trece pe partea ei de 10m2 din drum de acces?

2. Ce drept se aplica in cazul de trecere pe un drum privat cu ”utilitata publica”? Trebuie sa am un motiv, trebuie sa declar un motiv de a trece pe bucata ei de 10m2, sau pot sa spun ca nu e treaba ei? (inca o data, niciun alt co-proprietar care au aproape 97% din drumul de acces in proprietate au o problema cu copilul meu trecand pe acest drum de acces!)

3. Vorbim despre un caz de discriminare? (adica, fica mea/soacra mea nu are voie, dar orice alte persoane care trece pe acest drum nu primeste nicio interzicere si nicio intrebare)

Datorita faptului ca sunt strain n-am scris perfect romaneste, dar sper ca m-ati inteles.

cu stima




Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
Stefan021, utilizator
Cel mai recent răspuns: keops_mic , utilizator 07:36, 23 Octombrie 2021
fiecare proprietar detine o cota parte indiviza din drumul de acces catre proprietati.
niciun proprietar nu poate fi obligat sa vanda, inchirieze sau sa puna la dispozitia cuiva o parte sau intreaga proprietate, chiar si indiviza, impotriva propriei vointe, dar este obligat sa contribuie la intretinerea proprietatii comune in cuantumul cotei indivize

anatiti a scris:

Atunci dv. cand intrati intr-un bloc nu aveti dreptul sa urcati cu luftul, pe scari, etc. deoarece sunt proprietatea privata comuna a tuturor proprietarilor din bloc.


intr-un bloc nu exista alte cai de acces la apartamente decat prin casa scarilor, dar in cazul in care la parter ar fi un magazin cu intrare din exterior, comerciantul, chiar proprietar al apartamentului din imobilul respectiv poate fi obligat prin intelegerea facuta cu asociatia de proprietari sa-si primeasca si sa-si serveasca clientii prin usa exterioara si nu pe cea din casa scarilor
din aceasta cauza se cere acordul proprietarilor inainte de emiterea autorizatiilor de functionare

eu as cere in scris acordul fiecarui prorpietar al drumului pentru folosirea acestuia, in special pentru tecere si mai ales pentru accesul mijloacelor auto pentru ridicarea gunoiului menajer si daca este nevoie cu promisiunea de a contribui cu un anumit procent la o eventuala reparare a drumului, procent negociat in prealabil si trecut in acte "in cifre si litere" pentru evitarea orcaror discutii.
trebuie sa rezolvati problema in mod amical altfel s-ar putea ca vreunul din proprietarii drumului sa va oblige la desfiintarea portii de acces catre proprietatea lui si atunci veti avea de ocolit si de asteptat masina pentru gunoi in alta parte
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2013
ytrewq, utilizator
15.000 de avocati dar nici unul nu stie sa explice asa ca o sa-mi incerc eu norocul.
Am avut o problema asemanatoare in blocul in care am locuit, intr-un cartier de blocuri dar tot rezidential si in care nu existau asociatii ci doar o firma angajata prin contract care se ocupa de administrare. Impreuna cu juristi si avocati s-au verificat legile si va rog sa urmariti mai departe explicatia:

fiind un cartier rezidential se aplica cu succes legea 230/2007 privind asociatiile de proprietari, articolul 3 punctul c care defineste proprietatea comuna c) proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta; (in acest caz proprietate privata nu este decat suprafata cumparata si ingradita, suprafata demonstrata prin contract si masuratoarea topo)
si punctul : e) cota-parte indiviza - cota-parte de proprietate care ii revine fiecarei proprietati individuale din proprietatea comuna si este egala cu raportul dintre suprafata utila a proprietatii individuale si totalul suprafetelor utile ale tuturor proprietatilor individuale; (intr-o alta sectiune este explicata mai pe larg si aceasta suprafata comuna care include si caile de acces)

Acea doamna avocat care va face probleme nu are decat sa sune unde vrea si sa cheme pe cine vrea. Ea are din totalul de suprafata ca si in cazul unui bloc de locuinte un procent pe care nu il poate scade si considera asa cum vrea si unde il vrea.
Fiind astfel cota parte indiviza absolut toti vecinii au un cuvant de spus asupra bucatii aceleia de pamant la fel cum si ruda dvs are dreptul asupra terenului din fata casei dumneaei. Cat despre faptul ca este un drum privat atata timp cat nu este ingradit ca sa restrictioneze si accesul pietonal ci are doar o bariera ca sa nu se plimbe cine vrea cu masinile ii pastreaza statutul de <drum privat de utilitate publica>

