avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetarea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetarea contractului de munca

cum pot sa plec de la o firma daca in data de 25.10 mi-am depus demisia si nu mi-a fost aprobata iar in data de 02.11 am trimis o alta demisie prin posta cu confirmare de primire???ce este de facut in cazul asta stiind ca transferurile nu mai sunt valabile??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:38, 13 Noiembrie 2010
Demisia nu trebuie aprobata.Este actul unilateral de vointa al salariatului care printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului de munca , dupa implinirea unui termen de preaviz. Salariatul cu functie de executie trebuie sa respecte 15 zile calendaristice, iar cel cu functie de conducere 30 de zile calendaristice. Demisia nu trebuie motivata. Daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile prevazute in contractul individual de munca, angajatul poate demisiona fara a respecta perioada de preaviz. In acest caz daca in data de 25.10 ai depus demisia trebuia sa respectia preavizul , dupa care poti sa nu te mai prezinti la serviciu. Atentie trebuie sa ai dovada depunerii notificarii demisiei.Daca ai trimis demisia prin posta, trebuie sa respecti preavizul de la data notificarii angajatorului. Angajatorul poate renunta la termenul de preaviz partial sau in totalitate (art. 79 (7) Codul Muncii)
Ce explicatii ati primit in legatura cu neaprobarea demisiei si cate zile de preaviz aveti in contractul de munca?
Am pornit de la ideea ca aveti un CIM pe perioada nedeterminata.
Codul muncii
Art. 79. [definiţia legală, procedura şi efectele demisiei]
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Data de început a termenului de preaviz este data notificării de către salariat a încetării contractului individual de muncă.
Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.
Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia.
Asa cum a precizat 1169 , demisia nu trebuie aprobata. Dupa inregistrarea demisiei mergeti la servici inca 15 sau 30 de zile calendaristice (dupa caz) .
demisia a fost cmf legii art 53 lit b din legea 55/2003 adica de comun acord fara perioada de preaviz
nu mi-a explicat de ce nu mi-a aprobat-o
Nu exista Legea 55/2003 cu aplicabilitate in domeniul relatiilor de munca, este Legea 53/ 2003 (Codul Muncii ) care la art. 55 b, precizeaza ca incetarea contractului de munca poate fi ca urmare a acordului partilor la data convenita de acestea, ori daca angajatorul nu a fost de acord cu acest lucru si ti-ai dat demisia trebuie sa efectuezi preavizul.

Alte discuții în legătură

Demisie anton i anton i Buna seara, vreau sa imi dau demisia de la locul de munca fara a sta in preavizul de 15 zile.Se poate ca angajatorul sa nu mai imi dea cartea de munca sau sa ... (vezi toată discuția)
Demisie fara invocare lege? cataradu cataradu este important ca in cererea de demisie sa fie specificat vreun articol din Codul Muncii sau poate fi trecut doar motivul acesteia. Initial pe 1.04.2011, seful ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi mihaelac64 mihaelac64 lucrez de 2 ani la o firma care a intrat in insolventa acuma de o luna,ni sa tot zs ca se inchide magazinul dar nu stie nimeni cand datorita unui contract cu ... (vezi toată discuția)