avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Activitate grigoreiuliana

Activitate grigoreiuliana

Iata ce am mai gasit privind reorganizare activitate: aplica pct.36 din Normele metodologice la Codul Fiscal, aferente art.48

Norme metodologice:

Art. 48

36. În venitul brut se includ toate veniturile în bani şi în natură, cum sunt: venituri din vânzarea de produse şi de mărfuri, venituri din prestarea de servicii şi executarea de lucrări, venituri din vânzarea sau închirierea bunurilor din patrimoniul afacerii şi orice alte venituri obţinute din exercitarea activităţii, precum şi veniturile din dobânzile primite de la bănci pentru disponibilităţile băneşti aferente afacerii, din alte activităţi adiacente şi altele asemenea. În venitul brut se includ şi veniturile încasate ulterior încetării activităţii independente, pe baza facturilor emise şi neîncasate până la încetarea activităţii.
Prin activităţi adiacente se înţelege toate activităţile care au legătură cu obiectul de activitate autorizat.
În cazul încetării definitive a activităţii, sumele obţinute din valorificarea bunurilor din patrimoniul afacerii, înscrise în Registrul-inventar, cum ar fi: mijloace fixe, obiecte de inventar şi altele asemenea, precum şi stocurile de materii prime, materiale, produse finite şi mărfuri rămase nevalorificate sunt incluse în venitul brut.
În cazul în care bunurile şi drepturile din patrimoniul afacerii trec în patrimoniul personal al contribuabilului, din punct de vedere fiscal se consideră o înstrăinare, suma reprezentând contravaloarea acestora incluzându-se în venitul brut al afacerii şi evaluarea se face la preţurile practicate pe piaţă sau stabilite prin expertiză tehnică.
În cazul bunurilor şi drepturilor care trec prin reorganizare în patrimoniul altei afaceri a aceluiaşi contribuabil, cele cu valoare rămasă de amortizat se înscriu în Registrul-inventar, la această valoare care constituie şi bază de calcul al amortizării. Pentru bunurile şi drepturile complet amortizate care trec prin reorganizare în patrimoniul altei afaceri a aceluiaşi contribuabil, nu se calculează amortizare ca şi cheltuială deductibilă aferentă veniturilor noii activităţi.
Nu constituie venit brut următoarele:
- aporturile făcute la începerea unei activităţi sau în cursul desfăşurării acesteia;
- sumele primite sub formă de credite bancare ori de împrumuturi de la persoane fizice sau juridice;
- sumele primite ca despăgubiri;
- sumele ori bunurile primite sub formă de sponsorizări, mecenat sau donaţii;
- bunuri şi drepturi din patrimoniul unei afaceri care trec prin reorganizare în patrimoniul altei afaceri a aceluiaşi contribuabil, când se păstrează destinaţia bunurilor.
În cazul reorganizării activității independente în timpul anului, venitul net/pierderea se determină separat pentru fiecare perioadă în care activitatea independentă a fost desfășurată de contribuabil într-o formă de organizare prevăzută de lege. Venitul net anual/Pierderea anuală se determină prin însumarea venitului net/pierderii înregistrat/înregistrate în toate perioadele fiscale din anul fiscal în care a avut loc reorganizarea. Venitul net anual/Pierderea anuală se înscrie în declarația privind venitul realizat.
Pierderea fiscală înregistrată în anul în care a avut loc reorganizarea se reportează și se compensează potrivit regulilor de reportare prevăzute la art. 80 din Codul fiscal.

36^1. Prin reorganizare se înțelege orice schimbare a modalității de exercitare a unei activități, precum și transformarea formei de exercitare a acesteia într-o altă formă, potrivit legislației în materie, pentru activități care generează venituri supuse impozitului pe venit, în condițiile continuării activității. În cazul reorganizării unei activități potrivit legislației în materie, când nu se păstrează destinația bunurilor, se include în venitul brut al afacerii și contravaloarea bunurilor și drepturilor din patrimoniul afacerii care se reorganizează.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Citez un raspuns primit de catre contabila mea de la Rentrop:
"Din punct de vedere juridic, potrivit art. 32 din Codul civil si art. 20 din OUG 44/2008 la incetarea activitatii PFA are loc un transfer intrapatrimonial din patrimoniul de afectatiune aferent afacerii in patrimoniul personal al persoanei fizice. Sunt aplicabile si prevederile art. 33 si art. 1.941-1.948 din Codul civil referitoare la constituirea si lichidarea patrimoniului profesional individual. Astfel, constituirea, marirea ori micsorarea masei patrimoniale afectate exercitarii in mod individual a unei profesii autorizate se stabileste prin actul incheiat de titular, cu respectarea conditiilor de forma si de publicitate prevazute de lege.
De asemenea, bunurile din patrimoniul afacerii inscrise in Registrul-inventar si ramase dupa plata datoriilor aferente afacerii vor trece in patrimoniul personal al persoanei fizice.
In aceste conditii, nefiind prevazut un document anume pentru transfer, actul justificativ poate fi si o hotarare a persoanei fizice in calitate de titular al PFA care isi inceteaza activitatea."
Sunt medic cu situatie asemanatoare, doresc sa reorganizez cabinetul din CMI In SRL, avand in patrimoniu o masina achizitionata recent platita integral si amortizata doar cateva luni, precum si alte cateva mici active (laptop, ceva instrumente medicale). Spatiul in care lucrez este inchiriat. Sper ca va e de folos raspunsul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
gresit pt ca CMI-urile nu sunt inregistrate la Registrul Comertului. Radierea se face la Registrul Unic al Cabinetelor Medicale de la DSP si la ANAF