Din Bilant DNA 2019 < procurorul a aplicat corect o dispozitie legala in vigoare la data trimiterii in judecata, aceasta a fost ulterior declarata neconstitutionala >. Prin antiteza este posibil ca o lege sa fie ilegala dar constitutionala ?
Multumesc pentru interesul acordat.
M-am uitat putin peste jurisprudenta si am constatat ca in cazul favorizarii infractorului ( vechiul cod penal ) de fiecare data exista o sentinta judecatoreasca definitiva care constata fapta savirsita de infractor si o alta sentinta care constata fapta savarsita de favorizator.
In cazul meu, favorizatul a ramas cu solutia de clasare pe motiv ca fapta nu exista.
Ar trebui sa inteleg ca in noua forma a favorizarii faptuitorului nu mai este necesar ca o instanta sa constate ca exista o pesoana ce a savarsit o fapta penala si care este acea fapta.
Am lucrat ca politist, . In anul 2014 am facut cercetari intr-un dosar de evaziune fiscala, respectiv evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive. Am considerat ca operatiunile sunt reale fapt pentru care am propus o solutie de clasare, solutie confirmata de procuror in acelasi an. Mentionez ca operatiunile reclamate ca sunt fictive, se desfasoara si in prezent in acelasi mod ca si atunci cand le-am cercetat eu. Solutia din dosar nu a fost atacata de nimeni.
In anul 2015 mi-a fost adus la cunostinta ca sunt cercetat pentru favorizarea faptuitorului , respectiv as fi facut cercetari incomplete in dosarul de evaziune fiscala si am fost trimis in judecata.
Mai arat ca societatea pe care am cercetat-o a avut mai multe controale fiscale atat in perioada anterioara anului 2014 cat si ulterior care nu au constatat nici-o abatere de la normele legale si nu au depus nici-o sesizare ( sesizarea initiala a fost depusa de o persoana binevoitoare).
Ce se poate intampla ?
Nu inteleg, in cazul infractiunii de favorizare a faptuitorului nu ar trebui sa existe si infractiunea de evaziune fiscala , infractiune constatata de un judecator sau este de ajuns doar parerea procurorului care m-a cercetat ?
Poate ma puteti ajuta cu sfaturi sau comentarii privind infractiunea de favorizare a faptuitorului intrucat cele gasite de mine sunt superficiale si lacunare