avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legal sau abuziv?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legal sau abuziv?

Buna ziua,am lucrat in Italia pe o perioada determinata,cu contract de munca individual din Romania. Pe data de 31 martie a expirat si a trebuit sa fie prelungit cu inca doua saptamini. In acest act aditional a fost adaugata o dispozitie finala prin care mi se interzice inceperea unui nou raport de munca cu socitatile colaboratoare cu societatea la care am lucrat. In caz contrar voi platii o sanctiune de 1000 euro.Intrebarea este daca are dreptul de a introduce o asemenea dispozitie finala si eventual daca se poate contesta.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihail Raluca Oana , utilizator 18:12, 12 Aprilie 2017
Buna ziua,

Este specificata perioada in care nu va puteti angaja la acea societate? Este prevazuta vreo compensatie?
In caz contrar, clauza este abuziva.

Este mentionata o perioada de 3 ani,nimic altceva
Este o clauza abuziva, intrucat nu vi se poate interzice asa ceva decat in anumite conditii.

Multumesc pentru raspuns.Care ar fii conditiile?
art.3 C.mun.
....
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
.....

Art. 21 C.mun.
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.

Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Alte discuții în legătură

Obligatia de a ramane la un loc de munca 6 luni cris2279 cris2279 Buna ziua, Am o intrebare: este legal ca un salariat sa fie obligat sa ramana la locul de munca unde a fost angajat (dupa trainig-ul efectuat) timp de 6 luni? ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala nicu621117 nicu621117 daca lucrez la o firma cu activitate de silvicultura si exploatari forestiere pot sa infiintez un SRL cu activitate de exploatare forestiera /? (vezi toată discuția)
Salarii la negru ContSters162505 ContSters162505 O firmă concurentă îmi ia toți oamenii bine pregătiți, oferindu-le pe contract salariul minim, pe card, iar în fapt o sumă mai mare, plătită în ... (vezi toată discuția)