Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, atit mama cit si eu vom face un act de renuntare la mostenire in favoarea surorii mele.
Intrebarea mea este: daca eu si mama facem acest act de renuntare la dreprurile succesorale, aceasta afecteaza si proprietatea pe care bunicul meu din partea tatalui ? Tatal meu are un frate si o sora care traiesc si suntem 5 nepoti.
Ma gindesc ca daca fac acest act de renuntare la toate drepturile pentru a vinde un apartament sa nu afecteze si drepturile asupra casei bunicilor...
Renuntarea la cota de mostenire din drepturile succesorale se poate face explicit pe cotele ce privesc imobilul in discutie si nu este obligatoriu sa se dezbata toata succesiunea, cu conditia sa mentionati expres acest lucru. Bafta.
Renuntarea la mostenire inseamna renuntarea la TOT ceea ce avea tatal dvs.
Daca tatal dvs. l-a mostenit pe bunicul (a decedat dupa bunicul) atunci prin renuntare la mostenirea tatalui pierdeti si ceea ce tatal dvs. a cules de la bunicul.
ok, in primul rind va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Am inteles pentru mine si as vrea sa va rog sa clarificati si pentru mama: daca si ea face acest act de renuntare la toate drepturile de successiune ale sotului ei decedat (tatal meu si al surorii mele): renunta si ea la apartamentul comun dar si la drepturile venite de la socrii ei ?(bunicul meu din partea tatalui).
EU din ceea ce am inteles acum deduc ca da: renunta la abolut tot si asta basta.
Nu inteleg de ce un notar ar putea sa spuna ca succesiunea apartamentului este diferita de succesiunea imobilului primit de la bunici...
Deci, in primul rand, cazul dvs., al fiului. Daca tatal dvs. a decedat DUPA bunicul dvs si a acceptat tacit mostenirea (adica a facut acte sau fapte din care rezulta clar ca a inteles sa-si insuseasca calitatea de mostenitor) atunci tatal a dobandit succesiunea bunicului, alaturi de fratii sai, care s-a contopit cu a lui proprie si o poate lasa mai departe propriilor mostenitori. (adica, dvs., sorei si mamei dvs). In acest caz, a renunta la mostenirea tatalui inseamna a renunta la tot (inclusiv la mostenirea dupa bunic)
Daca tatal - in interiorul celor 6 luni de la decesul bunicului - nu a apucat sa-si exercite dreptul de optiune succesorala, adica nici nu a acceptat-o tacit ori expres, dar nici nu a renuntat la ea, dvs. si sora dvs., in calitate de descendenti directi, daca sunteti in interiorul termenului de prescriptie de 6 luni, primiti prin retransmitere si dreptul de a exercita optiunea succesorala a tatalui vostru referitor la averea bunicului. Acest lucru e valabil si ptr unchii dvs. Si, o puteti accepta ori renunta la ea, caz in care mostenitea lasata de tata e mai mica sau mai mare (adica include si averea bunicului ori nu o include). Cota fratilor tatei va fi mai mare dupa cum reusiti sa demonstrati ca tatal a acceptat sau nu. Vorbim de mostenirile succesive, subsecvente. Deci, in acest caz, ati formula 2 optiuni; intai in numele tatalui pentru bunic, si apoi, pentru dvs. in mostenirea tatalui.
Daca termenul de 6 luni a expirat, si nu puteti demonstra - ca beneficiar al retransmiterii - ca tatal a acceptat in termen sau ca a murit inainte de expirarea termenului si ati facut dvs.acceptarea, se pierde dreptul la mostenirea bunicului. Mostenirile succesive trebuie examinate separat pentru a se vedea componenta lor separata, acceptarea in termen, cotele ce sse cuvin partilor. Competent este notarul dupa domiciliul ultimului defunct (in cazul dvs, domiciliul tatalui) si se elibereaza ptr. toate mostenirile un singur certificat de mostenitor.
Deci, ca sa stiti sigur la ce renuntati, intai trebuie analizata succesiunea bunicului. La asta se referea notarul, adica trebuie stabilit intai daca mai aveti dreptul sau nu la mostenirea bunicului, adica daca tatal va retransmis ceva sau nu. Daca aveti dreptul si renuntati la mostenirea tatalui, renuntati la tot.
In ceea ce o priveste pe mama dvs, in calitate de sotie supravietuitoare, ea nu are drepturi in mod direct asupra mostenirii bunicului, (ai socrilor ei) ci doar indirect, daca la moartea sotului, parte din averea bunicului se regaseste prin retransmitere in averea lasata de sotul ei, tatal dvs.
Acum cred ca problema este complexitatea formalitatilor ($) necesare pentru a emite acest certificat de mostenitor si pentru a scapa de aceasta "belea" sora mea a fost sfatuita de notar ca e mai simplu sa punem eu si mama acte de renuntare la tot ca sa vinda sora mea apartamentul asa cum am hotarit impreuna. Pentru mine este o situatie neplacuta pentru ca sunt de acord sa vindem apartamentul dar nu si sa renunt la partea din mostenirea bunicilor.
EU as vrea sa facem lucrurile asa cum trebuie dar sunt cam inghesuita la colt de sistem.
chiar asa de mare diferenta in formalitati este in a separa aceste lucruri?
Sucesiune
marianbica
Buna ziua,va rog sa ma ajutati sa inteleg un lucru.
In 1991,13 ianuarie defunctul decedeaza.Raman mostenitori sotia defunctulu + 8 copii.Are loc ... (vezi toată discuția)