Bamsee a scris:
Cum se accepta mostenirea ? Ei s-au tot certat pe aceasta tema.
Asa, pe scurt, acceptarea poate fi expresa sau tacita.
Expresa printr-un inscris, tacita prin acte sau fapte juridice. Sfânt este inscrisul autentic, adica declaratia de acceptare facut la notar, costa cam 50 de lei.
Acceptarea mostenirii nu este conditionata ulterior de parcurgerea procedurii dezbaterii succesorale, ci este un fel de publicitate cu privire la succesibil si mostenire.
Bamsee a scris:
În mod legal ai la dispoziție un an de zile sa accepți sau sa refuzi mostenirea. Bun. Niciuna din cele doua variante nu s-a întâmplat din partea celor patru frați. Deci ce s-a întâmplat? Mostenirea a rămas deschisa?
Pe legea veche termenul era de 6 luni, de la deces, nu de un an, asa cum ati gasit dvs pe net.
(notiune : momentul deschiderii mostenirii = momentul decesului)
Bamsee a scris:
Mă tot gândesc cum au putut face legal acea succesiune? Am sa mă interesez la camera notarilor (bănuiesc ca atât am dreptul) ce acte au depus la dosar.
Cum? Simplu, au declarat in fals notarului ca sunt doar trei frati. Se intampla frecvent.
Asta este si motivul pentru care se fac acele declaratii de acceptare, care apoi se inregistreaza intr-un registru de "publicitate", unde se pot verifica de catre orice notar. Chestiunea cu falsul in declaratii este penala (art.326 c.pen). Cam asa sta treaba ...