Sa presupunem ca vrea sa-si puna o banca in fata portii sau vrea sa planteze o floare pentru asta trebuie sa aiba acordul scris a cel putin 50%+1 din vecini, in caz contrar si o simpla plangere impotriva ei ii poate crea probleme. La fel sa spunem ca daca are garaj dar isi tine masina in fata portii i se poate face plangere pentru ca incurca accesul si ca ocupa fara aprobarea majoritatii spatiul comun. Dar decat un razboi cu un astfel de om mai bine incercati sa vedeti care este problema cu dansa incat va ameninta numai familia dvs. incercati sa discutati calm cu ea ca pana la urma cred ca o s-o dati la pace

Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2013
mircea256, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
anatiti a scris:

domnule avocat, catotdeuna luati o lege si nu stiti sa o interpretati. Omul acesta are acordul unchiului sau sa treaca pe acest drum, unchiul sau fiind coproprietar al acestui drum. O dati incontinuu cu drum privat. Daca este privat sa-si puna gard, sa se intre cu cheie etc. ................. Sau sa se puna ca in sua ,,No trespassing"


D-ule anatiti, v-asi sugera sa mai cititi speta o data macar pentru a observa ca se face o precizare cu privire la existenta unei bariere cu semn ,,drum privat'' !!! E tot un fel de ,, No trespassing !'', doar ca e mai pe romaneste. Si da, intradevar, pentru noi romanii trebuie chei si garduri :))
D-ul avocat interpreteaza bine legea ca deaia a ajuns avocat. Asa cum fiecare coproprietar are dreptul de a lasa anumite persoane sa foloseasca acel drum, la fel are fiecare coproprietar si dreptul de a interzice anumitor persoane sa foloseasca acelasi drum. Dupa cum bine rezulta si din speta, avocata respectiva (coproprietar) este de acord sa treaca pe drum, coproprietarii (vecinii), cei care vin in vizita la acestia, postasul, etc, ca de altfel nu are ce face :D. Astfel ca trag concluzia ca persoana la care i s-a interzis accesul a facut ceva care a suparat-o pe aceasta. (ceva ilegal poate...)
Totusi, din speta rezulta ca intiatorul topicului are o gradina la care are acces doar pe drumul respectiv, astfel ca asi crede ca si acesta poate ca este coproprietar si nu stie :D , ori are un drept de servitute si nu stie :D

Stefan021 a scris:

Datorita faptului ca sunt strain n-am scris perfect romaneste, dar sper ca m-ati inteles.


Avem şi o zicătoare :yes: Câinii latră şi ursul trece. :whistle:

Bucata ei!? :hm:

Mă tem că niciun proprietar nu are determinată partea materială (bucata lui) din drumul care aparţine în comun tuturor coproprietarilor săi.

Fiecare coprorietar are o cotă-parte ideală, abstractă din dreptul de proprietate asupra drumului, nefracţionat în materialitatea lui.

Sau, altfel spus, dreptul de proprietate al rudei dvs., dreptul de proprietate al doamnei şi dreptul de proprietate al celorlalţi se întâlnesc pe ultima particulă subatomică din drum.

Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2013
romascanu, moderator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Parcare pe cota indiviza loredanan21 loredanan21 Ce putem face daca cineva parcheaza pe locul nostru de parcare pe un drum de servitute din care avem cota indiviza 30% si pentru care am platit atat la ... (vezi toată discuția)
Bariera la intrarea in cartier anabalanean anabalanean Buna ziua, Am cumparat acum trei ani un apartament intr-un cartier privat, la momentul respectiv inca mai erau blocuri de construit. De la drumul public pana ... (vezi toată discuția)
Preluare cota indiviza Mihaflorica Mihaflorica Intr-un ansamblu rezidential de vile drumurile de acces si aleile aflate in proprietatea constructorului urmeaza a fi preluate in cota indiviza de catre ... (vezi toată discuția)