avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Activitate Mihai_Pop_Mihai

Activitate Mihai_Pop_Mihai

Va multumesc pentru raspuns domnul Adam Grecu, un raspuns foarte pertinent si explicit, în mare am lămurit această problemă/nelămurire, nu am calitatea de specialist , tocmai de aceea am cerut îndrumare referitor la această situatie. Cu privire la găsirea unui om de al locului, nu s a găsit ( voluntar) iar proprietarii au nominalizat aceasta persoana imputernicita cunoscand situatia acesteia ca nu este proprietar, însă fiind activ implicată în rezolvarea problemelor asociației ( renovare voluntară/ amenajare/curățare spațiu verde din jurul blocului etc. pe scurt fiind o persoană care face treaba in bloc, voluntar in spiritul civic, au nominalizat o. De aceea a și fost propusă si aleasa de ceilalți proprietari nimeni ne dorind să se implice în situația asociației care era destul de rea /precară . Fata de aceste situatie, remedierea se face prin demisia acesteia din comitet sau prin constatarea in adunare generala sau de către comitet ca acea persoana nu poate face parte din comitet?
Multumesc anticipat.
Imi cer scuze pentu dublul post însă am uitat sa mentionez ca exista o decizie a CCR care spune că trebuie prevăzut expres în lege astfel de prevederi ca acestea sa fie considerate interzise /nepermise, altfel acestea nu sunt interzise/nepermise/sancționate.
La exemplul dat de dvs, în lege este prevăzut expres cine poate si cine nu poate fi președinte, si totodata stipulează clar, ca la momentul depunerii dosarului pentru a fi validat ca si candidat la președinție acesta trebuie sa se prezinte personal. ( nu se acceptă imputerniciti)
Tot pe logica ma bazez si eu când am adresat întrebarea si in completare sa vin cu exemple, unul ar fi :
Persoana "x" împuterniceste persoană "y" sa cumpere si sa înmatriculeze o masina pe numele persoanei "x", la înmatriculare nu prevede legea ca persoana x nu poate împuternici pe cineva sa faca acest lucru in locul ei, si de aceea unde legea nu prevede expres ca are sau nu voie , legiuitorul permite această formulă de abordare.
Lafel si la ridicarea cărții de identitate, persoana "x" împuterniceste persoană "y" sa ii ridice c.i. ul întrucât ea nu poate sa ajunga . Legal este posibil.
În legea 230 a asociațiilor de proprietari, este prevăzut ca membrii comitetului executiv sunt aleși cu ocazia adunări i generale , si hotărârile se iau in cadrul adunarilor cu majoritate de voturi dintre cei prezenți( respectanduse cerințele de îndeplinire a validității adunării/ reconvocarii adunării).
În aceași lege spune la art 25 lit c. Ca proprietarul poate fi reprezentat de o altă persoană prin imputernicire pentru că aceasta sa voteze, însă nicăieri în lege nu prevede ca persoana imputernicita sa reprezinte un proprietar nu poate fi aleasă în comitet . Persoana imputernicita reprezintă interesele proprietarului si implicit ale asociației.
Cum un director de banca împuterniceste o persoană sa il reprezinte cat timp este în concediu, semănând si luand decizii in numele directorului , pe scurt preluând i atributiile , pe aceași logica ma gandesc ca poate face parte si o persoană imputernicire in comitet. Repet, unde legea nu prevede altfel sau nu specifica sau nu interzice, însă că este permis.
Am rugămintea daca se poate sa primesc un raspuns pertinent din partea unui specialist pe această problema, cu scuzele de rigoare pentru dl amvirdan, fata de care am tot respectul pentru răspunsul dat. Multumesc anticipat
Puteti da ma multe detalii in acest sens? Imputernicirea prevede, printre altele: il imputernicesc sa ma reprezinte si sa mi reprezinte toate interesele in relatia cu asociatia de proprietari, semnatura fiindu-mi opozabila~
amvirdan a scris:

poate sa voteze dar nu poate sa fie aleasa in comitet.


Buna ziua, situatia se prezista in felul urmator: Un proprietar a imputernicit in scris o persoana ca locuieste efectiv in apartamentul proprietarului( proprietarul fiind plecat), cu forme legale( viza de resedinta) , sa il reprezinte in relatia cu asociatia de proprietari. Persoana imputernicita patricipa la toate sedintele, si s a implicat activ in bunul mers al blocului. La ultima adunare generala, a fost ales un nou presedinte si un nou comitet executiv. Persoanele prezente la adunare( avand cunstiinta de calitatea celui imputernicit) au propus si persoana imputernicita sa faca parte din comitet( aceasta a acceptat), si au votat in acest sens in unanimitate.
Ulterior una din persoanele care a votat, la mai bine de cateva luni ( fiind si ea in comitetul executiv) se plange celorlalti membrii ca persoana imputernicita nu are voie legal sa faca parte din acest comitet( asta in urma marginalizarii reclamantului de catre restul comitetului pe motive pertinente - tot timpul pune bete in roate bunului mers al asociatiei , reclamand orice lucru facut care nu este pe placul lui,chiar daca majoritatea au hotarat asa).
Intrebarea, are voie legal persoana imputernicita sa faca parte din comitet? Multumesc anticipat.