avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna seara, vreau sa imi dau demisia de la locul de munca fara a sta in preavizul de 15 zile.Se poate ca angajatorul sa nu mai imi dea cartea de munca sau sa imi treaca pe ea vreo litera..ceva de genul????si mai vreau sa stiu daca acea litera mai conteaza in ziua de azi la angajare !!!!multumesc mult
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 09:16, 2 Februarie 2009
nu e necesar sa va dati demisia...va puteti inceta activitatea cu acordul partilor( art 55 lit b din Codul Muncii)...
cand va faceti cererea cereti un numar de inregistrare pentru cererea dumneavoastra.......eventual faceti si o copie xerox a cererii cu numarul de inregistrare primit....
nu va poate desface contractul in baza altui articol...decat cel cu care ati facut cererea( asta in cazul in care nu aveti abteri disciplinare...anterioare...etc....)
in privinta inscrierilor in carnetul de munca...normal conteaza...e vechimea activitatii dumneavoastra in munca....
Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2009
Irina Havirneanu, Alte profesii
Demisia, este un act unilateral al angajatului si poate nu se aproba. In acest caz angajatorul ia act de demisie si astfel este obligatoriu termenul de preaviz (15 zile calendaristice, respectiv 30 pentru functii de conducere).
In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Demisia nu se aproba de catre nimeni.Ea reprezinta un act unilateral de vointa al angajatului.Cu alte cuvinte,dvs.il informati ca demisionati din functia pe care o detineti.Nu este nevoie sa o motivati.Aveti doua variante;

1-Plecati conform art.55 litb.din Codul Muncii(acordul ambelor parti) si atunci angajatorul nu mai are pretentia la preaviz;
2-Conform Codului Muncii,in cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatiile sale prevazute in C.I.M. ,nu mai este necesar preavizul (ex.nu v-a asigurat echipament de protectie;nu a asigurat instruirea pe linie de securitate a muncii si psi;nu v-a acordat un spor legal;nu v-a acordat zile libere pentru orele muncite suplimentar,etc)l.
Va sfatuiesc sa redactati documentul in doua exemplare,iar pe cel care ramane la dvs.sa fie trecut de catre angajatii serviciului de resurse umane nr.de inregistrare si data depunerii documentului.
anton i a scris:

Buna seara, vreau sa imi dau demisia de la locul de munca fara a sta in preavizul de 15 zile.Se poate ca angajatorul sa nu mai imi dea cartea de munca sau sa imi treaca pe ea vreo litera..ceva de genul????si mai vreau sa stiu daca acea litera mai conteaza in ziua de azi la angajare !!!!multumesc mult


Demisia operează încetarea contractului de muncă, în mod unilateral, fără a fi necesară aprobarea acesteia de către angajator.
Preavizul operează în virtutea legii, chiar dacă nu a fost menţionat de salariat în demisia sa.
Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 79 din Codul muncii. Prin excepţie, incetarea c.i.m. prin demisie fara preaviz are loc intr-una din situatiile de mai jos :
- angajatorul renunta total sau partial la acordarea termenului de preaviz (art.79 alin.7 C.mun.)
- salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă (art.79 alin.8 C.mun.).
O alta varianta pentru incetarea c.i.m. fara preaviz este cea prevazuta de art.55 lit.b C.mun. - ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea. Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca Raluk_ Raluk_ cum pot sa plec de la o firma daca in data de 25.10 mi-am depus demisia si nu mi-a fost aprobata iar in data de 02.11 am trimis o alta demisie prin posta cu ... (vezi toată discuția)
Demisie danik28 danik28 sunt angajata la un birou notarial (secretara), intentionez sa-mi dau demisia incepand cu data de 01 septembrie, intrucat voi pleca din tara impreuna cu sotul ... (vezi toată discuția)
Demisie din invatamant floralina floralina Buna!Sunt invatator titular si as vrea sa-mi dau demisia din invatamant!Cand pot face asta ,este nevoie de preaviz de 15 zile sau se poate cu lichidare la ... (vezi toată discuția)