avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Activitate cristi-1972

Activitate cristi-1972

(51) La cerere, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se pot pensiona, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
(52) Prin derogare de la dispoziţiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, contractul de muncă al asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali încetează de drept la îndeplinirea cumulativă a condiţiilor privind împlinirea vârstei de 65 de ani şi a stagiului minim de cotizare realizat în sistemul public de pensii sau la data comunicării deciziei de pensie pentru limită de vârstă, a pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, în cazurile prevăzute la alin. (51).”
Doresc sa primesc o interpretare legala a celor scrise mai sus.
Din punctul meu de vedere ,, contractul de muncă al asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali încetează de drept la îndeplinirea cumulativă a condiţiilor privind împlinirea vârstei de 65 de ani şi a stagiului minim de cotizare realizat în sistemul public de pensii “ de aici rezultand ca daca o persoana are 42 ani vechime si in data de 15.02.2017 face 65 ani , in data de 16.02.2017 ii inceteaza contractul de munca.
Interpretarea celor de la runos vine cu argumentul ,, sau la data comunicării deciziei de pensie pentru limită de vârstă, a pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, în cazurile prevăzute la alin. (51).” Prin care se motiveaza ca poate desfasura activitate sub acelasi contract de munca pana la venirea deciziei de pensionare care poate dura 1-2 luni .
Doresc sa stiu cum se interpreteaza corect acest text de lege, pentru a-mi putea sustine punctul de vedere, personal eu inteleg ca nu mai poate desfasura ctivitate medicala pana la venirea deciziei de pensionare ci i se intrerupe activitatea medicala cu data de 15.02.2017
Va multumesc .
Răspuns la discuția asistent medical 65 ani
Tatal meu are o vechime de 42 ani , inteleg ca nu mai poate profesa , dar serviciul RUNOS nu trebuie sa-i trimita o instiintare cu privire la data pensionarii sau pur si simplu in data de 15 februarie ii transmite ca i s-a incheiat contractul de munca ?
tatal meu este asistent medical in spital de stat si in data de 15 februarie implineste 65 ani, mai poate exercita aceasta meserie dupa implinirea acestei varste ?
am informatia ca se poate pana la venirea deciziei .. care mai poate dura 2-3 luni timp in care poate lucra in continuare pana prin aprilie -mai
altcineva afirna ca in momentul implinirii varstei de 65 ani i se intrerupe contractul de munca si poate desfasura activitate doar la privat nu in reteaua sanitara de stat .
astept cu nerabdare un raspuns pentru a sustine cauza tatalui meu care doreste sa mai lucreze cateva luni .