avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie la zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie la zi

lucrez de 2 ani la o firma care a intrat in insolventa acuma de o luna,ni sa tot zs ca se inchide magazinul dar nu stie nimeni cand datorita unui contract cu mallul unde functioneaza .intre timp mi am gasit altceva de munca unde trebuie sa incep cat mai curand cum procedez ?va rog ajutati ma ....mai exista transfer?sau ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 20:57, 25 Iulie 2010
Transfer nu mai exista.
Demisie in baza art. 55 lit. (b), cu acordul partilor, sau art. 79 pct. (8), fara preaviz, daca sunt restante salariale.
ART. 79 din Legea 53/2003 Codul Muncii
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
In concluzie, veti face o notificare scrisa pe care o veti inregistra la registratura unitatii. Avand in vedere situatia dificila in care se afla societatea puteti solicita incetarea raporturilor de munca la intelegerea partilor, fara acordarea unui preaviz conform art 55.lit b Codul Muncii.
ART. 55
Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.
Posibilitati:
1. Incetare cim cu acordul partilor (art.55 lit.b)
2. Demisie art.79 cu obligatia de a lucra perioada de preaviz de 15 zile.
3. Demisia fara a efectua preavizul doar in situatia in care angajatorul nu v-a acordat drepturile salariale la timp conform clauzei din cim.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie 2010 anicoleta anicoleta Buna ziua, Daca o persona este in concediu medical si doreste sa-si depuna demisia cu incetarea imediata a contractului de munca ce articol trebuie sa invoce ... (vezi toată discuția)
Demisie danik28 danik28 sunt angajata la un birou notarial (secretara), intentionez sa-mi dau demisia incepand cu data de 01 septembrie, intrucat voi pleca din tara impreuna cu sotul ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca Raluk_ Raluk_ cum pot sa plec de la o firma daca in data de 25.10 mi-am depus demisia si nu mi-a fost aprobata iar in data de 02.11 am trimis o alta demisie prin posta cu ... (vezi toată discuția)