avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters422418

Activitate ContSters422418

Va multumesc frumos pentru raspuns!
Aveti perfecta dreptate in ceea ce spuneti si stiu (si pot sa inteleg) ca exista perioade limita pentru sederea in spital.

Cu toate acestea, ceea ce ma interesa pe mine, era daca un pacient este in stare critica, exista reglementari care ii permit sa ramana internat in spital?

Stiu ca (din pacate) inca mai functioneaza metoda "il lasam sa moara acasa", insa cine decide cand si cum un om nu mai are dreptul la asistenta medicala?

Nu am legatura cu domeniul juridic, insa in incercarea de a gasi raspunsuri pentru intrebarile mele, am gasit: ART. 31: Pacientul are dreptul la îngrijiri terminale pentru a putea muri în demnitate din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului.

Multumesc,
Gabriela
Buna ziua,


Apelez la dumneavoastra in speranta obtinerii unui sfat intr-o situatie foarte delicata. In cazul in care nu am ales corect categoria din forum, imi cer scuze si va rog sa imi spuneti unde pot sa postez problema mea.

Mai exact, tatal meu este internat la sectia de Terapie Intensiva (spital judetean) in stare critica (imobilizat la pat, foarte slabit, are nevoie contanta de exigen si perfuzii cat si de alte proceduri medicale vitale: hranire prin sonda nazala, aspirare secretii bronsice). Are o tumora laringiana si a fost supus unei operatii pt montarea traheostomei. Medicul curant nu ii da sanse de vindecare.

Chiar daca poate sanse de vindecare nu sunt, iar starea de sanatate este precara, tatal meu este lucid (atunci cand nu este sedat, bineinteles), intelege ce se intampla dar nu poate sa vorbeasca deoarece in urma montarii traheostomei a ramas definitiv fara voce (lucru pe care l-am aflat doar dupa operatie, eu fiind apartinatorul care a semnat pentru interventia chirugicala).

Medicii m-au anuntat ca tata nu mai poate fi tinut in spital si ca trebuie sa gasesc o solutie (este de 3 saptamani la Terapie Intensiva, practic din noaptea in care a ajuns la spital). La recomandarea dansilor, am contactat toate firmele de ingrijire la domiciliu din orasul in care locuieste tatal meu, insa fara un rezultat pozitiv. Fie nu dispun de aparatura necesara, fie considera ca este un pacient care are nevoie de mai multe ingrijiri decat pot dansii oferi.

O alta varianta este internarea intr-o unitate de tip hospice, insa singura existenta nu are locuri disponibile.

Intrebarea mea este urmatoarea: exista reglementari legate de drepturile pacientilor (in stare critica)? Tatal meu are dreptul de a fi internat intr-o sectie de terapie intensiva doar o anumita perioada de timp? Daca aceasta externare va avea loc…sfarsitul va fi foarte aproape.
Exista vreo modalitate legala prin care poate beneficia in continuare de ingrijiri medicale?

Mentionez ca este pensionar, cu toate cotizatiile platite inca din prima zi de munca, fara asigurare de viata privata.

Astept cu interes orice opinie din partea dumneavoastra!

Va multumesc anticipat!
Gabriela