avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... anonim
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

anonim

exista vreo prevedere legala care sa interzica inserarea unei clauze penale intr-un contract individual de munca pe perioada determinata? (o clauza care sa prevada ca denuntarea unilaterala a ctr inainte de termen de catre salariat va implica pt acesta din urma plata unor despagubiri)
Cel mai recent răspuns: gabdyd , utilizator 12:48, 5 Februarie 2005
Oricum nu poti denunta unilateral un contract de munca pe perioada determinata.
Nu este adevarat ca un salariat incadrat pe durata determinata nu poate denunta unilateral contractul individual de munca - dispozitiile din Codul Muncii aplicabile salariatilor cu CIM pe durata nedeterminata se aplica si salariatilor cu CIM pe durata determinata, inclusiv cele privitoare la modalitatile de incetare/desfacere a CIM (art. 86 din C.M.).
In plus, art. 84 alin. (2) lit. d) mentioneaza expres posibilitatea ca CIM incheiat pe durata determinata sa inceteze din initiativa salariatului.
Cu privire la inserarea in CIM a unei clauze privind plata unor despagubiri in cazul incetarii CIm inaite de termen - in principiu consider ca ar putea fi aplicabila doar in masura in care angajatorul poate demonstra ca a suferit un prejudiciu concret prin plecarea angajatului, care nu a putut fi acoperit prin acordarea de catre angajat a preavizului legal.
Corina
Eu nu cred ca este asa de simplu. Din simplul motiv ca incheierea unui contract pe durata determinata este o exceptie de regula, iar prin faptul ca este prevazuta o perioada anume de timp, este mai greu de denuntat unilateral.
Dar, la fel bine poate ai dreptate si se poate denunta foarte simplu.
nu exista nici o piedica. Chiar te-as sfatui ca angajator sa introduci o asemenea clauza pentru a preveni demisiile inoportune, dar executarea ei in cazul plecarii salariatilor va depinde de imprejurari. Contractul de munca poate fi denuntat unilateral chiar daca e pe perioada determinata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cim ajutorrrrrrr cipoo cipoo buna ziua, am angajat o persoana pt functia de asistent director de vanzari cu contract de munca pe perioada determinata de 7 luni ,in toata aceasta ... (vezi toată discuția)
Clauza stabilitate = eludarea prevederilor ref. la durata maxima a termenului de preaviz Lorena Chirila Lorena Chirila Eu nu am auzit pana acum de posibilitatea stipularii intr-un contract de munca a unei ... clauze de stabilitate, care, intr-un caz concret, suna cam asa: " ... (vezi toată discuția)
Contract pe perioada determinata Bianca Radulescu Bianca Radulescu Am si eu o intrebare... Stiu ca in cazul unui contract nedeterminat nu se poate trece la unul determinat in baza unui act aditional, insa exista vreo lege ... (vezi toată discuția)