avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de trecere drum privat (cu utilitata publica) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de trecere drum privat (cu utilitata publica) speta

Buna ziua,

La noi in cartier avem un drum de acces care da acces la mai mult de 30 de case. Acest drum este in proprietatea proprietarilor (cota parte) care locuiesc pe acest drum si la intrare este o bariere si un semn cu ”drum privat”. Nu exista un ”regulament” sau ”statut” sau o regula pe parte de interzicere de a intra pe acest drum pentru ca este un cartier rezidential in care toate lumea este fericita.

Noi avem o gradina legate de acest drum si am acces la gradina mea prin intrarea in fata (adica nu prin acest drum de acces) si am o mica portita la acest drum de acces (cand vine Urban sa ia gunoiul). Toti copii din zona joc pe acest drum (si cu biciclete) si toate lumea este fericita si nu face probleme.

Dar doamna avocata la la casa 7 (adica la jumatata de drum de acces care merge pana la capatul proiectului imobilar) a amenintat soacra mea astazi (si copilul meu) ca va suna la polita daca ei mai trec o data pe bucata ei de drum (de 10m2).Adica bucata ei face parte din drumul de acces cu ”utilitata publica” la toate alte casele din cartier.

Doamna spune mai departe ca ea decide cine are voie sa trece (afara de alti coproprietari care bineinteles au voie). Adica, doamna de la posta are voie sa trece pe bucata ei de 10m2, persoanele in vizite la vechinii au voie sa trece pe bucata ei , o persoane care trece dar a gresit drumul are voie sa trece pe bucata ei de 10m2, domnul de la Distrigaz are voice sa trece pe bucata ei, ... dar copilul meu (cu bunica ei) sunt amentintat cu politia si nici nu trecem mai mult de 3-4 ori pe saptamana pe acest drum pe care joaca toti copii din cartier rezidential.

Doresc sa mai preciziez ca o rude (unchiul meu) are o casa si pe acest drum de acces, si acum spunem ca motivul de trecere este sa mergem la el. Mi-se pare aberant ca noi singuri suntem ”fortat” sa venim cu motive de a trece pe bucata ei de 10m2 din drumul de acces. In plus, am vorbit cu mai multi vechini (care au ei o cota de proprietate asupra acest drum) si toate lumea spune ca ”doamna avocata este nebuna” si ei nu au nicio problema cu faptul ca copilul meu joaca sau trece pe acest drum cu alti copii (parintii fiind coprietarii drumului de acces)

Am cautat pe internet despre dreptul de servitute, dreptul de propriete vs dreptul de trecere pe un drum cu utilitata publica, dar n-am gasit un text sau raspuns cu care pot sa revin la doamna avocat.

Intrebarii:

1. Conform ce articul din (orice) lege, are doamna avocat acest drept sa ma interzice trecerea pe ”bucata ei de drum” daca are utilitata publica? Copilul meu poate fi interzis sa trece pe partea ei de 10m2 din drum de acces?

2. Ce drept se aplica in cazul de trecere pe un drum privat cu ”utilitata publica”? Trebuie sa am un motiv, trebuie sa declar un motiv de a trece pe bucata ei de 10m2, sau pot sa spun ca nu e treaba ei? (inca o data, niciun alt co-proprietar care au aproape 97% din drumul de acces in proprietate au o problema cu copilul meu trecand pe acest drum de acces!)

3. Vorbim despre un caz de discriminare? (adica, fica mea/soacra mea nu are voie, dar orice alte persoane care trece pe acest drum nu primeste nicio interzicere si nicio intrebare)

Datorita faptului ca sunt strain n-am scris perfect romaneste, dar sper ca m-ati inteles.

cu stima




Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
Stefan021, utilizator
Cel mai recent răspuns: keops_mic , utilizator 07:36, 23 Octombrie 2021
Este foarte simplu : Situatia similara cu accesul in cu scara unui bloc (condominiu) - nu poti ca locatar desi esti coproprietar pe aceste parti comune sa interzici accesul oricui vine in vizita la alt locatar , postasului ,... etc
Acest drept de cu-proptietate partial ne-exclusiv nu-ti permite sa faci legea ci doar sa participi si sa beneficiezi .
Daca 50%+1 din coproprietari doresc asta - atunci ti se poate interzice asta .

