avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de trecere drum privat (cu utilitata publica) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de trecere drum privat (cu utilitata publica) speta

Buna ziua,

La noi in cartier avem un drum de acces care da acces la mai mult de 30 de case. Acest drum este in proprietatea proprietarilor (cota parte) care locuiesc pe acest drum si la intrare este o bariere si un semn cu ”drum privat”. Nu exista un ”regulament” sau ”statut” sau o regula pe parte de interzicere de a intra pe acest drum pentru ca este un cartier rezidential in care toate lumea este fericita.

Noi avem o gradina legate de acest drum si am acces la gradina mea prin intrarea in fata (adica nu prin acest drum de acces) si am o mica portita la acest drum de acces (cand vine Urban sa ia gunoiul). Toti copii din zona joc pe acest drum (si cu biciclete) si toate lumea este fericita si nu face probleme.

Dar doamna avocata la la casa 7 (adica la jumatata de drum de acces care merge pana la capatul proiectului imobilar) a amenintat soacra mea astazi (si copilul meu) ca va suna la polita daca ei mai trec o data pe bucata ei de drum (de 10m2).Adica bucata ei face parte din drumul de acces cu ”utilitata publica” la toate alte casele din cartier.

Doamna spune mai departe ca ea decide cine are voie sa trece (afara de alti coproprietari care bineinteles au voie). Adica, doamna de la posta are voie sa trece pe bucata ei de 10m2, persoanele in vizite la vechinii au voie sa trece pe bucata ei , o persoane care trece dar a gresit drumul are voie sa trece pe bucata ei de 10m2, domnul de la Distrigaz are voice sa trece pe bucata ei, ... dar copilul meu (cu bunica ei) sunt amentintat cu politia si nici nu trecem mai mult de 3-4 ori pe saptamana pe acest drum pe care joaca toti copii din cartier rezidential.

Doresc sa mai preciziez ca o rude (unchiul meu) are o casa si pe acest drum de acces, si acum spunem ca motivul de trecere este sa mergem la el. Mi-se pare aberant ca noi singuri suntem ”fortat” sa venim cu motive de a trece pe bucata ei de 10m2 din drumul de acces. In plus, am vorbit cu mai multi vechini (care au ei o cota de proprietate asupra acest drum) si toate lumea spune ca ”doamna avocata este nebuna” si ei nu au nicio problema cu faptul ca copilul meu joaca sau trece pe acest drum cu alti copii (parintii fiind coprietarii drumului de acces)

Am cautat pe internet despre dreptul de servitute, dreptul de propriete vs dreptul de trecere pe un drum cu utilitata publica, dar n-am gasit un text sau raspuns cu care pot sa revin la doamna avocat.

Intrebarii:

1. Conform ce articul din (orice) lege, are doamna avocat acest drept sa ma interzice trecerea pe ”bucata ei de drum” daca are utilitata publica? Copilul meu poate fi interzis sa trece pe partea ei de 10m2 din drum de acces?

2. Ce drept se aplica in cazul de trecere pe un drum privat cu ”utilitata publica”? Trebuie sa am un motiv, trebuie sa declar un motiv de a trece pe bucata ei de 10m2, sau pot sa spun ca nu e treaba ei? (inca o data, niciun alt co-proprietar care au aproape 97% din drumul de acces in proprietate au o problema cu copilul meu trecand pe acest drum de acces!)

3. Vorbim despre un caz de discriminare? (adica, fica mea/soacra mea nu are voie, dar orice alte persoane care trece pe acest drum nu primeste nicio interzicere si nicio intrebare)

Datorita faptului ca sunt strain n-am scris perfect romaneste, dar sper ca m-ati inteles.

cu stima




Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
Stefan021, utilizator
Cel mai recent răspuns: keops_mic , utilizator 07:36, 23 Octombrie 2021
”Prin urmare, opinia mea este că proprietarii unui drum privat pot cenzura accesul persoanelor străine pe proprietatea lor”

Am inteles. Dar daca avem un drum (privat) de 200 de metri cu 30 de proprietari, si eu daca trebuie sa ma duc la casa 15 (unde locuieste o rude!!!), nu am voie sa trec pe bucata de drum de 10m2 in fata casei 7 (care este in proprietatea doamnei avocata) sa ajung la destinatia? Nu exista un anumit drept in care acces la o proprietate private nu poate fi restrans de un singur co-proprietar de teren (cu cota parte de 3%) ?

