Multumesc pentru raspuns. In Ordinul Presedintelui 111/2008 (actualizat), la cap. II, art. 17, punctul a) este prevazut faptul ca: vanzarea cu amanuntul inseamna: furnizarea de produse alimentare de origine animala si nonanimala obtinute in unitati inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor/autorizate sanitar veterinar sau/si furnizarea restransa, localizata si limitata de produse alimentare de origine animala si nonanimala obtinute in cantitati mici in unitati de vanzare cu amanuntul si care sunt comercializate catre: 2. alte unitati de vanzare cu amanuntul inregistrate sanitar veterinar, pe intreg teritoriul national.
In Anexa 1, Capitolul 1 Unitati de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar avem:
- pentru carne (carmangerii, macelarii, centru de sacrificare pasari, etc.)
- pentru lactate: centru de prelucrare lapte;
- pentru oua: centru de colectare oua.
Care dintre legi se aplica? De la cine pot achizitiona produsele? De la orice fermier care are carnet de comercializare sau musai doar de la unitati inregistrate sanitar veterinar?
Ma intereseaza cateva detalii referitoare la legea nr. 145 din 21 octombrie 2014, referitoare la modalitatea de comercializare a produselor de catre fermieri, si anume:
- se pot comercializa produsele obtinute in ferma proprie catre societati comerciale cu scopul revanzarii, in baza carnetului de comercializare?
De exemplu: un fermier care are 50 de vaci poate sa vanda laptele (crud) si branza (obtinuta din lapte nepasteurizat) catre magazine care le revand mai departe clientilor finali?