Buna ziua,
Incerc sa lamuresc anumite aspecte legate de noile modificari aduse CIM din cadrul firmei unde lucrez. Ni s-a introdus de cateva luni o noua clauza (Clauza de stabilitate) cu urmatorul continut:
"In temeiul art. 42 si urmatoarele din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii si a prevederilor pct. N alin. (2) din CIM intregistrat la ITM Arges sub nr..../........... incheiat intre:
SC Comerciala SA cu sediul ......................... in calitate de Angajator, reprezentata prin ................ in calitate de Director
SI
NUME_ANGAJATOR domiciliat in .......................... avand CNP 1234567890123, in calitate de SALARIAT
Clauzele contractuale stipulate de acesta se modifica dupa cum urmeaza:
1. Se mentine salariul de incadrare: (suma)
2. Se majoreaza clauza de stabilitate: 49.5% din salariul de incadrare: (Salariul de incadrare * 49.5%).
2.1 In baza clauzei de stabilitate, salariatul se obliga sa aduca la cunostina angajatorului intentia de denuntare unilaterala a contractului individual de munca cu cel putin 90 de zile inainte de data depunerii efective a notificarii de incetare a contractului individual de munca, dupa indeplinirea termenului de preavuz stabilit de lege.
2.2 Angajatorul are obligatia de a plati salariatului o suma lunara de 49.5% din salariul de incadrare: (Salariul de incadrare * 49.5%).
2.3 In situatia in care salariatul incalca prevederile pct 2.1 este de acord sa restituie angajatorului suma incasata pe perioada cuprinsa intre data semnarii prezentului act aditional si data la care denunta unilateral contractul, data demisiei.
2.4 Aceeasi obligatie mentionata la pct. 2.3 revine salariatului care a fost concediat pentru motive disciplinare prevazute de dispozitiile art.61 lit. a) din CM sau al caror CIM a incetat ca urmare a arestarii preventive a salariatului pentru operioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Prezentul act aditional se aplica incepand cu (data).
Incheiat in 3(trei) exemplare, cate unul pentru angajator si salariat, iar unul se comunica la ITM Arges."
Ideea este urmatoarea. Eu va trebui sa imi schimb locul de munca, prin urmare va urma o cerere de demisie ce ma obliga oarecum respectarea celor scrise mai sus si anume returnarea integrala a clauzei de la data semnarii pana in prezent. Intrebarea mea este daca este legala clauza tinand cont de faptul ca angajatorul NU SE obliga sa respecte aceeasi perioada in cazul in care sunt concediat pe motiv de faliment sau un altul ce nu are legatura cu desfasurarea activitatii in cadrul firmei. Aceasta suma poate fi trecuta in mod legal pe fisa de lichidare? Mi se poate opri ultimul salariu INTEGRAL (asa cum procedeaza cu alte pers din firma) in mod legal fara o hotarare judecatoreasca? (in cazul unei hotarari ar putea sa`mi opreasca maxim 30 % - daca nu ma inseala memoria).Firma o sa ma puna sa semnez un angajament de plata pe care eu NU doresc sa`l semnez. In acest angajament de plata se precizeaza si o modalitate de restituire a sumei de bani defalcata in 12 transe lunare. Pot sa-l refuz fara sa am alte probleme? Conform actului aditional NU este specificata o modalitate de returnare a sumei incasate de mine de-a lungul acestei perioade. Tin sa precizez ca firma nu mi-a finantat nici un fel de curs sau vreo sponsorizare de-a lungul perioadei contractuale sau in afara acesteia.
eu auzisem, nu stiu nimic cert, ca la functionari publici se acorda un spor de stabilitate de 3-5 % dupa 2 ani de munca la departam lor, dar e un spor, nu-ti cere nimeni banii daca pleci, cat deespre clauza pe care ai supus-o discutiei, procentul e cam mare??, clauza e legala dar nu exista nici-o limita procentuala???
De ce n-ar fi legal, atata timp cat ati fost de acord cu aceasta clauza prin semnarea actului ? Mai ales ca, din cat spuneti, angajatorul a respectat contractul si v-a acordat sporul de stabilitate. Art.20 din Codul Muncii mentioneaza posibilitatea de a negocia clauze specifice, la alin (2) enumera 4 astfel de clauze, cu mentiunea "fara ca enumerarea sa fie limitativa".
Citez din adnotarile Art. 20 Codul Muncii:
"Prin clauza de stabilitate angajatorul îşi asumă obligaţia de a menţine postul salariatului o anumită perioadă de timp. Prin urmare, pentru perioada fixată angajatorul nu poate modifica şi nici desface unilateral contractul de muncă. Însă, clauza de stabilitate nu-l împiedică pe angajator să dispună concedierea pentru motive imputabile salariatului sau pentru motivele prevăzute de art. 65 din Codul muncii. Pe de altă parte, clauza de stabilitate nu aduce atingere dreptului salariatului de a demisiona. Dacă clauza de stabilitate ar conţine o astfel de interdicţie, prevederea în cauză ar fi lovită de nulitate, clauza de stabilitate menţinându-şi însă efectele. Nerespectarea clauzei de stabilitate de către angajator îndrituieşte salariatului să sesizez instanţa judecătorească cu o cerere de despăgubiri, la a căror evaluare se va ţine seama de cuantumul salariului pe perioada de funcţionare a clauzei de stabilitate."
Imi puteti explica, va rog, ce anume ar trebui sa inteleg din cele subliniate de mine din contextul de mai sus? Pana la urma pot demisiona dar sunt obligat sa respect clauza de stabilitate sau pot demisiona si respect perioada de preaviz impusa de lege in CM?!
De acord ca exista libertatea de a incheia orice conventie, insa numai in cadrul definit de lege.
Clauza de stabilitate nu este interzisa de Codul muncii, ea putand foarte bine figura ca o clauza specifica (alaturi de cele enumerate exemplificativ la art. 20).
Problema apare cand luam in calcul situatia concreta:
- "2.1 In baza clauzei de stabilitate, salariatul se obliga sa aduca la cunostinta angajatorului intentia de denuntare unilaterala a contractului individual de munca cu cel putin 90 de zile inainte de data depunerii efective a notificarii de incetare a contractului individual de munca, dupa indeplinirea termenului de preaviz stabilit de lege.";
- obligatia impusa prin aceasta clauza vizeaza, in fapt, un termen de preaviz - preavizul fiind, indiferent de denumirea utilizata, acea notificare facuta fie de salariat, fie de angajator, prin care se manifesta intentia ca la expirarea termenului legal sa aiba loc o incetare unilaterala a raportului de munca;
- iata dispozitia legii in privinta preavizului la care este indreptatit salariatul:
"(Codul muncii) Articolul 79
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia. (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca."
Concluzia: clauza de stabilitate discutata este nula, incalcand dispozitia imperativa de la art. 79 (4) din Codul muncii.
Demisie
anton i
Buna seara, vreau sa imi dau demisia de la locul de munca fara a sta in preavizul de 15 zile.Se poate ca angajatorul sa nu mai imi dea cartea de munca sau sa ... (vezi toată discuția)