Am citit si eu aceasta ordonanta si am gasit ceva:

ART. 4

Din punct de vedere al circulaţiei drumurile se împart în:
a) drumuri deschise circulaţiei publice, care cuprind toate drumurile publice şi acele drumuri de utilitate privată care asigură, de regulă, accesul nediscriminatoriu al vehiculelor şi pietonilor;

b) drumuri închise circulaţiei publice, care cuprind acele drumuri de utilitate privată care servesc obiectivelor la care publicul nu are acces, precum şi acele drumuri de utilitate publică închise temporar circulaţiei publice.

Punctul (b) nu sa aplica in cazul nostru, ca drumul de utilitate privata nu este inchise temporar circulatiei publice.
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2013
Stefan021, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimat forumist,

Și de ce nu s-ar aplica?

Eu cred că dvs doriți să folosiți un drum privat - repet, privat, nu public- ca fiind o adevărată servitute de trecere pentru dvs, fără despăgubire. Pentru acest lucru, argumentele legale furnizate de dvs îmi scapă.

Și că veni vorba de discriminare, eu unul primesc doar pe cine vreau în casa mea, fără discuții. Și nu este nici o discriminare, este exercitarea dreptului meu de proprietar.

Evident, dvs faceți ce doriți. La fel și proprietarii terenului.

Cu stimă.
Va multumesc pentru raspunsul dvs.

Sunt de acord cu drepturile de proprietate, dar repet, acest drum are 30 de proprietari fiecare cu 3% cota parte (inclusiv doamna avocata de la casa 7).


Am o rude care locuieste la casa 15 pe acelasi drum (si cu cota lui de proprietate de 3% in fata casei). Intrebare ramana: daca eu sunt invitat de unchiul meu (casa 15) sa il visitez, doamna de la casa 7 poate sa ma interzice sa trec pe bucata ei de drum de acces (10m2), in fata casa ei chiar daca sunt in visita la casa 15? Adica un singur co-proprietar (cu cota de 3% pe tot drum) poate decide singur ca DOAR eu nu am voie sa visitez unchiul meu de la casa 15 pentru trec pe bucata ei de drum de acces??

Doamna avocata n-u ma cerut o despagubire, si nici nu exista o ”taxa de intrare” pe acest drum pentru ca este liber de a fi acesat de oricine si nici unul din 30 de proprietari (afara de doamna avocata) m-a interzis sa trec pe acest drum de acces daca sunt in vizita la unchiul meu (fiind si el coprietar de drum de acces).
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2013
Stefan021, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Din cele mentionate, rezulta faptul ca detineti o cota parte din drumul privat, aceasta cota nu este individualizata, in principiu detineti fiecare co-proprietar 3,33 cm din fiecare metru, deci nu puteti individualiza sau mai bine zis ,,concentra cota respectiva intr-un anume punct.

Alte discuții în legătură

Parcare pe cota indiviza loredanan21 loredanan21 Ce putem face daca cineva parcheaza pe locul nostru de parcare pe un drum de servitute din care avem cota indiviza 30% si pentru care am platit atat la ... (vezi toată discuția)
Bariera la intrarea in cartier anabalanean anabalanean Buna ziua, Am cumparat acum trei ani un apartament intr-un cartier privat, la momentul respectiv inca mai erau blocuri de construit. De la drumul public pana ... (vezi toată discuția)
Preluare cota indiviza Mihaflorica Mihaflorica Intr-un ansamblu rezidential de vile drumurile de acces si aleile aflate in proprietatea constructorului urmeaza a fi preluate in cota indiviza de catre ... (vezi toată discuția)