avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Activitate dragos_vlaicu

Activitate dragos_vlaicu

Citez din adnotarile Art. 20 Codul Muncii:
"Prin clauza de stabilitate angajatorul îşi asumă obligaţia de a menţine postul salariatului o anumită perioadă de timp. Prin urmare, pentru perioada fixată angajatorul nu poate modifica şi nici desface unilateral contractul de muncă. Însă, clauza de stabilitate nu-l împiedică pe angajator să dispună concedierea pentru motive imputabile salariatului sau pentru motivele prevăzute de art. 65 din Codul muncii. Pe de altă parte, clauza de stabilitate nu aduce atingere dreptului salariatului de a demisiona. Dacă clauza de stabilitate ar conţine o astfel de interdicţie, prevederea în cauză ar fi lovită de nulitate, clauza de stabilitate menţinându-şi însă efectele. Nerespectarea clauzei de stabilitate de către angajator îndrituieşte salariatului să sesizez instanţa judecătorească cu o cerere de despăgubiri, la a căror evaluare se va ţine seama de cuantumul salariului pe perioada de funcţionare a clauzei de stabilitate."

Imi puteti explica, va rog, ce anume ar trebui sa inteleg din cele subliniate de mine din contextul de mai sus? Pana la urma pot demisiona dar sunt obligat sa respect clauza de stabilitate sau pot demisiona si respect perioada de preaviz impusa de lege in CM?!
Buna ziua,
Incerc sa lamuresc anumite aspecte legate de noile modificari aduse CIM din cadrul firmei unde lucrez. Ni s-a introdus de cateva luni o noua clauza (Clauza de stabilitate) cu urmatorul continut:

"In temeiul art. 42 si urmatoarele din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii si a prevederilor pct. N alin. (2) din CIM intregistrat la ITM Arges sub nr..../........... incheiat intre:
SC Comerciala SA cu sediul ......................... in calitate de Angajator, reprezentata prin ................ in calitate de Director
SI
NUME_ANGAJATOR domiciliat in .......................... avand CNP 1234567890123, in calitate de SALARIAT

Clauzele contractuale stipulate de acesta se modifica dupa cum urmeaza:
1. Se mentine salariul de incadrare: (suma)
2. Se majoreaza clauza de stabilitate: 49.5% din salariul de incadrare: (Salariul de incadrare * 49.5%).

2.1 In baza clauzei de stabilitate, salariatul se obliga sa aduca la cunostina angajatorului intentia de denuntare unilaterala a contractului individual de munca cu cel putin 90 de zile inainte de data depunerii efective a notificarii de incetare a contractului individual de munca, dupa indeplinirea termenului de preavuz stabilit de lege.
2.2 Angajatorul are obligatia de a plati salariatului o suma lunara de 49.5% din salariul de incadrare: (Salariul de incadrare * 49.5%).
2.3 In situatia in care salariatul incalca prevederile pct 2.1 este de acord sa restituie angajatorului suma incasata pe perioada cuprinsa intre data semnarii prezentului act aditional si data la care denunta unilateral contractul, data demisiei.
2.4 Aceeasi obligatie mentionata la pct. 2.3 revine salariatului care a fost concediat pentru motive disciplinare prevazute de dispozitiile art.61 lit. a) din CM sau al caror CIM a incetat ca urmare a arestarii preventive a salariatului pentru operioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Prezentul act aditional se aplica incepand cu (data).
Incheiat in 3(trei) exemplare, cate unul pentru angajator si salariat, iar unul se comunica la ITM Arges."

Ideea este urmatoarea. Eu va trebui sa imi schimb locul de munca, prin urmare va urma o cerere de demisie ce ma obliga oarecum respectarea celor scrise mai sus si anume returnarea integrala a clauzei de la data semnarii pana in prezent. Intrebarea mea este daca este legala clauza tinand cont de faptul ca angajatorul NU SE obliga sa respecte aceeasi perioada in cazul in care sunt concediat pe motiv de faliment sau un altul ce nu are legatura cu desfasurarea activitatii in cadrul firmei. Aceasta suma poate fi trecuta in mod legal pe fisa de lichidare? Mi se poate opri ultimul salariu INTEGRAL (asa cum procedeaza cu alte pers din firma) in mod legal fara o hotarare judecatoreasca? (in cazul unei hotarari ar putea sa`mi opreasca maxim 30 % - daca nu ma inseala memoria).Firma o sa ma puna sa semnez un angajament de plata pe care eu NU doresc sa`l semnez. In acest angajament de plata se precizeaza si o modalitate de restituire a sumei de bani defalcata in 12 transe lunare. Pot sa-l refuz fara sa am alte probleme? Conform actului aditional NU este specificata o modalitate de returnare a sumei incasate de mine de-a lungul acestei perioade. Tin sa precizez ca firma nu mi-a finantat nici un fel de curs sau vreo sponsorizare de-a lungul perioadei contractuale sau in afara acesteia.