Va multumesc pentru reaspunsurile voastre,
D-na Zoya intradevar nu am explicat corect situatia...ca sa incerc sa ma explic mai bine o sa citez articolul care circula :
"(...) potrivit practicii legale valabile până în luna februarie 2015, cetăţenia română era recunoscută în cazul minorilor ai căror părinţi au redobândit cetăţenia română, fără a fi nevoie de o cerere separată.
De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 18 ani aveau dreptul să solicite recunoaşterea cetăţeniei române în baza faptului că erau minori atunci când unul dintre părinți au obținut cetăţenia română. Conform procedurii actuale, minorii nu pot obţine automat cetăţenia, înscrierea acestora în certificatul de cetăţenie al părinţilor fiind obligatorie. Prin urmare, tuturor copiilor minori care şi-au perfectat certificatul de naştere, paşaportul şi/sau cartea de identitate în baza vechii proceduri şi care solicită în prezent, după expirare, reînnoirea actelor, le este refuzat acest drept, întrucât nu pot prezenta certificatul de cetăţenie."
Asta ma face sa ma gindesc ca nu mai pot reinoi nici buletinul ni nici face pasaport românes...
Am fost la consulatul român in Franta dar singurul lucru care mi-au spus este sa redepun la cetatenie...Altii miau spus sa scriu la ANC sa ii rog sa ma puna in juramintul parintilor... CARE ESTE SOLUTIA? Va rog
Buna ziua,
Fac parte din moldovenii deveniti cetatenii români prin parinti dar care, conform cu legea anterioara, nu au fost inscrisi in certificatul de cetatenie ale parintilor.
Problema este ca cetățenii moldoveni care și-au perfectat pașaportul românesc fiind minori, iar acum au împlinit majoratul, nu și-l pot prelungi, dacă numele lor nu a fost trecut în actul de cetățenie al unuia dintre părinți din cauza la modificarea recenta a legii pentru cetatenie nr. 21/1991.
In alte cuvinte, aceasta lege noua se aplica retroactiv, desi legea anterioare nu prevedea solicitarea cetățeniei române pentru persoanele minore odată cu solicitările părinților, pentru ca se prezuma că aceasta era acordată automat.
Astazi, pentru a reinnoi Buletinul de Identitate românesc care a expirat nu stiu cum sa fac dovada de cetatenie româna, desi ambii parinti sunt cetateni români, desi am CNP si act românesc de nastere.
Stiti va rog care este procedura posibila pentru a rezolva acest blocaj burocratic?
Va multumesc infinit mult pentru orice raspuns!!!
Buna ziua,
am fost la consulatul româniei in Franta, unde locuiesc, si nu au putut sa raspunda la intrebarea mea, asa ca ma adresez la voi.
Fac parte din moldovenii deveniti cetatenii români prin parinti dar care, conform cu legea anterioara, nu au fost inscrisi in certificatul de cetatenie ale parintilor.
Problema este ca cetățenii moldoveni care și-au perfectat pașaportul românesc fiind minori, iar acum au împlinit majoratul, nu și-l pot prelungi, dacă numele lor nu a fost trecut în actul de cetățenie al unuia dintre părinți din cauza la modificarea recenta a legii pentru cetatenie nr. 21/1991 care stupuleaza ca :
Art 20 al (5) În situația în care copiii minori dobândesc cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei, aceștia vor fi înscriși în certificatul de cetățenie al părinților și nu depun jurământul.
In alte cuvinte, aceasta lege se aplica retroactiv, desi legea anterioare nu prevedea solicitarea cetățeniei române pentru persoanele minore odată cu solicitările părinților, pentru ca se prezuma că aceasta era acordată automat.
Astazi, pentru a reinnoi Buletinul de Identitate românesc care a expirat nu stiu cum sa fac dovada de cetatenie româna, desi ambii parinti sunt cetateni români, desi am CNP si act românesc de nastere.
Stie civeva care este procedura? Mai trece cineva prin asa calvar?! Va rog sa ma AJUTATI si multumesc anticipat
Buna ziua,
am fost la consulatul româniei in Franta, unde locuiesc, si nu au putut sa raspunda la intrebarea mea, asa ca ma adresez la voi.
Problema este ca cetățenii moldoveni care și-au perfectat pașaportul românesc fiind minori, iar acum au împlinit majoratul, nu și-l pot prelungi, dacă numele lor nu a fost trecut în actul de cetățenie al unuia dintre părinți din cauza la modificarea recenta a legii pentru cetatenie nr. 21/1991 care stupuleaza ca :
Art 20 al (5) În situația în care copiii minori dobândesc cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei, aceștia vor fi înscriși în certificatul de cetățenie al părinților și nu depun jurământul.
In alte cuvinte, aceasta lege se aplica retroactiv, desi legea anterioare nu prevedea solicitarea cetățeniei române pentru persoanele minore odată cu solicitările părinților, pentru ca se prezuma că aceasta era acordată automat.
Stie civeva care este procedura? Mai trece cineva prin asa calvar?! :( Va rog sa ma AJUTATI si multumesc anticipat