Buna ziua,
Doresc cateva informatii legate de contractul colectiv de munca. Ieri tocmai ce am primit noul contract colectiv de munca, insa reprezentatul salariatilor nu a comunicat in prealabil ce anume va semana in acel contract. A fost complet schimbat fata de anii trecuti, avand o serie de limitari abuzive pentru salariati.
Trezit in fata faptului implinit ce pot face? Care ar putea fi repercusiunile legale daca nu semnez procesul verbal sau actul aditional pentru noul contract colectiv de munca?
Sunt cateva clauze pe care le consider abuzive. Este cineva avizat care sa imi poate oferi ceva suport legal pentru acele clauze?
Iata cateva exemple:
Incetarea contractului individual de munca:
1.
"La incetarea Contractului individual de munca din initiativa salariatului, acesta este obligat sa suporte contravaloare pagubelor si prejudiciilor aduse societatii, daca prin aceasta a rezultat rezilierea sau decalarea contractelor de proiectare in care a fost implicat, in cazul in care unitatea nu are capacitati de preluare a asarcinilor de serviciu a persoanei plecate."
Daca sunt varful de lance al unitatii, atat timp cat nu am un contract specific semnat pe un proiect anume, sa nu imi pot da demisia pentru ca firma nu e capabila sa gaseasca alta persoana care sa ma inlocuiasca? Atat timp cat contractul individual nu este pe proiect ci pe perioada nedeterminata fara referire la durata unui proiect, aceasta clauza imi ingradeste dreptul de a renunta la locul de munca cand doresc eu.
2.
(1)Salariatii care au beneficiat de un curs sau stagiu de formare profesionala nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o periaoda cel putin de 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau a stagiului de formare profesionala.
(2) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
Daca ar fi doar articolul 1 consider ca ar fi abuziva, insa nu stiu cum sa interpretez art. 2. Acest articol presupune ca ar trebui semnat un act aditional contractului individual de munca cu ocazia fiecarui curs sau stagiu de formare profesionala. In caz ca acest act nu este semnat, articolul 1 mai ramane valabil??
Un alt articol din CCM ma obliga sa particip la cursuri de formare si perfectionare, insa odata urmat un curs sunt constrans sa lucrez in continuare in aceeasi unitate... nu ajung aici intr-un cerc vicios?? Lege ma obliga sa ma perfectionez la min 2 ani, iar ei ma obliga sa nu plec de la ei timp de 3 ani..
3.
Obligatii salariati
In afara obligatiilor generale, salariatii mai au si urmatoarele obligatii:
Sa nu desfasoare si sa nu favorizeze activitati generatoare de concurenta neloiala, in acest sens sunt enumerate mai jos actele care sunt considerate concurenta neloiala si care atrag dupa sine, pe langa raspunderea civila, contraventionala, sau penala si raspunderea administrativa si materiala, cu toate consecintele:
(a)... (e) sunt de acord.. diverse contraventii
(f) salariatul sa nu lucreze la mai multe societati cu acelasi profil si sa nu aiba firma proprie cu acelasi obiect de activitate
Este posibil sa imi fie ingradit dreptul de a munci la mai multe firme in acelasi timp?? Daca sunt vanzator (nu este cazul), nu pot vinde la 2 magazine separate???
Conform Art 21 alin 2 din codul muncii, o clauza de concurenta neloiala e valabila doar daca este daca si o indemnizatie, o perioada de timp, o arie geografica, etc.. ceea ce nu este precizat in prezentul CCM. Cum ar trebui sa interpretez acest aliniat???
4.
Salariatul se obliga sa pastreze secretul profesional si secretul de serviciu pe intreaga perioada in care are calitatea de salariat, cat si dupa incetarea contractului pe o perioada de 5 ani.
Codul muncii Art 37 alin 2 f spune ca secretul profesional trebuie pastrat pe durata contractului de munca insa nu stipuleaza nimic in ce priveste incetarea contractulului.
Daca se refer dupa incetarea contractului, nu ar fi acesta o clauza de confidentialitate, care ar presune alte aspecte, chiar si o indemnizatie??? Ma poate obliga in baza Art37 din codul muncii sa pastrez secretul de serviciu dupa incheirea contractului de munca?
5.
Salariatul se angajeaza:
sa nu fie asociat la o societate cu acelasi profil de activitate
sa nu presteze activitate pentru o societate cu acelasi profil de activitate sau cu care S.C. xxxxx S.A este in relatie comerciala directa
sa nu execute lucrari de acelasi profil compania in nume propriu.
Acest articol mi se pare foarte abuziv deoarece imi restrange dreptul la munca. Atat timp cat sunt salariatul lor eu pe domeniul meu sunt zero. Nu am voie sa lucrez in alta parte, nu am voie sa detin o companie care are aceeasi activitate...
La final:
Sunt aceste clauze abuzive sau doar este o parere personala??
Cum pot ataca CCM?? Care ar fi pasii legali??
Ce se intampla in caz ca nu semnez procesul verbal pentru luarea la cunostina a noului CCM?? Daca nu semnez procesul verbal si actul aditional acestui CCM voi fi raspunzator in fata legii de amendamentele acestui CCM??
Multumesc