avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Externare pacient in stare critica
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Externare pacient in stare critica

Buna ziua,


Apelez la dumneavoastra in speranta obtinerii unui sfat intr-o situatie foarte delicata. In cazul in care nu am ales corect categoria din forum, imi cer scuze si va rog sa imi spuneti unde pot sa postez problema mea.

Mai exact, tatal meu este internat la sectia de Terapie Intensiva (spital judetean) in stare critica (imobilizat la pat, foarte slabit, are nevoie contanta de exigen si perfuzii cat si de alte proceduri medicale vitale: hranire prin sonda nazala, aspirare secretii bronsice). Are o tumora laringiana si a fost supus unei operatii pt montarea traheostomei. Medicul curant nu ii da sanse de vindecare.

Chiar daca poate sanse de vindecare nu sunt, iar starea de sanatate este precara, tatal meu este lucid (atunci cand nu este sedat, bineinteles), intelege ce se intampla dar nu poate sa vorbeasca deoarece in urma montarii traheostomei a ramas definitiv fara voce (lucru pe care l-am aflat doar dupa operatie, eu fiind apartinatorul care a semnat pentru interventia chirugicala).

Medicii m-au anuntat ca tata nu mai poate fi tinut in spital si ca trebuie sa gasesc o solutie (este de 3 saptamani la Terapie Intensiva, practic din noaptea in care a ajuns la spital). La recomandarea dansilor, am contactat toate firmele de ingrijire la domiciliu din orasul in care locuieste tatal meu, insa fara un rezultat pozitiv. Fie nu dispun de aparatura necesara, fie considera ca este un pacient care are nevoie de mai multe ingrijiri decat pot dansii oferi.

O alta varianta este internarea intr-o unitate de tip hospice, insa singura existenta nu are locuri disponibile.

Intrebarea mea este urmatoarea: exista reglementari legate de drepturile pacientilor (in stare critica)? Tatal meu are dreptul de a fi internat intr-o sectie de terapie intensiva doar o anumita perioada de timp? Daca aceasta externare va avea loc…sfarsitul va fi foarte aproape.
Exista vreo modalitate legala prin care poate beneficia in continuare de ingrijiri medicale?

Mentionez ca este pensionar, cu toate cotizatiile platite inca din prima zi de munca, fara asigurare de viata privata.

Astept cu interes orice opinie din partea dumneavoastra!

Va multumesc anticipat!
Gabriela
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:41, 21 Februarie 2017
Sunteti intr-o situatie dificila, din pacate. Poate incercati, pentru o perioada scurta de timp, sa-l internati intr-o clinica privata (indiferent de localitate) unde costurile pot fi destul de piperate si apoi sa reveniti, cu acceptul medicului curant, la actualul spital. Ar trebuie sa discutati cu medicul aceasta posibilitate. Medicul va poate indica o clinica de reabilitare.
Puteti incerca o programare la firma hospice si sa-i ziceti medicului sa-l mai tina pana atunci.
In conditiile in care i s-a efectuat deja interventia chirurgicala de urgenta, in spital, dupa o anume perioada pentru supraveghere medicala, chiar cu tratament, in continuare este greu sa mai poata sta mult timp. Procedurile medicale pentru fiecare afectiune in parte stabilesc perioadele de internare.
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Aveti perfecta dreptate in ceea ce spuneti si stiu (si pot sa inteleg) ca exista perioade limita pentru sederea in spital.

Cu toate acestea, ceea ce ma interesa pe mine, era daca un pacient este in stare critica, exista reglementari care ii permit sa ramana internat in spital?

Stiu ca (din pacate) inca mai functioneaza metoda "il lasam sa moara acasa", insa cine decide cand si cum un om nu mai are dreptul la asistenta medicala?

Nu am legatura cu domeniul juridic, insa in incercarea de a gasi raspunsuri pentru intrebarile mele, am gasit: ART. 31: Pacientul are dreptul la îngrijiri terminale pentru a putea muri în demnitate din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului.

Multumesc,
Gabriela
Dupa stiinta mea nu sunt reglementari clare. Dovada - articolul invocat de dvs. Nu vad cine poate aprecia cu precizie care este faza terminala la fiecare caz in parte. Medicul curant o poate aprecia, dar nu cu precizie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spital: refuzuri de tratare intraspitaliceasca si de consult din exterior blackmario93 blackmario93 Bună ziua, În urmă cu o săptămâna am ajuns la spital cu mama mea (vârsta 78 de ani) la Spitalul Județean Constanța în urma unei urgențe, fiind ... (vezi toată discuția)
Unul dintre cele mai mari spitale private din romania incarca nota pacientilor silverink silverink Buna ziua, ma numesc ***** si sunt di judetul Vrancea, pe data de 18/05/2016 l-am adus pe tatal meu la URGENTE intr-un spital privat din Bucuresti pentru un ... (vezi toată discuția)
Drepturile asiguratilor cnas cccc_hd cccc_hd Situatia: mama mea (pensionara si contributoare CNAS) a fost internata intr-un spital municipal si, desi starea de sanatate nu s-a imbunatatit dupa tratament, ... (vezi toată discuția)