avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor- succesiune complicata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor- succesiune complicata

Buna ziua,
Am intampinat probleme cu o succesiune mai complicata si va rog din suflet sa ma ajutati cu cateva sfaturi.
Situatia este urmatoarea,
Bunicii din partea mamei mele au decedat lasand mostenire un apartament de 2 camere in Bucuresti,.Bunica a decedat in anul 1997 dar nu s-a deschis succesiunea pe partea ei de apartament. iar bunicul a decedat acum 4 luni. Mama mea( copil unic la parinti) a decedat si ea in anul 2005, respectiv dupa decesul bunicii si inaintea bunicului. Eu si sora mea am ramas singurele mostenitoare din aceasta familie. De-a lungul vietii mama mea a fost recasatorita(divortase de tatal meu), tatal meu vitreg neavand copii .La data decesului mama mea era casatorita cu acest barbat. El, la ora actuala este decedat, singurele rude in viata, fiind fratii lui.
Am deschis succesiunea dupa bunica si mi s-a spus ca sotul mamei are dreptul la apartamentul bunicilor. Mentionez ca avem facuta succesiunea dupa bunicul iar eu si sora mea suntem singurele mostenitoare, iar dupa bunica, este bunicul si mama mea(decedata la ora actuala)

Mentionez ca dupa ce a murit mama mea a fost facuta succesiunea pe un alt apartament si pe o alta casa(cumparata inaintea casatoriei) si tatal vitreg a beneficiat de o cota de1/4, desi nu contribuise cu nimic la aceste proprietati.
Acum trebuie sa facem supliment la succesiunea dupa mama mea.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

Cum putem deschide succesiunea daca sotul mamei mele este decedat?
AU fratii lui , niste straini,dreptul la apartamentul bunicilor mei(respectiv la partea bunicii)?
Ce putem face in aceasta situatie ca sa devenim in intregime proprietari?

Mai trebuie sa adaug ca ei nu sunt din Bucuresti ci din Piatra Neamt, acesta fiind de altfel si locul decesului tatalui meu vitreg( desi adresa din buletin este din Bucuresti).
Va rog din suflet sa ma ajutati sa ies din aceasta situatie complicata, eventual sunt interesata si de un avocat cu experienta in succesiuni.
Va multumesc,
Roxana.
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 16:27, 28 Mai 2015
Daca mostenitorii nu se inteleg sau isi contesta drepturile ajung la instanta.
Daca nu va intelegeti nu se poate la notar.
Va multumesc mult pentru raspuns. Ma interesa in mod deosebit daca fratii tatalui vitreg(decedat) au dreptul la apartamentul bunicilor din partea mamei si cum sa deschid succesiunea daca unul dintre mostenitori este decedat.
Multumesc inca o data,
Cu stima, Roxana
fratii il mostenesc pe sotul mamei dvs decedat, sotul a mostenit-o pe mama si mama pe mama ei, asa ajung fratii sa aiba dreptul la casa bunicii.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Aveti certificat de mostenitor (aveti dezbatuta succesiunea) numai dupa bunicul, nu si dupa bunica? (dupa bunica a ramas "mi s-a spus ca..."?). Sau aveti un certificat de mostenitor cu doua mosteniri succesive: prima dupa bunica si a doua dupa bunicul?

Am motive sa presupun ca e cea din urma varianta. Altminteri nu-mi dau seama cum s-ar fi stabilit cota (fractia) din dreptul de proprietate asupra ap. din 97 intrat in masa succesorala dupa bunicul. Apropo, care este fractia? (de curozitate/verificare).

Era bine daca AICI (cu o clipa inainte de dezbaterea mostenirii dupa bunica/bunicul) ati fi intrebat pe cineva... Acum, ma tem ca ramaneti incurcati cu fratii tatalui vitreg (de altfel erati deja in privinta celorlalte bunuri din mostenirea mamei, din care tatal vitreg a mostenit 1/4).

In privinta competentei teritoriale (a notarului sau a instantei in materie de succesiuni) nu conteaza pe unde locuiesc succesibilii ori pe unde o fi murit mortul (ca de murit, se poate muri si inecat in mijlocul mării) ci ultimul domiciliu al defunctului (respectiv al oricaruia dintre defuncti in cazul mai multor mosteniri deschise succesiv).


Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2015
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune Alina50 Alina50 Buna seara, Am o nelamurire,Tatal meu a decedat in noiembrie,(avand doi copii si sotie) el avand o Sora dar si un frate vitreg de pe Tata,fratele vitreg si ... (vezi toată discuția)
Impartirea mostenirii camyyb camyyb buna seara..mama e recasatorita iar urma acestea casnicii a avut un alt fiu.noi suntem 2 frati vitregi.tatal vitreg de putin timp a decedat,lasand in urma un ... (vezi toată discuția)
Mostenire olympya olympya buna ziua! va rog ,sa ma lamuriti intr-o problema legata de o succesiune.Este vorba de casa bunicilor (bun comun) si cei doi copii ai lor.Bunicul si unul din ... (vezi toată discuția)