Este greu sa dovedeasca Avocata agresoare ca ai calcat pe metri de teren proprietatea dansei deoarece acestia nu sunt individualizati .
Poti spune ca ai calcat pe suprafata celorlalti coproprietari care ti-au permis evitand cei 10m ai dansei .

Sa spunem ca islazul comunal este proprietatea comuna a satenilor . Daca treci pe islaz nu poate 1 singur coproprietar sa te impuste in mod similar ci accesul in propria-i curte .
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
archibaldo, utilizator
deci cume pina laurma? euintimpin aceeasi problema!
Sunt diferente mari intre drumul de servitute si drumul privat!
Prima diferenta este ca drumul de servitute nu e privat in adevaratul sens al cuvantului. Daca ar fi privat ai putea face ce vrei pe el, ceea ce nu e cazul. De exemplu nu poti construi pe el sau nu-l poti bloca sau vinde! Si ma refer si la blocarea de a trece a unui om.
Toata aceasta neintelegere e usor de explicat: la parcelarea unui teren e OBLIGATORIU crearea unui drum de acces. Cel care parceleaza, de obicei o face ca sa vanda ulterior si iti baga pe gat si drumul de servitute. De obicei la jumate de pret sau mai putin pentru ca n-are ce face cu el. Chiar daca ar ramane proprietar pe el, n-are practic nici un drept. La fel si cel care cumpara acel drum de servitute.
Rolul drumului de servitute e sa asigure accesul tuturor la proprietatile lor (si a oricui doresc). De fapt drumul de servitute serveste dreptului de proprietate. Iti dau 2 exemple pentru a intelege mai bine:
1. Sa presupunem ca drumul de servitute are 5 m latime. Ai casa in fundul drumului de servitute. Daca vreun vecin impruna cu cel de vizavi cred ca pe "parcela " lui din fata casei pot parca masina,in virtutea faptului ca sunt "proprietari" si ca pot face orice, si tu sa nu mai poti trece cu masina ta pana la proprietatea ta din fundul drumului, se inseala amarnic. Da-i in judecata, cere-le despagubiri si vei castiga. Mai mult, daca doar unul are masina parcata si tu nu poti trece cu un camion, pe care vrei sa-l duci la tine in curte si care in mod normal ar putea trece pe drum fara sa calce pe proprietatile lor private, ii poti da iar in judecata. Ai inteles ideea!
2. Daca am un prieten care urla in miez de noapte in timp ce merge pe drumul de servitute catre proprietatea mea din fundul curtii, nu poate nimeni, chiar daca se strang toti proprietarii si hotarasc, sa-i interzica sa mearga pe vreo "parcela" de-a lor. El e liber sa mearga urland pe orice centimetru patrat vrea, de pe drumul de servitute.
In concluzie vreau sa spun, ca rolul drumului de servitute este de ati garanta ca te bucuri liber si neconditionat de proprietatea ta privata (casa, curte etc.) fara a cere vreunui vecin vreo favoare.
Iti dai seama ca faza cu copilul si cu avocata de pe strada ta e de rasul curcilor!!!!!
Inseamna ca nu stapanesti indeajuns de bine termenul de "drum de servitute", Cu astfel de interpretari mai prostesti si alti utilizatori...
Buna ziua,
Legat de acesta situatie nimeni din ilustrii avocati prezenti nu au solicitat detalii privind regimul tehnic al acestui drum.De cat timp exista in evidentele cu hotarare sau inregistrat cu document notarial si nr cadastral privind elementul fond.Uzucapiune precizeaza dreptul de folosinta dupa 10 ani de acces in comun.Va rog sa analizati cu atentie situatia.
Ultima modificare: Duminică, 2 Iunie 2019
Ghiuleanu, utilizator

Alte discuții în legătură

Parcare pe cota indiviza loredanan21 loredanan21 Ce putem face daca cineva parcheaza pe locul nostru de parcare pe un drum de servitute din care avem cota indiviza 30% si pentru care am platit atat la ... (vezi toată discuția)
Bariera la intrarea in cartier anabalanean anabalanean Buna ziua, Am cumparat acum trei ani un apartament intr-un cartier privat, la momentul respectiv inca mai erau blocuri de construit. De la drumul public pana ... (vezi toată discuția)
Preluare cota indiviza Mihaflorica Mihaflorica Intr-un ansamblu rezidential de vile drumurile de acces si aleile aflate in proprietatea constructorului urmeaza a fi preluate in cota indiviza de catre ... (vezi toată discuția)