anton i a scris:
Buna seara, vreau sa imi dau demisia de la locul de munca fara a sta in preavizul de 15 zile.Se poate ca angajatorul sa nu mai imi dea cartea de munca sau sa imi treaca pe ea vreo litera..ceva de genul????si mai vreau sa stiu daca acea litera mai conteaza in ziua de azi la angajare !!!!multumesc mult
Demisia operează încetarea contractului de muncă, în mod unilateral, fără a fi necesară aprobarea acesteia de către angajator.
Preavizul operează în virtutea legii, chiar dacă nu a fost menţionat de salariat în demisia sa.
Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 79 din Codul muncii. Prin excepţie, incetarea c.i.m. prin demisie fara preaviz are loc intr-una din situatiile de mai jos :
- angajatorul renunta total sau partial la acordarea termenului de preaviz (art.79 alin.7 C.mun.)
- salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă (art.79 alin.8 C.mun.).
O alta varianta pentru incetarea c.i.m. fara preaviz este cea prevazuta de art.55 lit.b C.mun. - ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea. Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.