avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza stabilitate = eludarea prevederilor ref. la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza stabilitate = eludarea prevederilor ref. la durata maxima a termenului de preaviz

Eu nu am auzit pana acum de posibilitatea stipularii intr-un contract de munca a unei ... clauze de stabilitate, care, intr-un caz concret, suna cam asa:
" 1.1 In baza clauzei de stabilitate, salariatul se obliga sa aduca la cunostinta angajatorului intentia de denuntare unilaterala a contractului individual de munca cu cel putin 90 de zile inainte de data depunerii efective a notificarii de incetare a contractului individual de munca, dupa implinirea termenului de preaviz stabilit de lege.
1.2 Angajatorul are obligatia de a plati salariatului o suma lunara de 41% din salariul de incadrare.
1.3 In situatia in care salariatul incalca prevederile pct. 1.1 este de acord sa restituie angajatorului suma incasata pe perioada cuprinsa intre data semnarii prezentului act aditional si data la care denunta unilateral contractul, data demisiei."

Eu cred ca obligarea salariatului de a anunta angajatorul despre intentia de a demisiona cu 90 de zile inainte este in fapt o incalcare a prevederilor Codului muncii referitoare la durata maxima a termenului de preaviz (de 15, respectiv 30 de zile).
In cauza, salariatul a incalcat aceasta clauza, si-a dat demisia si a acordat angajatorului un preaviz de 30 de zile, conform legii. Acum este actionat in judecata si i se cere restituirea sumei incasate cu titlu de clauza de stabilitate, de la instituirea acesteia pana la data incetarii CIM.
E corect ceea ce cere angajatorul? Imi scapa mie ceva?

............................................
s-a rezolvat :)
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da. Si mie mi se pare o "coafare" a termenului legal de preaviz. Un fel de ... 3 luni munca silnica ... contra cost.

Pe de alta parte stau si ma uit la clauza aia, si zau ca si daca as fi vrut s-o respect eu tot nu pricep:
- sub ce forma se aduce la cunostinta intentia? (nu de alta, dar poate i-o fi povestit-o omul la o cafea, mai stii...)
- cum naiba vine asta inainte de depunerea... demisiei (pentru ca asa se traduce "notificarea"), (VIRGULA) dupa implinirea termenului de preaviz.... ... Nu de alta, dar demisia contine preavizul !!!
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2008
romascanu, moderator

Uite ca am gasit si ce este, de fapt, o clauza de stabilitate:
"CLAUZA DE STABILITATE Garantează salariatului menţinerea sa în muncă o perioadă determinată de timp. Clauza este posibilă şi în contractele individuale de muncă pe durată nedeterminată, dar şi în cele pe durată determinată."

Nu seamana deloc cu ceea ce a inteles angajatorul sa stipuleze in cazul pe care vi l-am supus atentiei.
Si, de fapt, indiferent cum ar fi inteles angajatorul sa intituleze clauza stipulata in CIM, in realitate cred ca se incalca prevederile referitoare la termenul de preaviz.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Aprilie 2008
Lorena Chirila, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de stabilitate - la limita legalitatii sau ilegala? dragos_vlaicu dragos_vlaicu Buna ziua, Incerc sa lamuresc anumite aspecte legate de noile modificari aduse CIM din cadrul firmei unde lucrez. Ni s-a introdus de cateva luni o noua ... (vezi toată discuția)
Anonim exista vreo prevedere legala care sa interzica inserarea unei clauze penale intr-un contract individual de munca pe perioada determinata? (o clauza care sa ... (vezi toată discuția)
Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)