Din pacate asa e, e greu de inteles situatia fara a fi la fata locului. Stimata dna Romascanu, si eu sunt o persoana intelegatoare si care prefera rezolvarea problemelor intr-un mod civilizat (cand vecinii si-au refacut instalatiile sanitare, le-am permis sa-mi sape in curte si sa-mi sparga in pivnita pentru a trage tevi de ex). Din pacate acum lucrurile i-au o intorsura mai urata, in sensul ca am primit aseara, 25.10.2007 o notificare de la un Birou executor judecatoresc sa ma prezint luni (fapt pe care-l consider un fel de abuz, deoarece poate eram plecat in delegatie etc, se putea proceda altfel) la acel Birou pentru a-mi exprima acordul in privinta constructiei. In caz contrar, se va considera acordul meu tacit. Nu stiu daca este normal sau nu, eu neavand cunostinte in domeniu. Orice sfat e binevenit. Eventual poate un consultant de specialitate sa-mi ofere o consultanta ? Rog PM in acest caz.
Buna ziua. Revin cu problema legata de fereastra. Ideea e ca vecinul a venit mai nou cu o "amenintare", cum ca de la primarie i s-a zis ca daca solicita in instanta ca eu sa-mi zidesc fereastra va avea castig de cauza. Probabil ca asa e, daca se respecta ad literam codul civil, in cazul in care nu exista "amendamente" pentru cazuri mai speciale cum e al meu. Reamintesc ca locuiesc intr-o casa tip, cu etaj (un fel de mini bloc), in asa zisul cartier CFR, construita de statul roman acum aprox. 100 de ani si in care fiecare apartament are cate o camera cu fereastra spre curtea vecinului. In aceasta situatie, daca si eu as cere in instanta ca vecinul sa-si zideasca fereastra care se deschide la mine in curte (e adevarat, e la etaj, dar cred ca acelasi cod civil nu face diferente aici), as avea si eu castig de cauza?
In speranta ca s-a inteles situatia, astept un raspuns competent. Va multumesc.
Locuiesc la o casa cu etaj si vecinul de deasupra mea vrea sa-si refaca gardul de la strada. Pentru a obtine autorizatia de construire a fost necesar ca eu si inca un vecin sa ne dam acordul in fata notarului. Acum, dupa mai bine de o luna mi se solicita si copie dupa actul de proprietate al apartamentului. Este normal asa ceva ?
Va multumesc pentru acest raspuns. Acum vreau sa fac o sesizare catre primarie sa mi se comunice care este distanta la care poate construi in fata ferestrei.
Stimate lukacs, daca este un raspuns ironic sa stii ca nu imi arde. Daca citesti cu atentie am scris ca acea alveola va fi acoperita. Iar faza cu costruitul in alta locatie nu tine, deja e discutat. Astept in continuare sfaturi serioase, de ex ce se intampla daca nu-i dau acordul acela in fata notarului ?
As dori sa prezint si eu o situatie pentru care solicit ajutor.
Locuiesc in zona Piata Domenii, sector 1, intr-o casa cu parter si etaj, si avand 4 apartamente (4 familii) la parter si 4 apartamente (4 familii) la etaj. Aceasta casa (si alte 5 identice in zona) a fost construita acum aproape 100 de ani. Particularitatea arhitecturii sale consta in faptul ca apartamentele de la parter (inclusiv al meu) au ferestrele de la una din camere cu deschidere catre curtile vecinilor de la etaj (si reciproc, adica cei de la etaj au ferestre catre curtile celor de la parter). De curand apartamentul de la etaj, deasupra mea, a fost cumparat de o familie ce doreste sa faca intr-un viitor apropiat o extindere a locuintei, o noua constructie in curtea dansilor. Problema este ca aceasta constructie, lipita de peretele actual al casei, imi va obtura fereastra de la camera, mai precis in proiectul vecinului in zona ferestrei mele va fi lasata o zona de aproximativ 1m/1m si acoperita sus cu geam transparent. In acest fel imi va fi luata si lumina si aerisirea. Mi se solicita acordul pentru aceasta constructie. Ce ma sfatuiti ?