Buna ziua, ce se poate face in situatia in care calitatea lucrarilor efectuate privind reabilitarea termica a unui bloc este sub cerinte? Inca nu a fost finalizata lucrarea. Pe o latura a fost verificata de inspectorul din cadrul Primariei Sector 2 dar pe spatele blocului se face totul pe repede-inainte, nu s-a inlaturat tencuiala veche, ce pe alocuri este desprinsa de pe bloc, nu s-a dat cu amorsa, polistirenul a fost fixat cu o "mamaliga" de ciment si 2-3 cuie. FIrma stie de toate aceste problem dar lucrul continua. Ne-am gandit sa sesizam si sa solicitam refacerea lucrarilor necorespunzatoare atat Primaria, cat si ISC si firma, ca sa nu existe scuze ca nu s-a stiut de aceasta situatie.
Instalatorul a dat o consultatie telefonic si a concluzionat ca este uzata coloana si necesita inlocuire. Explicatia specialistului a fost ca o bucata de rugina este intepenita pe coloana si ea produce zgomotul care se aude si atunci cand apa este oprita. Adica o bucata de rugina cu personalitate!
In luna februarie presedintele a spus ca in luna mai se va rezolva problema dar nu am inteles de ce in luna mai si nu in februarie.
Acum cateva zile s-a aratat suparat de zgomot si a povestit ca a fost la politie (in conditiile in care a afirmat ca este de la uzura coloanei de apa! adica s-a dus acolo si a recunoscut ca a facut o afirmatie gresita?) iar, in urma acestui demers, un agent s-a deplasat in bloc si a vorbit cu cativa vecini (cu cine? nu stiu).
Ceilalti locatari doar se plang dar nimeni nu face nimic :(:( Chiar si cel de la care se aude zgomotul se plange X-( Cand l-am rugat sa nu mai continue cu zgomotul a vrut sa ma bata :O Din acest motiv am facut plangere. Mie imi putea rade in nas dar nu ar fi avut aceeasi atitudine fata de un agent de poliitie.
Zgomotul este intermitent, cu intensitati diferite. Zilnic incepe la ora 6.20-6.30 (la ora 7 plec si nu stiu cat se aude) si la 19-19.30 si o tine asa pana pe la 23. Am avut si o perioada de 2 saptamani in care nu s-a mai auzit nici un zgomot (probabil a fost rugina in vacanta :D). In weekend e cel mai bine: se aude aproape toata ziua. Pe 31 decembrie s-a auzit pana la ora 21.30. E clar ca cineva are treaba, desfasoara o activitate de productie si nu se poate intrerupe.
Ce solutii sunt?
Initial m-am gandit sa cer asociatiei, prin notificare, sa rezolve problema.
Blocul este de 8 etaje.
Zgomotul se aude din zona baia principala-dormitor.
Oamenii au peste 65 ani, au mai avut probleme cu tanarul care locuieste la etajul de deasupra. L-au reclamat la politie si nu s-a rezolvat nimic, oamenii suspecteaza ca are acolo un prieten care il protejeaza.
Nu stiu cu ce sa il asociez: polizor, masina de slefuit, masina de tricotat, masina de brodat industrilala ... nu stiu.
Daca era coloana - s-ar fi auzit apa curgand. Or", apa a fost oprita si zgomotul tot se auzea.
Agentul de poliţie era obligat, după primirea sesizării, să caute şi să strângă date ori informaţii cu privire la existenţa contravenţiei, identificarea persoanei / persoanelor care a /au săvârşit contravenţia şi aplicarea amenzii prevăzută în lege. Nu am solicitat sa masoare nivelul de zgomot, am cerut doar sa vina sa auda zgomotul, sa identifice apartamentul de unde se aude - trebuia doar sa stea in fata usii - si sa ia masuri in consecinta.
Iar verificarea de apa ar fi aratat ca daca era zgomot datorat de curgerea apei trebuia sa fie un consum de apa imens, nu cel existent. Iar aparatul consuma curent electric pentru functionare si, raportandu-se la luna octombrie ar fi observat ca a crescut consumul electric.
Daca era chemat pentru ca un vecin pune manele la maxim, nu era aceeasi situatie? Masura cumva nivelul de zgomot inainte sa il amendeze pe contravenient?
Scuza cu instalatia de apa uzate este hilara, a fost oprita apa in bloc si tot se aude baraiala aia (polizor, masina de slefuit, ceva de acest gen).
Adica producerea unui zgomot, zilnic, timp de 5-6 ore (atat auzeam eu pt ca lucrez, zgomotul se auzea si in timpul zilei) de un locatar, intr-un spatiu cu destinatie locuinta, nu spatiu pentru desfasurarea unei activitati de productie nu este suficient pentru a face plangere la politie? Nu am spus ca e infractiune, este contraventie.
Si solutia poate sa fie atacata.
Agentul nu a intreprins minime cercetari. Nu a facut o cercetare la fata locului, nu a verificat consumul de apa sau de curent electric, nu a vorbit cu nimeni din bloc. Am doi vecini mai in varsta care mi-au spus ca se tem pentru viata lor si nu spun nimic, cu toate ca ei aud zgomotul.
Producerea de zgomote ce depasesc limitele normale nu constituie contraventie? Legea pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice nr. 61 din 27 septembrie 1991, republicată, prevede sancţiunile aplicabile în această situaţie.
Iar, potrivit Legii locuinţei nr. 114 din 11 octombrie 1996, republicată, locuinţa este “Construcţie alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii”, nu spaţiu de producţie.
Ce alta solutie mai exista?
In luna noiembrie 2016, in fiecare seara, incepand cu ora 18 si pana la 23, se auzea un zgomot produs la un etaj superior de un aparat electric (cu intensitati diferite, cu pauze), dar nu am identificat apartamentul de unde se auzea. I-am adus la cunostinta presedintelui asociatiei de proprietari (persoana ce locuieste la etajul superior) acest lucru. Domnul respectiv s-a dat surd, efectiv a spus ca nu aude. Dupa o luna am mers pe la fiecare apartament, incercand sa identific sursa. Nimeni nu stia nimic iar unii chiar au spus ca nu auzeau nimic. In ianuarie am facut plangere la politie. Domnul presedinte, dupa ce a oprit apa pe coloana iar zgomotul tot se auzea, s-a dus la politie si a spus ca zgomotul de datoreaza unei tevi uzate iar politia a finalizat cercetarile (efectuate la birou). Am facut plangere impotriva solutiei. Zgomotul se aude in continuare, din ce in ce mai tare. Ce se poate face? Din cate am inteles, politistul, chiar daca s-ar deplasa la fata locului, nu poate intra in apartamentul nimanui.
Va multumesc.
Exista undeva specificat ca numai reclamantul sa plateasca taxa de timbru? Adica eu, daca vreau, pot sa ii platesc unui prieten taxa de timbru (sa zicem ca vreau sa il ajut sa introduca o cerere in justitie). O platesc eu, pe numele meu, in dosarul respectiv si ii foloseste lui. Se poate asa ceva? Nu o va cere ca si cheltuieli de judecata pt ca nu a platiti-o el.