avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Activitate Bamsee

Activitate Bamsee

Răspuns la discuția Dreptul la mostenire
Dacă sunteți amabil. Cam ce as putea face în aceasta situație? Am dreptul la informatii din dosarul depus de cei 3 care au făcut succesiunea? Se poate intenta vre-un proces civil sau penal? Cam ce șanse avem?
Va mulțumesc.
Răspuns la discuția Dreptul la mostenire
M-Am mai documentat puțin de pe diverse forumuri. Din câte am înțeles, moștenirea se deschide la data decesului persoanei care lasă mostenirea. În mod legal ai la dispoziție un an de zile sa accepți sau sa refuzi mostenirea. Bun. Niciuna din cele doua variante nu s-a întâmplat din partea celor patru frați. Deci ce s-a întâmplat? Mostenirea a rămas deschisa? Da, unul dintre frați locuiește în casa, deci din câte am înțeles el a acceptat tacit pentru ca folosește imobilul. Ce se întâmplă cu ceilalți 3 care nici nu au acceptat, nici nu au refuzat mostenirea ? Dacă doreau sa refuze, mergeau și refuzau nu? Dar datorita conflictelor au lăsat totul în "aer" ca totuși sunt frați și nu au vrut sa ajungă în judecata. Intre timp, unul din frați moare (tata). La mostenire rămâne soțul supraviețuitor (mama) și cei doi copii (eu și sora mea). După 3 ani de la moartea tatalui meu, cei 3 frati rămași se hotărăsc sa deschidă succesiunea. Nedumerirea mea este: Nu trebuia sa fim chemați la succesiune (notificați în scris de notarul care a deschis succesiunea) ? Sunt ferm convins ca niciunul din frați nu si-a exprimat acceptul în termen de un an de la deschiderea mostenirii (doar unul din frați care a acceptat tacit deoarece locuiește în casa dinaintea decesului, și din cauza căruia nu s-a ajuns niciodată la o înțelegere amiabila sa se împartă mostenirea, motiv pentru care nu au mers niciodată la notar). Mentionez faptul ca certificatul de deces in original al celui care a lăsat mostenirea (bunicul meu), l-a păstrat tata, pentru atunci când se vor hotărî ceilalți frați sa facă succesiunea. După moartea tatălui și noi am hotărât sa îl păstrăm în ideea ca ne vor chema la succesiune (dacă refuzam mostenirea, le înapoiam certificatul de deces și nu pretindea nimic). Dar ei nu ne-au chemat, ci au solicitat un duplicat (altfel nu cred ca puteau face ceva). Mă tot gândesc cum au putut face legal acea succesiune? Am sa mă interesez la camera notarilor (bănuiesc ca atât am dreptul) ce acte au depus la dosar.
Menționez faptul ca nu exista testament sau vre-un act prin care tata renunță la partea lui.
Răspuns la discuția Dreptul la mostenire
Cum se accepta mostenirea ? Ei s-au tot certat pe aceasta tema. Nu inteleg de ce au făcut succesiunea decât după moartea tatălui nostru. Eu, sora și mama am făcut succesiune după tatăl nostru. Avem certificate de moștenitori. Tata nu a lăsat nimic scris cum ca ar ceda partea cuiva. Nu știu Cum se accepta mostenirea. Nu trebuie sa fi înștiințat intr-un anume fel?
Bună ziua,
Deoarece am citit pe forumuri tot felul de discuții referitoare la situația noastră, am sa o descriu mai jos.
Este vorba de o moștenire din partea tatălui meu.
Părinții tatălui meu (bunicii mei) au murit în 1995 respectiv în 2000. După moartea bunicului în 2000, au fost tot felul de discuții intre tatăl meu și cei 3 frați cu referire la succesiune, dar nu s-a ajuns la nici o înțelegere, deoarece fratele mai mic care și locuiește în casa, devenea agresiv și se certau mereu.
În 2009 a murit tatăl meu, și am rămas moștenitori legali eu și sora mea. La inmormatarea tatălui nostru am mai discutat cu unul dintre frații tatălui ca ar trebui sa facem succesiunea, dar a rămas totul la nivel de discuție. Eu și sora mea nu am mai zis nimic în ideea ca se vor hotarâ frații rămași sa facă succesiunea sine vor anunța și pe noi.
Acum la 8 ani de la moartea tatălui nostru și 17 ani de la moartea bunicului, am cunoscut o persoana din domeniul notarial și l-am rugat sa se intereseze de acea mostenire.
După câteva telefoane, cu uimire în privire mă anunță că s-a făcut succesiunea în 2012, adică la 3 ani de la moartea tatalui nostru.
Menționez ca eu și sora mea nu am fost anunțați sub nici o forma.
Va rog sa ne îndrumați ce ar trebui sa facem în aceasta situație.