avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Bariera la intrarea in cartier
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Bariera la intrarea in cartier

Buna ziua,
Am cumparat acum trei ani un apartament intr-un cartier privat, la momentul respectiv inca mai erau blocuri de construit. De la drumul public pana la blocul nostru este un drum proprietate privata, proprietatea dezvoltatorului.
Acum, ei vin si pun bariera cu taxa. Daca vrei sa ajungi cu masina la bloc trebuie sa platesti (chiar daca initial spusesera ca parcarea este gratis, nefiind totusi asta mentionat in contract).
In contractul nostru de vanzare cumparare este specificat clar ca in termen de trei ani de zile ei trebuie sa rezolve problema cu drumul si ca nu ne pot cere bani ca sa avem acces la bloc. Aici sunt doua paragrafe din contract.
"Subsemnatul reprezentant al societatii vanzatoare consimt, irevocabil, in baza acestui act si fara nici o alta interventie din partea mea sau a societatii, ca accesul la acest imobil sa se efectueze din imobilele cu nr.top 710/15/5,710/15/4, imobil cu nr.cadastral 8433/1, proprietatea societatii si pe oricare alte drumuri din ansamblul rezidential, pentru a se realiza accesul la drumurile cu nr.top 700/2/1/1/1/1, 700/2/1/1/1/2, care asigura accesul in str. Ogorului sau la drumul public cu nr.top.710/27, fara nici un fel de pretentii materiale"
"Subsemnatul reprezentant al societatii vanzatoare declar in numele si pentru societate ca aceasta se obliga ca intr-un termen de 36 de luni sa reglementeze situatia juridica a terenurilor ce vor deservii ca drumuri de acces la apartamentul cu nr.top 710/15/6/VI, avand cunostinta de efectele juridice ale nerespectarii obligatiilor asumate prin acest act."
Au dreptul de a ne percepe taxa?
Cum este cu dreptul de servitute? Ca ei insista pe ideea ca este drum privat!
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 03:42, 11 Ianuarie 2012
Exista spatiu public dupa acel drum privat ?
Nu, nu exista spatiu public dupa acel drum. Drumul teoretic se inchide acolo.
De la data intocmirii PUZ- ului , prin crearea unor loturi ( proprietati) infundate, s-a dispus alocatrea si a unor loturi cu ramul de cultura drumuri sau cai de acces.. Acele drumuri trebuieau create pentru accesul de la drumul public la proprietatea privata. Proprietar pe aceste drumuri poate fi societatea care a vandut loturile, conditionat pentru asigurarea servitutii de trecere auto si cu piciorul pentru loturile infundate.
In alta varianta - proprietari pe drumurile private pot fi in cote parti, toti propeitarii loturilor cu ram de cultura - casa de locuit care nu au acces la drumul public.
Solutia adecvata poate fi furnizata de un expert topograf din zona cu experienta in cartea funciara.
Pe schiţa anexă a contractului d-voastră cum sunt specificate cele 2 drumuri de acces la proprietatea d-voastră-au ambele nr.cadastral (acesta trebuie să fie scris pe schiţă) sau are nr.cadastral doar cel care vă deserveşte şi la care puteţi ajunge prin drumul aparţinând dezvoltatorului sau a oricărui altcuiva.Căci dacă este aşa va trebui să cereţi drept de trecere de pe acest drum la drumul d-voastră care duce la proprietate.Dreptul de trecere nu este gratuit deşi este obligatoriu însă trebuie să vedeţi care este forma pe care o va îmbrăca această plată-probabil va trebui întocmit un drept de servitute pe acest din urmă drum, drept pe care să-l solicitaţi împreună cu ceilalţi vecini.iar c.v o veţi plăti de comun acord cu proprietarul drumului respectiv.Prin notariat este mai simplu şi mai rapid, şi chiar prin mediator, decât prin instanţă într-o acţiune de constituire servitute, în aşa fel încât să nu plătiţi zilnic, accesul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de acces razvyqw0w razvyqw0w Am vandut impreuna cu un vecin 700 m^2 unui patron. Doamna de la registrul agricol, de la primarie, i-a spus ca o sa ii faca drum de acces intre vile. Intre ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute-ajutor!!!! artemys artemys Beneficiez de un drum de servitute de 3.3 m pe terenul surorii mele. Vecinul nostru are drum de servitute de 1 metru si ceva, deci are acces la drumul public, ... (vezi toată discuția)
Certificat de urbanism - drum de servitute insuficient raluca1st raluca1st Buna ziua As avea nevoie de un sfat in problemele pe care le-am intampinat in incercarea de a obtine certificat de urbanism pentru un teren aflat in zona ... (vezi toată discuția)