avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de acces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de acces

Am vandut impreuna cu un vecin 700 m^2 unui patron. Doamna de la registrul agricol, de la primarie, i-a spus ca o sa ii faca drum de acces intre vile. Intre timp, doamna nu mai este la primarie. Patronul, la randul lui, a vandut acest teren unui italian. Si acesta m-a dat in judecata pe mine si pe vecin ca nu are drum de acces. Mentionez: eu am o magazie si distanta dintre mine si vecin este de 2,30m. De cand am vandut, i-am spus cumparatorului ca nu pot sa ii ofer drum de acces pe la mine prin curte.
Ce distanta trebuie sa fie intre drum, casa vecinului si magazia mea?
Judecatoria ma poate obliga sa ii ofer drum de acces?
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2018
razvyqw0w, utilizator
Buna ziua. Din ce inteleg este vorba de solicitarea vecinului pentru un acordarea unui drept de servitutea de trecere pe terenul d-voastra, invecinat. Acest lot vandut este un loc infundat, adica un loc ce este inconjurat de alte proprietati diferite, fara ca proprietarul sa aiba iesire la calea publica? Daca DA, atunci acest proprietar poate cere prin instanta acordarea acestui drept de servitute. Ca sa intelegeti, dreptul de servitute de trecere consta în dreptul proprietarului locului înfundat de a cere vecinului sau dreptul de trecere spre calea publica pentru folosirea fondului, cu îndatorirea de a-l despăgubi pentru pagubele ce i le-ar produce. Este suficient sa se dovedească caracterul de loc înfundat al fondului dominant iar alta iesire sa reprezinte incoveniente grave sau sa fie periculoasa, pentru a obtine in instanta dreptul de servitute pe terenul d-voastra . Daca terenul are alta iesire spre calea publica pe un drum care , in anumite circumstante este impracticabil, dar poate deveni practicabil, cu unele amenajari, unele instante au considerat ca acesta nu este un loc infundat si nu au admis consituirea drumului de servitute pe locul cel mai facil pentru proprietarul respectiv. Aceeasi solutie este si in cazul in care exista alte locuri , detinute de alti proprietari, care pot constitui fond aservit iar atingerea adusa proprietatii acestora este minima sau afectarea este mult mai redusa fata de atingerea adusa fondului d-voastra, iar atunci trebuie invocat si sustinut asta. In general, se admite proba cu expertiza tehnica juridiciara topografica care va avea ca obiectiv stabilirea conditiilor de exercitare a dreptului de trecere (cu piciorul, cu masina, pentru utilitati, daca este cazul, in functie de solicitari). Puteti solicita o despagubire pentru limitarea dreptului d-voastra de proprietate. Mult succes!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de servitute stefania75 stefania75 In cazul in care o persoana are drept de servitute cu hotarare pe terenul meu, poate sa-si faca drum de acces pe baza acesteia? Mentionez ca in acea hotarare ... (vezi toată discuția)
Cesiune si drept de servitute iuliana_iakob iuliana_iakob Buna ziua, Imi poate spune cineva va rog, care este diferenta intre cesiunea unei bucati dintr-un teren si dreptul de servitute? Multumesc! (vezi toată discuția)
Sunt dat in judecata pentru a da un drum de servitute pe terenul meu proprietate privata cristi 1980 cristi 1980 am si eu o intrebare :tata a fost dat in judecata pentru a da un drum de servitute unui alt vecin care nu are intrare la terenul sau .tin sa mentionez ca tata ... (vezi toată discuția)