avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Activitate NeaMuffy

Activitate NeaMuffy

Buna tuturor,

Are cineva cunostita de dosare in care instanta a dispus compensarea baneasca a zilelor de concediu neefectuate pe anii anteriori fata de cel al incetarii contractului individual de munca (nu doar zilele de CO din ultimul an calendaristic)? Daca da, m-ar ajuta foarte mult un link catre ele sau modalitate de a le acces. Ar fi util daca identifica astfel de decizii in ultimii 2 ani, pe forma actuala a codului muncii.

Tks!
In articolul de pe avocatnet.ro se stipuleaza in felul urmator:
"Opinia Inspecţiei Muncii cu privire la perioada după care angajatul pierde dreptul la zilele de concediu de odihnă neefectuate este că angajatorul are obligaţia de a acorda concediul de odihnă neefectuat din motive justificate în anul calendaristic în care s-a născut dreptul într-un interval de 18 luni, care începe să curgă cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediu. Totodată, dreptul salariatului de a pretinde despăgubiri pentru nerespectarea de către angajator a dispoziţiilor articolului 146 alineatul 2 din Codul muncii se prescrie în termen de trei ani de la data naşterii dreptului la acţiune (...). Coroborând toate acestea, opinăm ca salariatului căruia îi încetează contractul de muncă îi pot fi compensate în bani zilele de concediu neefectuate într-o perioadă de trei ani din momentul naşterii dreptului la concediu şi până la momentul încetării contractului", a precizat Raluca Dinică." (link articol integral -
www.avocatnet.ro/content/art... ).

Inteleg eu gresit ca opinia colegei noastre este ca ca prescriptia curge de la data nasterii dreptului de concediu, sau opinia exprimata acolo nu este cea mai corecta, varianta corecta fiind data incetarii c.i.m.?

Scuze de revenire, incerc doar sa ma asigur ca am inteles corect!

Ms!
Buna,

Am citit in diverse locatii ca termenul de de prescriptie pentru exercitarea dreptului de a solicita compensarea baneasca a zilelor de concediu de odihna neefectuate dupa incetarea cotractului de munca curge incepand cu data nasterii dreptului de a efectua concediul de odihna anual (01 ianuarie a anului) - vezi (www.avocatnet.ro/content/art... ).

Insa as face o discutie aici. Conform art 268 alin(1) dreptul de a solicita solutionarea unui conflict de munca se prescrie intr-un termen de 3 ani de la nasterea "dreptului la actiune" (atentie, a nu se confunda in speta noastra cu dreptul de a efectua concediu de odihna anual platit). Cf art 146 alin(3) dreptul de a solicita compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat (in speta noastra echivalent cu "dreptul la actiune") se naste la data incetarii contractului. Alaturand cele doua prevederi nu inseamna ca prescriptia dreptului de a solicita compensarea baneasca a concediului de odihna neefectuat pe perioada contractului de munca intervine dupa 3 ani de la data incetarii contractului de munca (echivalent cu data nasterii "dreptului la actiune")?

O interpretare de genul acesta este sustinuta si de principii juridice de baza, pentru ca oricand pe parcursul derularii unui contract de munca, angajatul nu are posibilitatea legala de a solicita compensarea baneasca a zilelor de concediu de odihna neefectuate in anii anteriori, acest drept intervine doar dupa incetarea contractului de munca. Prin urmare cum ar putea cineva sa piarda un drept la actiune prin prescriptie extintiva atata timp cat legal nici nu si-l poate exercita inca (nu a intervenit inca incetarea contractului de munca)?

Coroborand cele de mai sus singura concluzie rationala ar fi ca dreptul de a solicita plata concediilor neefectuate pe toate perioada contractului de munca se prescrie in termen de 3 ani de la momentul incetarii contractului de munca si nu de la momentul nasterii dreptului de a efectua concediu de odihna pentru fiecare an in parte.

Nu aceasta este interpretarea corecta a prevederilor din CM? Ce parere aveti?
Discuție Infiintare IFN
Recomandati-ne, va rog, specialisti care pot construi cadrul normativ si procedural intern pentru infiintarea unui IFN. Ne intereseaza oameni care mai au in portofoliu demersuri similare. E foarte important ca totul sa fie gestionat intr-o maniera profesionista in vederea autorizarii la BNR.

Ar fi nevoie, principial, de urmatoarele tipologii de documente:
- Cadru formal de administrare a institutiei de plata
- Structura organizatorica pentru institutie de plata
- Proceduri KYC
- Proceduri de monitorizare si raportare a riscurilor
- Mecanisme de control interne
- Proceduri administrative
- In general tot ce tine de proceduri si norme interne aplicabile unei institutii de plata

Multumim!