1. Prima clauza o consider abuziva, intrucat nu vina salariatului ca unitatea nu are capacitati de preluare a asarcinilor de serviciu a persoanei plecate.
Intr-adevar, angajarea raspunderii patrimoniale se poateface atat timp cat persoana in cauza este salariat , dar si dupa incetarea calitatii desalariat si fara a se stipula intr-un document aplicabil la nivel de angajator.
2. Este o preluare a unor dispozitii din Codului Muncii, insa incopmpleta.
Art. 198
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale,
se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
......
Asadar, daca urmeaza sa participati la un curs de formare profesionala va trebui sa incheiati un act aditional la c.i.m. in aceasta privinta, unde seva stabili : modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională etc.
3. Clauza abuziva , intrucat nu poate contine prevederi contrare legii - art.21 C.mun. , invocat si de dvs.
4. Art.37 C.mun., prevede altceva decat spuneti dvs.
Obligaţia salariatului de a respecta secretul de serviciu este reglementată de
art. 39 alin. (2) lit. f.
În ceea ce privește obligația de confidențialitate, Codul Muncii nu stabileste un termen în care trebuie să fie respectată aceasta obligatiedupă încetarea raporturilor contractuale.
mai multe detalii :
[ link extern ] /
5. Nu este valabila acea clauza de neconcurenta.
Clauza îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii
numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal - cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.
6. CCM isi produce efecte chiar daca nu semnati dvs acel proces-verbal.
7. Clauzele contractelor colective de muncă pot stabili drepturi şi obligaţii numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege.
Prin urmare, o clauza din CCM contrara legii poate fi anulata de catre instanta de judecata.
Decizia ICCJ nr.17/2016 : " ... În interpretarea prevederilor art. 138 alin. (3) – (5) şi art. 142 alin. (2) din Legea nr. 62/2011,
nulitatea unei clauze a contractului colectiv de muncă negociate cu nerespectarea art. 138 alin. (1) – (3) din Legea nr. 62/2011 poate fi cerută de către părţile interesate, fie pe cale de acţiune, fie pe cale de excepţie, respectiv poate fi invocată de către instanţă, din oficiu, pe durata existenţei contractului colectiv de muncă”.